Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A csalók soha nem veszítenek – Válságkezelési leckék egy amerikai sportbotrányból, 2. rész

A baseball legalapvetőbb jelzése az elkapó és a dobó közötti jelzés. Az elkapó jelet ad, általában egy, kettő vagy három ujja felmutatásával, így egyeztet a dobóval a várható dobásról. A dobások variálásának célja az ütőjátékos bizonytalanságban tartása, az ugyanis sokkal nagyobb valószínűséggel találja el a labdát, ha meg tudja becsülni a labda sebességét, elengedési pontját, röppályáját és pörgését. A leggyorsabb dobások, az úgynevezett „gyors labdák” (fastball) például közel 160 km/óra sebességgel száguldanak. Vannak ennél álnokabb dobások is, például a „lassan érkező labdák” (changeup), amelyeket rendszerint pontosan ugyanúgy dobnak el, mint egy gyorslabdát, azonban a célhoz a gyorslabdánál körülbelül 20 km/órával lassabb sebességgel érkeznek. Ez a sebességbéli ellentmondás megzavarja az ütőjátékos időzítését és megnehezíti az ütést. Nem bonyolódnék bele túlzottan a dobások titkaiba, elég annyit megérteni, ha az ütőjátékos tudja, milyen labdát várjon, sokkal nagyobb valószínűséggel találja el azt. A fentiekben leírt pszichológiai játék a mérkőzés messze legérdekesebb része.

A dobónak és elkapónak mindig is ki kellett dolgoznia egy rendszert a futó megzavarására, aki néha látja az elkapó jelzését. Ha a jelzés egyértelmű, a futó tudja jelezni az ütőjátékosnak, hogy milyen dobás várható, ami hatalmas előnyt jelent számára. A fenti „jellopás” régóta elfogadott a játék természetes részeként, azonban a technika megjelenésével szabályellenessé vált. Ha Ön olyasvalakivel pókerezik, aki nem tudja elrejteni a lapjait, nem fog büntetést kapni azért, ha megnézi azokat. Ha azonban titokban kamerát telepít játékostársa lapjainak megfigyelésére, megbüntetik. Az Astros pontosan ezt tette.

Az Astros kamerát telepített stadionjába, amelyet pontosan az elkapóra irányított, majd a jeleket közvetlenül a „fedezékben” (ahol a csapat várakozik, amikor nem ütnek, vagy nem védekeznek a pályán) elhelyezett monitorra küldte át. A játékosok könnyedén láthatták a fenti monitort a nagy folyosón, ahol a csapathoz tartozó személyzet ült és a jeleket figyelte. Miután megnéztek néhány dobást, megfejtették a dobó/elkapó jelzésrendszerét, az információt pedig továbbították a második bázison tartózkodó ütőjátékosnak. Az egyetlen kérdés már csak az, hogyan juttatták el a várható dobásra vonatkozó információt az ütőjátékoshoz. A játékosok kezdetben tapsolással, fütyüléssel és kiabálással kísérleteztek, azonban végül a mellett döntöttek, hogy egy szemetest püfölnek ütővel, ami sokkal hatékonyabban áttört a tömeg zaján. Egy vagy két ütés kanyarlabdát (breaking ball) (oldalra vagy lefelé mozgó dobást) jelzett, míg ha nem ütöttek, az gyors labdára utalt. A fenti kezdetleges jelzésrendszer igen hatékonyan működött: az Astros ütőjátékosai minden otthoni mérkőzésen hatalmas előnybe kerültek, ami meg is mutatkozott a bajnoki címet szerző szezonjukban.

A nyomozás

A bombaként robbanó újságcikket követő napokban a Major League Baseball nyomozást indított az Astros jellopása ügyében. E közben, a baseball fanatikusok – a törzsszurkolóktól kezdve, a Youtube rajongókon keresztül, a sportújságírókig – a következő heteket azzal töltötték, hogy a YouTube-on végignézték az Astros hazai meccseit. A fenti internetes nyomozások eredményeit és adatait aztán számos helyen megjelentették, például az alábbi Reddit posztban:

„Astros szurkoló vagyok. A 2017-es szezonban csaltak, ez világos – a bizonyíték egyértelmű. Kíváncsi voltam a csalás pontos mértékére, illetve, hogy mely játékosok voltak érintettek, ezért végignéztem az Astros összes dobását a 2017. évi hazai mérkőzéseken, és rögzítettem minden kivehető ütészajt. Az eredmény a következő: több mint 8 200 dobást figyeltem meg, amelyből több mint 1 100 esetben hallottam ütést a dobás előtt.”

A szurkolók számtalan órát eltöltöttek a felvételek végignézésével, minőségi adathalmazokat hoztak létre és statisztikai elemzéseket készítettek arról, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy a fenti csalás számos mérkőzés esetében befolyásolta a végeredményt. Már azelőtt, hogy a Liga közzétette nyomozása eredményét, tényszerűen világossá vált, hogy az Astros csalt, és hogy a fenti csalássorozat a 2017-es szezonban számos World Series mérkőzés végeredményét megváltoztatta. A fentiek okán, amikor a Liga 2020. január 13-án bejelentette nyomozása eredményét, mindenki történelmi büntetést várt.