test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A csökkenő plafon

Tornádók, kripto és sárlavinák hatása az USA adósságállományára

Janet Yellen pénzügyminiszter ismételten kijelentette, hogy az amerikai kormánynak sürgősen meg kell emelnie az adósságplafont, és súlyos következményekre figyelmeztetett a határidő be nem tartása esetén. Az NBC „Meet the Press” című műsorában Yellen hangsúlyozta, hogy ha június 1-ig nem emelik meg az adósságplafont, akkor az USA nem tudja teljesíteni a pénzügyi kötelezettségeit. Ez a kijelentés nem sokkal azután hangzott el, hogy Joe Biden elnök aggodalmát fejezte ki a tárgyalások állásával és a nemzeti fizetésképtelenség lehetséges politikai következményeivel kapcsolatban.

Feszültségek

Az adósságtörlesztési határidő növekedése egy sor előre nem látott eseményre vezethető vissza. A tornádók, a pusztító viharok és a Mississippi nyugati részén lezúduló sárcsuszamlások jelentős károkat okoztak, illetve nem kevés emberéletet követeltek. A helyreállítás és az újjáépítés költségei további terheket róttak a kormányra, illetve sürgetővé tették az adósságplafon emelésének szükségességét.

Yellen kiemelte, hogy a Kongresszusnak gyorsan kell cselekednie, ha el akarja kerülni, hogy a számlák kifizetetlenek maradjanak. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok régóta pontosan teljesíti az adóssággal járó pénzügyi kötelezettségeit, és nagyon fontos az ország megbízható adós hírnevének a megőrzése. Yellen aggodalmának adott hangot a Republikánus Párt azon álláspontja miatt, ami az Internal Revenue Service finanszírozásának megszüntetésére irányul, mivel ez akadályozhatja az adócsalások visszaszorítására tett erőfeszítéseket.

Ki fog engedni?

Szóba került, hogy az adóbevételek és a kiadási kiigazítások révén esetleg változtassanak a kitűzött június eleji időponton, de Yellen elismerte, hogy ennek nagyon kicsi a valószínűsége. A pénzügyminiszter a tárgyalások legfőbb akadályának azt látja, hogy a Republikánus Párt nem hajlandó megfontolni a bevételek növelését.

A Yellen által kifejezetten hangsúlyozott gyors cselekvés jelentőségének ellenére egyes törvényhozók – köztük a pennsylvaniai republikánus Brian Fitzpatrick képviselő – úgy vélik, hogy a június 1-jei határidő után esetleg még lehet egy kis mozgástér. Fitzpatrick a készpénzforgalom rendelkezésre állását és a közelgő adóbefizetési határidőt említette, amelyek átmeneti könnyítést jelenthetnek. Azonban mind Fitzpatrick, mind demokrata párti képviselőtársa, Josh Gottheimer képviselő hangsúlyozták annak fontosságát, miszerint ahhoz, hogy elkerüljék az Egyesült Államok teljes adósságállományával kapcsolatos problémákat, június 1-jét tekintik a végső határidőnek. Az adósságplafon emelésének elmaradásának következményei messze túlmutatnak az országon, ami a pénzügyi rendszerére is jelentős csapást jelentenének. A kötelezettségek nem teljesítése súlyos gazdasági kihatásokkal járhat, és a nemzet hírnevét is világszerte rontaná. A fizetésképtelenség rémképe már felmerült Kína lehetséges reakciója, és a nemzetközi piacokra gyakorolt hatása miatt. A nagy jelentőségű határidő közeledtével a Kongresszuson múlik, hogy félretegye a pártpolitikai nézeteltéréseket, és kétpárti megállapodásra jusson az adósságplafon emeléséről. A pénzügyi stabilitás és az Egyesült Államok hírneve forog kockán, ami gyors és határozott fellépést tesz szükségessé.