test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Beleharaptak az almába

A hatalom átadása csendben kibontakozott. Több mint egy évtizeden át az Apple volt a tőzsde vitathatatlan királya, 2011-ben letaszította trónjáról az Exxon Mobilt, és uralmát szinte megszakítás nélkül tartotta fent. Egy sorsdöntő pénteken azonban szeizmikus változás történt, amikor a Microsoft – amelynek a piaci értéke az elmúlt egy év során 1 billió dollárt meghaladóan emelkedett – magához ragadta a hőn áhított koronát. A Microsoft piaci kapitalizációja 2,89 billió dolláron zárta a napot, megelőzve az Apple 2,87 billió dolláros értékét – adta hírül a Bloomberg.

Ez az őrségváltás a részvénypiac szélesebb körű átrendeződését jelképezi, amelyet a generatív mesterséges intelligencia (AI) megjelenése katalizál. Ez az átalakító technológia – amely képes kérdésekre válaszolni, képeket készíteni és kódolni – áll az iparágak megváltozásának és a gazdasági értékek milliárdos nagyságrendű növelésének lehetőségei mögött.

Amikor az Apple kiszorította az Exxont, az a technológiai szupremácia hajnalát jelentette. Az olyan vállalatok, mint az Apple, az Amazon, a Facebook, a Microsoft és a Google háttérbe szorították a korábbi piacvezetőket (Walmart, JPMorgan Chase, General Motors). Bár a technológiai ipar még mindig dominál, de a legutóbbi hatalomváltás kiemeli a generatív MI kulcsfontosságú szerepét a jövőbeli üzleti paletta alakításában. Elemzők rámutatnak a generatív MI jelentőségére a vezető vállalatok fejlődésének előmozdításában. A Microsoft, az Nvidia és az Alphabet együttes piaci értéke az elmúlt évben 2,5 billió dollárral ugrott meg, ami 2023-ban meghaladta az Apple viszonylag szerény részvényárfolyam-emelkedését.

Egy évtizedes fejlődés

A Microsoft útja a technológiai iparág fejlődésének élvonalába Satya Nadella 2014-ben kezdődő vezérigazgatói megbízatásának idejére vezethető vissza. Nadella egy átalakulóban lévő vállalatot átvéve a Microsoftot a felhőalapú számítástechnika irányába terelte, és az Amazon félelmetes riválisává emelte. Ezt követően merész lépésre szánta el magát, amikor is a generatív AI mellett tette le a voksát.
2019-ben a Microsoft befektetéseket kezdeményezett az OpenAI-ba, a mesterséges intelligenciával működő ChatGPT chatbot mögött álló startupba. Nadella látnoki megközelítése felgyorsította a generatív A.I. integrálását a Microsoft termékeibe, a Bing keresőmotortól és a Windows operációs rendszertől az olyan alkalmazásokig, mint az Excel és az Outlook.

A pénzügyi eredmények csak most kezdik tükrözni ezt a stratégiai változást. A generatív AI jelentősen hozzájárult az Azure növekedéséhez az utolsó negyedévben, amihez szervesen kapcsolódik a novemberben megjelent 30 dolláros havidíjas ajánlat a Microsoft szoftverén belül. Nem ez az első alkalom, amikor a Microsoft az elmúlt években megelőzte az Apple-t, de a mostani váltás a technológiai iparág alapvető átalakulására utal. Ahogy Dan Morgan, a Synovus Trust portfóliómenedzsere megjegyzi, a kulcskérdés az, hogy melyik vállalat rendelkezik a jobb stratégiával, amelynek eredményeképpen egy 3,5 billió dolláros piacon a következő szintre emelkedhetnek.

Az Apple, amelyet az iPhone sikere juttatott a csúcsra, most kihívásokkal néz szembe. Tim Cook stratégiája, amely az iPhone-ok eladásáról a szolgáltatások értékesítésére helyezi át a hangsúlyt, kifáradóban van. Míg a Microsoft és más technológiai óriások a generatív MI-be fektetnek be, addig az Apple feltűnően visszafogottan lépett be ebbe a területbe.

Az Apple hamarosan megjelenő kiterjesztett valóság headsetje, a Vision Pro, a vállalat első nagyobb termékkategóriáját jelenti a 2014-es Apple Watch óta. Az elemzők azonban továbbra is óvatosak az újdonság bevezetésével kapcsolatban, aminek félmilliónál kevesebb számú eladást jósolnak. Ahogy a technológiai környezet fejlődik, az Apple válaszúthoz érkezett, és egyértelműen a generatív A.I.-t kell alkalmaznia ahhoz, hogy megőrizze innovatív technológiai óriás státuszát. A változások szele fúj, és a technológiai titánoknak alkalmazkodniuk kell, különben azt kockáztatják, hogy lemaradnak ezen a dinamikusan fejlődő piacon.