Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Bruttó adósság: Amerika növekvő adósságválsága

Hétfőn Amerika bruttó államadóssága először lépte át a 33 billió dollárt. Ez a jelentős mérföldkő élesen emlékeztet a nemzet ingatag költségvetési pályájára, és ennél kritikusabb időpontban nem is jöhetett volna. A washingtoni kormányzat leállásának fenyegető veszélye rávilágít arra, hogy az ország költségvetési problémáit sürgősen kezelni kell. Ez a cikk Amerika növekvő államadósságának következményeit és a vállalkozásokra gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálja.

Bizonytalan költségvetési pálya

Amikor a Pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozta az adósságnak ezt a riasztó mérföldkövét, a Kongresszus aggasztó helyzetben találta magát, és azért küzdött, hogy biztosítsa a kormány finanszírozását a szeptember 30-i határidő előtt. Megoldás nélkül az Egyesült Államok 2019 után nézne újra szembe a kormányzat leállásával. Az államadósságról szóló vita egyre hevesebbé vált az idén, és a közelmúltban a nemzet hitelfelvételi plafonjának emeléséről szóló patthelyzet végül egy kétpárti megállapodásban csúcsosodott ki, amely szerint két évre felfüggesztik az adósságlimitet. Az adósság azonban az előrejelzések szerint az évtized végére meghaladja majd az 50 billió dollárt, ami sötét árnyékot vet a nemzet pénzügyi stabilitására.

Az adósságválságot tápláló tényezők

A jelenlegi adósságválsághoz több tényező is hozzájárul, így annak enyhítése ijesztő kihívást jelent. Először is, a Biden-kormányzat alatt elfogadott egyes szövetségi programokról kiderült, hogy az eredetileg tervezettnél jóval költségesebbek. Például a 2022. évi inflációcsökkentő törvény, amelynek költségét eredetileg 400 milliárd dollárra becsülték egy évtized alatt, mostanra az előrejelzések szerint azonban meghaladja az 1 billió dollárt, mivel a tiszta energiára vonatkozó adókedvezmények iránt nagy kereslet mutatkozik.

Ezenfelül a világjárvány miatt létrehozott segélyprogramok továbbra is megterhelik a szövetségi pénzügyeket. Az eredetileg 55 milliárd dollárra tervezett Munkavállalói Megtartási Hitel már 230 milliárd dollárjába került a kormánynak, amit a csalástól és visszaélésektől való félelmek miatt ideiglenes fel is függesztettek. A bevételi oldalon Biden elnök azon kísérletei, hogy adóreformok révén több forrásra tegyen szert, ellenállásba ütköztek. Az új adórendelkezések végrehajtásának késedelme – például a kis digitális tranzakciók bejelentésének előírása és annak megakadályozása, hogy a magas jövedelműek többletpénzt fizessenek be 401(k) számlájukra – akadályozta a bevételek beszedését.

Üzleti következmények

A növekvő államadósság messzemenő következményekkel jár a vállalkozásokra nézve is. A magasabb adósságszintek az infláció és a kamatlábak emelkedéséhez vezethetnek, ami hatással van a hitelfelvétel költségeire és ezzel potenciálisan csökkenti a fogyasztói kiadásokat. Továbbá a költségvetési politikát övező bizonytalanság akadályozhatja a vállalatok hosszú távú tervezését és beruházási döntéseit.

A kormányzati szerződésektől vagy finanszírozástól függő vállalkozások a kormányzat leállása esetén fennakadásokkal szembesülhetnek. Ha az alapvető szolgáltatások finanszírozását nem tudják biztosítani, az késedelmes kifizetésekhez vezethet, és negatívan befolyásolja a gazdasági stabilitást. A kongresszus jelenlegi megosztottsága és a bevételnövelő intézkedésekkel szembeni ellenállás felerősítette a költségvetést megfigyelő csoportok aggodalmait. Attól tartanak, hogy az infláció és a kamatlábak gyors növekedése miatt fiskális válság közeleghet a láthatáron. A Peter G. Peterson Alapítvány vezérigazgatója, Michael A. Peterson arra figyelmeztet, hogy az egyre súlyosbodó költségvetési válság kárt okoz a jövő generációknak, mivel a következő évtizedre több mint 10 billió dollárnyi kamatköltséget prognosztizálnak.

Miközben a republikánusok és a demokraták továbbra is megosztottak abban, hogy miként kezeljék a kormányzat leállásának közvetlen veszélyét, a törvényhozók számára létfontosságú, hogy közös nevezőre jussanak. A további gazdasági zavarok megelőzése érdekében szükség lehet egy átmeneti törvényjavaslatra, amellyel szeptember 30. után is működőképes marad a kormányzat.