test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Csúcson az S&P

A pénzügyi piacok számára jelentős mérföldkőnek számít, hogy az S&P 500 index pénteken történelmi áttörést ért el, felülmúlta korábbi csúcsát és rekordmagasan zárt. Ez a teljesítmény hetekig tartó kitartó próbálkozások után következett be, és figyelemre méltó kilábalást jelent a 2022-ben tapasztalt kihívásokat követően.

A rekord 2023 utolsó hónapjaiban lezajlott erőteljes rallyt követte, amelyet az infláció lassulására utaló optimista mutatók és a Federal Reserve-től érkező, a gazdasági növekedés ösztönzését célzó potenciális kamatcsökkentésre utaló jelzések hajtottak. A piac azonban szembeszállt az ellenszéllel, például az inflációs aggodalmakkal, a kulcsfontosságú közel-keleti hajózási útvonalak zavarával és a túl gyors piaci emelkedéstől való félelmekkel.

Az áttörést olyan befolyásos technológiai részvények generálták, mint az Apple, a Microsoft, a Meta és az Nvidia. Bár a könyörtelen rally, amely ezeket a vállalatokat az előző évben fellendítette, 2024-ben némi mérséklődést mutat. Pénteken közzétett kulcsfontosságú fogyasztói bizalmi felmérés a gazdasági optimizmus jelentős növekedését mutatta, amelyhez visszafogott inflációs várakozások párosultak, megerősítve a gazdasággal kapcsolatos reményeket.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy bár a piaci csúcs nem szünteti meg az esetleges recesszióval vagy a magas kamatlábak elhúzódásával kapcsolatos aggodalmakat, de bizakodással tölti el a Wall Streetet. Ronald E. Logue kiemelte a mindennapi befektetőkre gyakorolt pozitív pszichológiai hatását, amikor is az árfolyamok minden idők csúcsát ütik meg. Az új rekordhoz vezető út körülbelül két évig tartott, és a Fed beavatkozását igénylő, kirobbanó inflációval kapcsolatos aggodalmakból indult ki. Mivel azonban az infláció a mérséklődés jeleit mutatja, ami a Fed álláspontjának megváltozására utaló jeleket idézett elő, így a befektetők is optimistábbak lettek. A közelmúltbeli emelkedés az S&P 500 indexet a 2022. októberi mélypontról mintegy 35 százalékkal emelte, ami megerősíti az új bikapiacot – a „túláradás” időszakát, amely a részvényeket eddig ismeretlen területre vezeti. Ez a rekord különösen figyelemre méltó, mivel az S&P 500 vállalatai az amerikai részvénypiac értékének több mint háromnegyedét teszik ki, az indexhez viszonyított alapok és eszközök mintegy 11,4 billió dollár értékűek.

Az előző, 2022 elején lezárult bikapiacot a világméretű ösztönző intézkedések és az alacsony kamatlábak táplálták. Az infláció 40 éves csúcsra emelkedése azonban arra késztette a Fed- et, hogy gyorsan emelje a kamatlábakat, ami jelentős kiigazítással járt a pénzügyi piacokon. A 2022-es medvepiaccal kapcsolatos aggodalmak ellenére a részvények fellendültek, mivel a gazdaság ellenállónak bizonyult. A fogyasztói kiadások, a gazdasági növekedés és a vállalatok agresszív áremelései megerősítették a nyereséget. A mesterséges intelligencia fejlődése, amely különösen az Nvidia-hoz hasonló vállalatoknak kedvez, tovább segítette a piac felfelé ívelő pályáját.

Az S&P 500 teljesítményét néhány kiválasztott technológiai óriás, az úgynevezett „csodálatos hetes” uralta. Az infláció csökkenésével és a gazdasági bizalom növekedésével azonban a vállalatok egyre szélesebb köre kezd hozzájárulni a piaci rallyhoz. A Russell 2000 index, amely a kisebb és belföldön érzékenyebb cégeket követi nyomon, szintén emelkedett, ami a piac további bővülésének lehetőségére utal.

A közelmúltbeli sikerek ellenére az elemzők továbbra is óvatosságra intenek. A gazdasági előrejelzések 2024-ben lassulást várnak, ami egybeesik a fogyasztói eladósodással kapcsolatos aggodalmakkal. Emellett olyan külső tényezők, mint a geopolitikai feszültségek és a globális konfliktusok kihívást jelenthetnek a folyamatban lévő piaci rally számára. Mivel a határidős piacokon a kereskedők egy esetleges márciusi kamatcsökkentésre fogadnak, az ettől a várakozástól való bármilyen eltérés volatilitást hozhat a részvénypiacra az elkövetkező hónapokban.