Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Első számú problémáink

Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is kétes hírnevet szerzett az oltásellenes mozgalmak miatt, amik bár egyeseknek meglepetést jelenthetnek, az ügy mégsem nevezhető újkeletűnek. A COVID elleni oltás jelenleg a figyelem középpontjában van, de nagy általánosságban az oltóanyagokat már régóta hibáztatják különböző mellékhatások miatt az ezt kizáró bizonyítékok ellenére is. Az USA-ban 2013 és 2014 között megháromszorozódott a kanyarós megbetegedések száma – oltással megelőzhető lett volna -, bár hiszünk abban, hogy a vakcinaellenes embereket a megfelelő felvilágosítással meg lehet győzni annak hatásosságáról.

Egy 2015-ös tanulmány szerint a kutatók kimutatták, a betegségek veszélyeire vonatkozó figyelemfelhívás sokkal hatékonyabb, mint az oltóanyagokkal kapcsolatos összes negatív mellékhatás, mítosz megmagyarázása.

Manapság azt látjuk, ha valami társadalmilag általánosan elfogadott, az ellen sokkal nehezebb harcolni. A vakcinázással kapcsolatos tétovázás az amerikai intézményekkel szembeni szélesebb körű bizalmatlanságból fakad, de ez mindig is létezett. Számtalan példa van arra, hogy az amerikai intézményeket „husángként” használják a kisebbségek ellen (például Jim Crowe törvények). Sokszor úgy tűnhet, hogy ez a szkepticizmus összeesküvés-elméletekből fakad, hiszen mindenki hallott már azokról az emberekről, akik alufóliát tekernek a fejükre, és így „a hálón kívül” élnek. Többnyire ezeket az embereket utasították el, és váltak a gúny tárgyává. Az Egyesült Államokban a beoltottak száma alapján a lakosság sokkal nagyobb hányada tartozik ebbe a kategóriába, mint gondoltuk. De a leginkább az a magabiztoság aggasztó, amellyel erről az emberek beszélnek, és nyilvánvaló hazugságokat terjesztenek.

Végezzen saját kutatást

Az embereknek mindent meg kell tenniük azért, hogy tájékozottak maradjanak. Ha például egy szavazásról van szó, akkor vizsgáljuk meg annak a jelöltnek a politikáját, akire szavazni fogunk, és ne csak egy „x”-et tegyünk a jelölő négyzetbe, mert demokrata vagy republikánus. Az internet térnyerése miatt ma már minden egyes személy több információhoz fér hozzá, mint egy generációval ezelőtt, és ráadásul ez a tudás pillanatok alatt elérhető. Ma már minden információval foglalkozó cég tudja, hogy nem is az adatgyűjtés és hozzáférés a probléma, hanem az adatok szortírozása és azokból a helyes következtetések levonása jelenti a tényleges nehézséget.

A rapper Nicki Minaj nemrég sok kritikát kapott, amiért az oltási igazolás hiányában nem vett részt a Met Gálán. Egyszerűbb volt megtagadni a részvételt, mint személyesen meggyőződni az oltás szükségességéről.

„Azt akarják, hogy oltassam be magam a Met gálára. Ha meg is teszem, nem a Met miatt fogom. Amint úgy érzem, hogy eleget tudok a vakcináról, beoltatom magam. Most ezen dolgozom. Addig is drágáim, vigyázzatok magatokra! Viseljetek jól rögzülő, két zsinóros maszkokat, ami takarja az orrot és a szájat. Ne azokat a lazákat.” – írta Twitteren a rapper.

Mint kiderült Nicki Minaj kutatása nem volt túl alapos. Ahelyett, hogy hallgatott volna a tudósokra, hagyta magát meggyőzni a vakcina állítólagos mellékhatásairól, mivel unokatestvére barátjának feltehetően ettől duzzadtak meg a heréi. Azonban az egészségügyi szakemberek gyorsan rámutattak, hogy a duzzadt herék nem az oltás mellékhatása miatt keletkeztek, hanem valószínűleg egy nemi úton terjedő fertőzés miatt.

A humoros voltától eltekintve ez az egész történet mélyen aggasztó. Az emberek sokkal inkább hisznek a családtagoktól, barátoktól hallott rémtörténetekben, ahelyett hogy a hozzáértő szakembereket hallgatnák meg. Tehát részletekbe menő utánajárás helyett azt javasolják, hogy utasíts el mindent, ami mögött kiterjedt kutatás és megbízható bizonyíték, illetve orvosi tudás van, de ne légy tamáskodó a neten vírusként terjedő téveszmék, mítoszok, légből kapott állítások igazságtartalmával kapcsolatban. A kutatás, különösen az orvosi kutatás, gyötrelmesen lassú, részletes, költséges és fáradságos folyamat, ezért a színvonala is kifejezetten magas, ergo bíznunk kell az ezekből levont következtetésekben. Az így született tanulmányokat a lehető legkomolyabban kell vennünk.

A kutatás nem tökéletes, ahogy az intézményeink sem, de ezek még mindig sokkal, de sokkal hasznosabbak a modern társadalmak számára, mint az alulképzett platformokon vélt- vagy valós igazságokat hangoztató emberek. A hatás olcsó, és sajnos manapság ezeket a platformokat túl könnyű elérni.