Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Visszaszerezhetik elveszett pénzeszközeiket az FTX ügyfelei

A 2022-es katasztrofális összeomlás után jelentős fordulatot hozott, hogy az FTX csődeljárási ügyvédei szerint ügyfeleik hamarosan visszakaphatják elvesztett vagyonukat, ráadásul kamatostul. Ez a bejelentés döntő mérföldkövet jelent annak a 8 milliárd dollárnak a visszaszerzésében, amely egyik napról a másikra eltűnt, és válságot váltott ki a kriptovaluta vilgában.

A delaware-i szövetségi csődbírósághoz benyújtott javaslat szerint az FTX szinte valamennyi hitelezője – köztük több százezer rendszeres befektető – az eredeti állományuk 118 százalékának megfelelő összegű kifizetést kap. Ez a terv az FTX jogi csapatának a vállalat bukása óta tartó kiterjedt, 17 hónapos erőfeszítéseiből ered, van azonban egy figyelemre méltó korlátozása ezeknek a visszafizetéseknek. A kompenzáció kiszámítása az FTX 2022 novemberében, a csődbejelentés időpontjában érvényes eszközértékeken alapul. Következésképpen az ügyfelek nem részesülnek a kriptopénzek értékének közelmúltbeli emelkedéséből, például a Bitcoin rekordmagasra emelkedéséből. Egy olyan ügyfél, aki a csődeljárás során egy, 20 000 dollárnál kevesebbre értékelt Bitcoint veszített el, nem kap kártérítést, amely tükrözné a Bitcoin jelenlegi, 60 000 dollárt meghaladó árfolyamát.

A folyósítás folyamata várhatóan további hónapokat vesz igénybe, mivel a csődeljárást felügyelő szövetségi bíró, John T. Dorsey jóváhagyására vár. Amikor az FTX a betétek gyors visszavonása miatt összeomlott és csődbe ment, az ügyfelek kártalanítása sokáig kilátástalannak tűnt. Az FTX összeomlása a kriptotörténelem egyik legdrámaibb eseménye volt, hiszen éveken keresztül a digitális valuták kereskedelmének élénk piactereként működött, ahol több milliárd dollárnyi kriptoeszköz volt tárolva. A katasztrófát követően az FTX alapítója és vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried lemondott, és az Enron utóéletének irányításában játszott szerepéről ismert John J. Ray III vette át az irányítást. Bankman-Friedet később elítélték kiterjedt csalás vádjával, amely az ügyfelek pénzeszközeivel való visszaélést jelentette különböző befektetésekhez és személyes kiadásokhoz, és ami végül 25 év (!) börtönbüntetést eredményezett.

John J. Ray III vezetése kulcsfontosságú volt a pénzügyi katasztrófa bonyolult helyzetének átvészelésében. Csapata szorgalmas vagyonvisszaszerzési erőfeszítései közé tartozott a Bankman-Fried által végrehajtott sikeres befektetések kihasználása, például az FTX az Anthropic nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó cégbe történt befektetéséből származó jelentős nyereség. Az FTX-nek sikerült továbbá több mint 400 millió dollárt visszaszereznie a Modulo Capitalból, valamint további pénzeszközöket a korábbi vezetők és a vállalat korábbi vezetéséhez kapcsolódó egyéb szervezetek elleni pereken keresztül.

A fellendüléshez vezető utat a spekulatív befektetők növekvő érdeklődése segítette, akik a korábbi ügyfelek csődköveteléseit az értékük töredékéért vásárolják meg, és a kifizetések esetleges megkezdésére fogadnak. Ez a saga nemcsak a kriptopénzpiacok változékony jellegét tükrözi, hanem azt is, hogy a vállalati összeomlásokat követően ügyes jogi és pénzügyi manőverek révén jelentős összegek nyerhetők vissza.