Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Arrogáns korlátoltság

Aaron Rodgers a National Football League egyik legjobb hátvédje, és esélyes a Hírességek Csarnokába való kerülésre. Rodgers a Green Bay Packers oszlopos tagja, amelynek a wisconsini Green Bay városa ad otthont. Green Bay kivételes, hiszen amerikai szemmel nézve kisváros – mindössze 104.000 lakosa van –, mégis NFL-ben szereplő csapata van. Annak ellenére, hogy nem egy metropolisról beszélünk, az említett egyesületnek több bajnoki címe van, mint bármely másik csapatnak az NFL történetében (bár a legtöbb bajnoki cím a sportág profi korszaka előtt született). Elég az hozzá, hogy a Packers hátvédjének lenni egyszerre megtiszteltetés és teher, Rodgers pedig már 2005 óta játszik itt.

Rodgerst általában kedvelték és tisztelték úgy a sportvilágban, mint a futballközösségben, azonban nemrégen történt valami, ami mindent megváltoztatott. November harmadikán Rodgers COVID-19 tesztje pozitív lett és kiderült, hogy a sztárhátvédet soha nem oltották be. Ez sokakat meglepett, hiszen még augusztusban arra a kérdésre, hogy kapott-e védőoltást azt válaszolta, hogy „Igen, be vagyok oltva”. A legtöbben azt feltételezték, hogy az „immunizált” oltást jelent, de ez nem így van. A történet még nem fejeződött be, és Rodgers valószínűleg valamilyen szankciót fog kapni az NFL biztonsági protokolljainak megsértése, valamint a játékosok és alkalmazottak veszélybe sodrása miatt, de ennek a történetnek az a fontos része, amit az Egyesült Államok egészéről tanít.

Az igazság a szemlélő szemében van

Rodgers tökéletesen mutatja be ezt az egyedülálló amerikai jelenséget, az arrogáns intelligenciát. Az alábbiakban vegyük sorra milyen kijelentéseket tett – ahelyett, hogy átfogalmaznák-, mert tökéletesen mutatják meg a lényeget. A pozitív teszt utáni első nyilvános fellépésén (a The Pat McAfee Show-nak adott interjúban) Rodgers szájából megkérdőjelezhető állítások sora hangzott el, többek között:

  • Nem vagyok valami vaxx-ellenes síkföldes típus, olyan vagyok, aki kritikusan gondolkodik. A saját dobom ütemére menetelek, és erősen hiszek a testi autonómiában, és abban, hogy a magam érdekében döntéseket hozhatok, nem kell belenyugodnom, hogy egy sajátos kultúra vagy egy őrült csoport mondja meg, hogy mit kell tennem.
  • A vakcinák bizonyos védelmet nyújtanak, de sok mindent nem tudunk róluk.
  • Tudomásom szerint nem készült még hosszú távú tanulmány a vakcinákkal kapcsolatos sterilitással, vagy termékenységi problémákkal kapcsolatban.
  • 48 órás vagyok. Konzultáltam egy mostani jó barátommal, Joe Rogannal, miután elkapta a COVID-t. Sok mindent megcsináltam, amit a podcastjaiban és telefonon ajánlott nekem.

És a hab a tortán Martin Luther King Junior idézete, ami nyilvánvalóan nem idevaló. A nagy MLK azt mondta: „Erkölcsi kötelességed kifogásolni az igazságtalan és az értelmetlen szabályokat”.

Ezzel a kijelentésével Rodgers egyenlővé tette az életeket megmentő közegészségügyi politikát olyan törvényekkel, amelyek az embereket bőrük színe alapján különíti el. A kérdésekre megfogalmazott válaszai miatt – ahogy az várható is volt- sokan elvesztették iránta a tiszteletüket, amiért pedig a maszk viselését a polgárjogi mozgalomhoz hasonlította még olaj volt a tűzre. Mivel Rodgers nincs beoltva, így 10 napra karanténba kell vonulnia, és utána is csak akkor léphet pályára, ha negatív tesztet produkál. Úgy tűnik teljesen jó egészségnek örvend, de a jó hírneve helyrehozhatatlan csorbát szenvedett.