Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az NBA vakcina vita

Az NBA-ben zajló vita a vakcinákról és a munkahelyekről egy óriási társadalmi kérdéskör mikrokozmosza. Bár az NBA kötelezővé tette az oltásokat a liga alkalmazottai számára, lehetetlen volt a játékosok 100 %-át beoltani. Ez azért van, mert a játékosokat a Nemzeti Kosárlabda Játékosok Szövetsége (NBPA) képviseli, amely jelentős mértékű befolyással rendelkezik, és a szövetség a kötelező oltások ellen foglalt állást.

Ennek ellenére a játékosok mintegy 90 %-a oltatta be magát, ami azt jelenti, hogy csak nagyjából 40 játékos döntött úgy, hogy nem kéri a vakcinát. Sokuk számára ez nagyon előnytelen mind személyi, mind csapat oldalról nézve. Például Andrew Wiggins, a Golden State Warriors játékosa úgy döntött, hogy nem oltatja be magát. A Warriors azonban San Franciscóban játszik, egy olyan városban, ahol védettség igazolására van szükség a beltéri szórakoztató- és sporteseményeken való részvételhez. A szabályok mindenkire vonatkoznak, még az orvosok és a vallási csoportok sem élveznek mentességet. Ezért Wiggins nem vehet részt a hazai mérkőzéseken, így azokon nem is játszhat. Ez neki és a csapatnak is jelentős bevételkiesést jelent, és valószínűleg frusztrálja a csapattársakat is. Mégis amikor a témát firtató újságírókkal beszél, Andrew hisz az álláspontjában és úgy tűnik, hogy nem is akar rajta változtatni.

A játékosok mindenek felett

Valljuk be az a tény, hogy néhány játékos elutasítja az oltást, nyilvánvalóan igazságtalan a többiekre nézve. Úgy gondolják, hogy a szabályok rájuk nem vonatkoznak, mert befolyásos milliomosok. A legtöbb társadalom így működik, beleértve az amerikai társadalmat is, így bár a helyzet frusztráló, mégsem meglepő. De az egész helyzet egyik zavaró eleme, hogy az NBPA ellenzi a liga bármely kötelező oltással kapcsolatos rendelkezését. Ez az ellentét azonban meglehetősen amerikai. Az amerikaiak nem szeretik a főnököket, azonban ha baj van, akkor a szakszervezetek megvédik őket.

A Rolling Stone szerint a ligán belül ha szóba kerül a vakcina sokan gondolkoznak ugyanúgy, vagyis kétségeik vannak, de végül is többé kevésbé elfogadják az oltás szükségességét. Az NBPA alelnöke Kyrie Irving – az összeesküvés-elméletek elfogadásáról ismert játékos (köztük egy híres elmélet, amely szerint a föld lapos) – amellett hogy követi és kedveli azokat a fiókokat illetve Instagram-bejegyzéseket, amelyek bizarr és téves információkat terjesztenek a vakcinákban található mikrochipekről, nyilvánvalóan arra buzdítja a játékosokat, hogy ne oltassák be magukat.

Irving hozzáállása is alapvetően amerikai. Annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nincs a megfelelő tudás birtokában mégis biztos abban, hogy minden probléma gyökerét tisztán látja. Minden egyes az oltást megtagadó személlyel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy egy új COVID hullám kialakuljon. És ne felejtkezzünk meg azokról az NBA alkalmazottakról – még akkor is, ha nem kosárlabda szupersztárok -, akiknek a családjában olyan gyerekek vannak, akik túl fiatalok ahhoz, hogy oltást kapjanak, vagy olyan családtagjaikról, akiknek az immunrendszere legyengült. Tehát az amerikaiak országszerte ugyanazzal a problémával szembesülnek, néhány egoista ember miatt előfordulhat, hogy veszélybe sodorják saját családjukat és szeretteiket.