Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

10 év horror (1. rész)

A 2010-es években a borzongás szerelmesei egy egész sor igazán félelmetes filmet láthattak. Az elmúlt évtized horrorfilmjei pedig az ijesztgetési faktor mellett olyan témákat boncolgattak, mint a gyermekkori trauma, a rasszista erőszak, vagy éppen a kapzsiság és a családi titkok. Az elmúlt tíz évben jó néhány olyan véres gyöngyszemet láthattunk, amelyektől végigfutott rajtunk a hideg… nézzük meg őket!

2013: Démonok között

A megtörtént eseményeket feldolgozó filmben a paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren jegyezte fel annak a családnak a történetét, akiket a világtól távol egy tanyaházban nem evilági lények terrorizáltak. Perronék öt gyerekükkel költöznek be új, magányosan álló vidéki házukba, és nem tudják, hogy valaki már él a falak között. A film sikere arra késztette James Wan rendezőt, hogy ne csak egy franchise-t, hanem egy közös horrorfilmes univerzumot építsenek. A Démonok között még két folytatást kapott, kijött az Annabelle-trilógia és további spinoffok is megjelentek, mint például Az apáca és A gyászoló asszony átka. A franchise összességében közel 2 milliárd dolláros bevételt hozott világszerte, amivel a Démonok között univerzum a Warner Bros. stúdió legsikeresebb filmes univerzumává vált.

2014: Babadook

Az ausztrál Jennifer Kent filmje azon horrorok táborát erősíti, melyek inkább pszichológiai megalapozottságú, emberi tulajdonságokra alapozó rémületkeltéssel operál. Hasonlóan a legtöbb horrorfilmhez itt is az ismeretlen jelenti a legnagyobb félelmet, de itt ez a szeretteink elhalálozásából fakadó egyre csak növekvő gyász. A „mese” Mr. Babadookról szól, az elfojtások illuzionistájáról aki félelmekkel táplálkozik, és napról-napra nagyobb teret nyer anya és fia életében, akik egyre jobban elszigetelődnek a külvilágtól. A Babadook friss, szokatlan és igazi mélységekkel bíró horrorgyöngyszem, ami a műfaj minden valamirevaló rajongójának kötelező darab!

2015: A boszorkány

Az elkötelezetten keresztény pár, William és Katherine egy áthatolhatatlan vadon szélén él öt gyermekével. Amikor egy napon rejtélyes körülmények között eltűnik újszülött fiuk és a termés is odalesz, a házaspár egyre inkább egymás ellen fordul. A boszorkány egy önmaga félelmeiben és aggodalmaiban felőrlődő, és az elkerülhetetlen gonosznak áldozatul felkínálkozó család dermesztően hideg, vérfagyasztó portréja. Az elsőfilmes Robert Eggers mesterműve megidézi és rászabadítja a Sátánt azokra, akik mindennél szilárdabb hittel annak koncepcióját megalkották.

2016: Vaksötét

Az uruguayi Fede Alvares filmjében három detroiti fiatal szeretne kitörni a lepukkant külvárosi világból, hogy új életet kezdhessenek. Ezt a célt alapvetően betörésekkel szeretnék elérni, aminek legújabb áldozata már a hatvanas éveiben járó, lányát gyászoló háborús veterán. Ami a melót könnyebbé teszi, hogy a férfi teljesen vak. A sikeres betörést követően hamarosan kiderül, hogy az idős férfi korántsem olyan védtelen, mint gondolták – és akkor még nem jártak a pincében, ahol sokkoló titok lappang.

2017: Tűnj el!

A sztori alapja egy mindenki számára ismerős és a többség számára kényelmetlen helyzet: amikor szívünk választottja bemutat minket a szüleinek. Chris azonban duplán izgulhat emiatt, ugyanis középosztálybeli színesbőrű, választottja és annak szülei pedig fehérek, ráadásul felsőbb osztályból valóak. Chris legnagyobb meglepetésére azonban a lány családja kitörő örömmel fogadja őt, sőt később a családhoz vendégségbe érkezők is túlzott kedvességgel és nyugtalanító kíváncsiskodással fogadják. A mosolyok mögött viszont egyértelműen látszik, ebben a házban valami nagyon nincs rendben. A filmet négy Oscar-díjra jelölték, melyből aztán elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó szobrot.