test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

10 év horror (1. rész)

A 2010-es években a borzongás szerelmesei egy egész sor igazán félelmetes filmet láthattak. Az elmúlt évtized horrorfilmjei pedig az ijesztgetési faktor mellett olyan témákat boncolgattak, mint a gyermekkori trauma, a rasszista erőszak, vagy éppen a kapzsiság és a családi titkok. Az elmúlt tíz évben jó néhány olyan véres gyöngyszemet láthattunk, amelyektől végigfutott rajtunk a hideg… nézzük meg őket!

2013: Démonok között

A megtörtént eseményeket feldolgozó filmben a paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren jegyezte fel annak a családnak a történetét, akiket a világtól távol egy tanyaházban nem evilági lények terrorizáltak. Perronék öt gyerekükkel költöznek be új, magányosan álló vidéki házukba, és nem tudják, hogy valaki már él a falak között. A film sikere arra késztette James Wan rendezőt, hogy ne csak egy franchise-t, hanem egy közös horrorfilmes univerzumot építsenek. A Démonok között még két folytatást kapott, kijött az Annabelle-trilógia és további spinoffok is megjelentek, mint például Az apáca és A gyászoló asszony átka. A franchise összességében közel 2 milliárd dolláros bevételt hozott világszerte, amivel a Démonok között univerzum a Warner Bros. stúdió legsikeresebb filmes univerzumává vált.

2014: Babadook

Az ausztrál Jennifer Kent filmje azon horrorok táborát erősíti, melyek inkább pszichológiai megalapozottságú, emberi tulajdonságokra alapozó rémületkeltéssel operál. Hasonlóan a legtöbb horrorfilmhez itt is az ismeretlen jelenti a legnagyobb félelmet, de itt ez a szeretteink elhalálozásából fakadó egyre csak növekvő gyász. A „mese” Mr. Babadookról szól, az elfojtások illuzionistájáról aki félelmekkel táplálkozik, és napról-napra nagyobb teret nyer anya és fia életében, akik egyre jobban elszigetelődnek a külvilágtól. A Babadook friss, szokatlan és igazi mélységekkel bíró horrorgyöngyszem, ami a műfaj minden valamirevaló rajongójának kötelező darab!

2015: A boszorkány

Az elkötelezetten keresztény pár, William és Katherine egy áthatolhatatlan vadon szélén él öt gyermekével. Amikor egy napon rejtélyes körülmények között eltűnik újszülött fiuk és a termés is odalesz, a házaspár egyre inkább egymás ellen fordul. A boszorkány egy önmaga félelmeiben és aggodalmaiban felőrlődő, és az elkerülhetetlen gonosznak áldozatul felkínálkozó család dermesztően hideg, vérfagyasztó portréja. Az elsőfilmes Robert Eggers mesterműve megidézi és rászabadítja a Sátánt azokra, akik mindennél szilárdabb hittel annak koncepcióját megalkották.

2016: Vaksötét

Az uruguayi Fede Alvares filmjében három detroiti fiatal szeretne kitörni a lepukkant külvárosi világból, hogy új életet kezdhessenek. Ezt a célt alapvetően betörésekkel szeretnék elérni, aminek legújabb áldozata már a hatvanas éveiben járó, lányát gyászoló háborús veterán. Ami a melót könnyebbé teszi, hogy a férfi teljesen vak. A sikeres betörést követően hamarosan kiderül, hogy az idős férfi korántsem olyan védtelen, mint gondolták – és akkor még nem jártak a pincében, ahol sokkoló titok lappang.

2017: Tűnj el!

A sztori alapja egy mindenki számára ismerős és a többség számára kényelmetlen helyzet: amikor szívünk választottja bemutat minket a szüleinek. Chris azonban duplán izgulhat emiatt, ugyanis középosztálybeli színesbőrű, választottja és annak szülei pedig fehérek, ráadásul felsőbb osztályból valóak. Chris legnagyobb meglepetésére azonban a lány családja kitörő örömmel fogadja őt, sőt később a családhoz vendégségbe érkezők is túlzott kedvességgel és nyugtalanító kíváncsiskodással fogadják. A mosolyok mögött viszont egyértelműen látszik, ebben a házban valami nagyon nincs rendben. A filmet négy Oscar-díjra jelölték, melyből aztán elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó szobrot.