Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

2022 – Egy régi/új nyár a mozikban (1. epizód)

Nyakunkon a nyári filmszezon! 2022 végre egy izmos nyári filmkínálattal érkezik az elmúlt két év csonka COVID-os terméséhez képest, és valamiféle visszaigazításnak látszik a pandémia előtti világ elvárásaihoz. Lesznek itt olyan blockbusterek, mint Tom Cruise Top Gun-ja, visszalátogathatunk Jurassic World-be, Thor is kap egy újabb mozit, és lesz pár extra horror, mint Alex Garlandtól a Men, Jordan Peele-től a Nope, de David Cronenberg agymenését, a Crimes of the Future-t is ide sorolhatjuk. A következő hetek, és persze a nyár legígéretesebb premierjei közül válogattunk…

Alex Garland, az Ex Machina rendezőjének új filmje, a Men május végétől látható a mozikban, és valószínűleg a következő hónapok legfurcsább, legnyugtalanítóbb thrillere lesz. Jessie Buckley alakítja Harpert, aki férje halála után egyedül megy nyaralni az angol vidékre. Amikor megérkezik gyönyörű apartmanjába, találkozik annak tulajdonosával, Geoffrey-vel – akit Rory Kinnear alakít –, majd ahogy felfedezi a környéket észreveszi, hogy a közeli kis faluban valójában minden férfi Kinnearre hasonlít, legyen az az őt üldözőbe vevő meztelen férfi, egy csúnya szájú gyerek, a pap vagy éppen a segítségére siető rendőr.

Harminchat év telt el Tom Cruise halhatatlana a Top Gun bemutatása óta, és most jött el az idő, hogy leporolják és kapjon végre egy komoly folytatást. Pete „Maverick” Mitchell a vakmerő tesztpilóta, noha egyre feljebb teszi a lécet, ügyesen kitér az előléptetés előtt, amely földi szolgálatra kötelezné. Amikor egy osztagnyi Top Gun növendéket olyan különleges küldetésre kell kiképezni, amilyet élő pilóta még nem látott, Mavericket összehozza a sors a Rooster hívójelű Bradley Bradshaw hadnaggyal (Miles Teller, Whiplash), aki nem más, mint Maverick néhai barátjának, Goose -nak a fia… A rendező, Joseph Kosinski a TRON: Örökséggel mutatkozott be, Tom Cruise-zal pedig a feledhető Feledést hozta össze 2013-ban. A Top Gun: Maverick-et nagyon pozitív kritikákkal halmozták el a kritikusok, úgyhogy már nagyon várjuk a május végi bemutatót.

Cannes egyik örök kedvence, David Cronenberg a biohorror megteremtője és mestere hét év kihagyás után új filmmel érkezik a fesztiválra, de elmondhatjuk, hogy az utolsó erős filmjét, az Eastern Promises – Gyilkos ígéretek címűt 2007-ben mutatták be. A Crimes of the Future trailere alapján egy sötét, bizarr sci-fire számíthatunk olyan extra szereplőgárdával, mint a rendező kedvence, Viggo Mortensen, a francia Léa Seydoux, és a nemrég Diana hercegnőként tündöklő Kristen Stewart.

Kérdéses, hogy a világnak szüksége van-e egy újabb Jurassic Park filmre, mindenesetre a nyár egyik nagy blockbusterének ígérkezik a Jurassic World: Világuralom, ami június elején érkezik a filmszínházakba. A hatodik mozi címe azt sejteti, hogy a dinók készek a világ elfoglalására, úgyhogy Owen Grady-nek és Claire Dearingnek fel kell kötni a nadrágot, de szerencsére itt lesz nekik az első film triója, Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum, akik csaknem harminc év múlva találkoznak újra az „élményparkban”.

A nyár másik visszatérője Baz Luhrmann, a Moulin Rouge rendezője, aki kilenc éve jött ki utoljára új mozival. A június végén debütáló Elvis a rock ‘n roll legenda, Elvis Presley életét fogja bemutatni a nézőknek, azon belül is a zenész és a menedzsere, Tom Parker nem túl felhőtlen kapcsolatára fókuszál a film. A főszerepben Austin Butlerrel, de láthatjuk a friss Oscar-jelölt Kodi Smit-McPhee-t is, aki legutóbb A kutya karmai között című moziban szerepelt.