test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A botrány, a botrány az egészséges

Minimum a Holdon kell élnie annak, aki nem látta vagy később nem futott bele Will Smith Chris Rock-nak intézett pofonjába, persze szerencsére képletesen. Az Oscar nézettségéről a frissen díjazott színész kezeskedett a szó legszorosabb értelmében. Bár a sokk pillanatában a kínos műsorszám megosztotta a közönséget, az eseményt követően egyre inkább tartják elfogadhatatlannak Smith viselkedését: kollégája, Jim Carrey egyenesen gyomorforgatónak nevezte, hogy a pofozkodás után az Oscar-ceremónia közönsége álló ovációval fogadta a legjobb férfi főszereplőnek választott Smith-t. És milyen következménnyel járhat mindez? A színészt amellett hogy kiközösítheti a szakma, sőt minden bizonnyal meg is büntetik, Chris Rock karrierjét akár fel is pörgetheti az incidens: a gálát követő két napban huszonötször annyi jegyet adtak el stand-up előadásaira, mint egy átlagos napon. A 46 dolláros jegyár pedig gyorsan felkúszott 341-re! A botrány bizony óriási befolyással van az üzletre, de a hatás nem mindig pozitív kicsengésű!

Amikor tavaly bemutatták a Szex és New York reboot-ját, az első epizód Mr. Big szívrohamával ért véget, akit egy Peloton szobabringa segített a túlvilágra. Ez éppen elég volt ahhoz, hogy a cég részvényei 11.3%-kal zuhanjanak egyik napról a másikra. Az Insidernek adott külön nyilatkozatában egy kardiológus és a Peloton Egészségügyi és Wellness Tanácsadó Tanácsának tagja próbálta menteni a menthetőt, és zárkózott el az epizódban látottaktól.

Szintén decemberben történt, hogy a Better.com vezérigazgatója, Vishal Garg egy háromperces Zoom-videóban rúgott ki hirtelen felindulásból nem kevesebb mint 900 embert, amiből persze nagy botrány lett. A még a cégnél dolgozók újabb levelet kaptak, de most nem Zoom-megbeszélésre hívták őket, hanem arról kaptak tájékoztatást, hogy a CEO elhagyja a jelzálogkölcsönökkel foglalkozó startupot, méghozzá pont úgy, ahogy azt ő maga is közölte egy hete a munkatársaival: azonnali hatállyal. A vállalat egyébként töretlenül növekedett és haladt előre még a covid által megnehezített években is, és a csoportos leépítés ellenére a terv az volt, hogy a 7 milliárd dolláros értékelés mellett megkezdhetik szervezni a tőzsdére lépést… ez így elmaradt.

A social média óriás Facebook sem mentes a botrányoktól! Most szóljunk csak 2021-ről! A korábbi alkalmazottjukat, Sophie Zhang adattudóst azután bocsájtották el a cégtől, hogy többször felhívta a figyelmet arra, hogy a Facebook elbukott abban, hogyan akadályozza meg a hondurasi és más országokban tartott választásokba való beavatkozási kísérleteket. A meghallgatás jelentősége egyre kiemeltebb, hiszen az online biztonsági törvénytervezet súlyos pénzbüntetéssel sújtaná a techcégeket, amennyiben azok nem lépne fel az illegális vagy káros tartalmak ellen.

A volt termékmenedzser, Francis Hauger ezt követően pedig kijelentette: bár a technológiai óriás tisztában van azzal, hogy egyes tizenévesek számára nyilvánvaló károkat okoz az Instagram, mégsem lép fel kellő mértékben ellenük. A félretájékoztatással és az online gyűlöletkeltéssel sajnos nap mint nap találkozunk, amit a Facebook és platformjai nem tudnak kellőképpen menedzselni, ezek pedig a demokráciát bombázzák időről időre.