Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A király

A semmiből érkezett, csodát tett, és aztán persze megkerülhetetlen legendává vált: Elvis életéről ezúttal Baz Luhrmann készített filmet, ami ettől a héttől látható a mozikban.

Elvis Presley fordulatos élete, páratlan karrierje tele van legendás történetekkel és még el nem mesélt sztorikkal. A legújabb Elvis mozi több mint 20 éven keresztül követi nyomon az ikonikus énekest az 50-es, 60-as és 70-es években, gyermekkorától, a hirtelen felemelkedésétől a sztárságig, egészen az elnyújtott, lassú hanyatlásáig. A film a rock and roll és filmsztárként is megélt karrierre és a házasságára összpontosít, ezúttal a Tom Hanks által alakított menedzser, Tom Parker szemszögéből.

Elvis illusztris zenei karrierjéhez kapcsolódó számokat bátran nevezhetjük elképesztőnek. A Recording Industry Association of America (RIAA) több mint 150 albumát és kislemezét minősítette arany, platina vagy multiplatinának az Egyesült Államokban, 149 dala került be a Billboard Hot 100-as listájára, és 18 No. 1. helyezést ért el. A király persze világszerte határozta meg a kortárs zenét, eladásainak több mint 40%-a származik a tengerentúlról. Elvis Presley összes eladása meghaladja az 1,5 milliárd darabot, amivel ő minden idők legsikeresebb énekese. Elvis Christmas Album (1957) című lemeze továbbra is a valaha legnagyobb példányszámban eladott ünnepi albuma, amelyből világszerte több mint 20 millió példány kelt el. Úgy lett minden idők egyik legnagyobb hatású sztárja, hogy nem szerzett dalokat, de az egyedi előadásmódjával szinte bárki szerzeményét a saját képére formálta. Presley sikerei ellenére mindössze három Grammy-díjat nyert és korán, már 36 évesen megkapta a Grammy-életműdíjat is.

Az Elvis-sztori valójában akkor kezdődött, amikor a 19 éves kissrác 1954 nyarán Memphisben belépett az Union Avenue stúdióba. 1954. július 5. és 1955. július 11. között tizenkilenc számot énekelt lemezre Elvis a Harbor Lights-tól a Mystery Trainig. Bob Dylan később így emlékezett arra a pillanatra, amikor először találkozott ezekkel a számokkal: „Elvist hallani olyan érzés volt, mint amikor az ember kiszabadul a börtönből.”

Elvis 1956. január elsején szerződött át az RCA lemeztársasághoz, ám bármekkora sztárnak is számított, berobbanása után nem sokkal, 1957-ben őt is besorozták, Nyugat-Németországban szolgált, és itt találkozott élete szerelmével, későbbi feleségével, a nála tíz évvel fiatalabb, akkor még csak 14 éves Priscilla Beaulieu-vel, az amerikai légierő kapitányának lányával. Jó néhány évvel később, 1967-ben házasodtak össze. Presley 1960 márciusában szerelt végül le, és még ugyanabban az évben feketeövet szerzett karatéban, ám ezt a tudását csak egy-két mozdulat erejéig villantotta meg a színpadon, illetve a mozifilmjeiben. Az 1956-os nagy sikerű Love Me Tender után összesen még 30 filmet forgatott, többek között olyan klasszikusokat, mint a Lányok! Lányok! Lányok!, G.I. Blues vagy a Jailhouse Rock.

Elvis 1977-ben bekövetkezett halála után is rekordokat döntögetett… csak az elmúlt két évtizedben mintegy 1 milliárdot hozott az Elvis hagyaték, és ez a siker valószínűleg a következő években sem hagy alább.