Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A Pokémon hisztéria

A YouTube ügyeletes botrányhőse, Logan Paul a múlt hétvégi WrestleMania mérkőzésén a világ legdrágább Pokémon kártyájával a nyakában lépett be, amiért egész pontosan 5.275.000 dollárt fizetett. Ez egyébként ma a legdrágább magánárverésen eladott Pokémon kártya, de nem egyedüli eset, hogy a gyűjtők kisebb (?) vagyonokat fizetnek ezekért a ritka és értékes darabokért.

A Pokémon kártyák ma kifejezetten nagy üzletnek számítanak! Én magam sosem értettem a hájpot, de vitathatatlan, hogy idestova 25 éve a Pokémon könyörtelen médiatámadásba kezdett, és egyszerre jelent meg nemcsak a videojátékokban, hanem a tévében és persze a boltok polcain is. Bizony a franchise ennyi év elmúltával is nagyon menő, sőt azt kell mondjuk népszerűbb mint valaha, hiszen a Pokémon GO, a Pokémon Sword and Shield a mai napig velünk maradt, a rajongók pedig megőrülnek a hozzájuk kapcsolódó kártyákért.

A Target Amerikában tavaly felfüggesztette a Pokémon kártyák bolti értékesítését azt követően, hogy Wisconsinban fegyveres konfliktusba torkollott a vita egy üzlet előtt a kártyák miatt. A világjárvány közepette ráadásul ugrásszerűen megnőttek ezen kártyák eladásai. Az eBay aukciós oldal szerint a Pokémon kártyák adásvétele az Egyesült Államokban 2019 és 2020 között 574 %-kal nőtt meg. Az összes kártyatípust tekintve (a sportkártyákat is ideértve) Európában több mint kétszeresére, az Egyesült Királyságban pedig háromszorosára nőtt az értékesítés.

A Pokémon annak idején egészen kicsiben indult. A játék fejlesztője a tokiói székhelyű Game Freak cég volt, aki anno csak egy saját kiadású videojátékosoknak szóló magazinnal kezdte pályafutását. „A játékok kifejlesztése körülbelül hét évig tartott. Úgy gondoltuk, hogy Japánban sikere lesz a játék, és talán egymillió példányt is eladhatunk belőle.” – nyilatkozta a cég elnöke, Tsunekazu Ishihara, aki tagja volt az eredeti fejlesztőcsapatnak. Igaza lett, de egymilliónál nem álltak meg. A sorozat első részei, a Pokémon Red és Green 1996. február 27-én jelentek meg Japánban. Nagyon népszerűek lettek, és a játékosok még arra is képesek voltak, hogy kábelekkel kössék össze a Game Boykat, hogy cserélni tudjanak bizonyos Pokémonokat, amelyek kizárólag az egyes verziókban voltak elérhetőek. „Soha nem gondoltunk arra, hogy a Pokémonokat külföldön is eladjuk. A szakemberek azt mondták, esélytelen hogy működjön, mert az amerikai gyerekek nem játszanának egy olyan játékkal, ahol rengeteg szöveget kell olvasni, nincs akció és csak felváltva kell csatákat vívni.”

Dani Sanchez egy Los Angeles-i Pokémon YouTuber, aki minden héten több ezres nézőközönséget vonz, amikor kibontja kártyacsomagjait. Sok huszonéves életének meghatározó élménye lett a 90-es évek végének, illetve a 2000-es évek elejének első Pokémon-őrülete. A japán anime szörnyek képeit világszerte az iskolákban is árulták, és ami csak egy videojátéknak indult, végül filmekben, Happy Meal gyermekmenükben és gabonapelyhes dobozokban is visszaköszönt. Sanchez számára a Pokémon iránti gyermekkori érdeklődés 15 évig tartó gyűjtőmániává, majd végül karrierré vált.

Ezeknek a vintage kártyáknak az értéke két évtized alatt az egekbe szökött. Egy lezárt doboz Pokémon kártya a 2000-es évek elejéről vagy a 90-es évek végéről 100 dollár körüli áron volt kapható, ugyanez ma már akár 50 000 dollárba is kerülhet. A legértékesebb kártyák azonban több százezer dollárért, sőt van hogy milliókért kelnek el, köszönhetően olyan sztároknak, mint Shawn Mendes vagy Steve Aoki, és az egyre növekvő számú gyűjtőknek, akik miatt a Pokémonhoz kapcsolódó kártyapiac folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.