Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Avatar: vizuális csúcsprodukció a mozikban

James Cameron blockbusterének folytatása, az „Avatar: A víz útja” világszerte 1,928 milliárd dollárt hozott ezidáig, ezzel pedig mindössze öt film előzi be a bevételek történetében. Csupán ennyi alkotásnak sikerült átlépnie a bűvös 2 milliárd dolláros határt, ezek pedig az eredeti Avatar (2,9 milliárd dollár), a Bosszúállók: Végjáték (2,79 milliárd dollár), a Titanic (2,2 milliárd dollár), a Star Wars: Az ébredő Erő (2,069 milliárd dollár) és a Bosszúállók: Végtelen háború (2,04 milliárd dollár). Ha az alig egy hónapja bemutatott folytatásnak sikerül elérnie a 2 milliárd dolláros határt (ami szinte biztosra vehető), akkor ez lesz az első világjárvány utáni, valamint Cameron harmadik (!) filmje, amely csatlakozik az áhított klubhoz… és kijelenthetjük, a mozi egyelőre nem halt meg!

A „Víz útja” eddig 574 millió dollárt hozott Észak-Amerikában és 1,35 milliárd dollárt nemzetközi szinten. A film tengerentúli eredményei ahhoz képest is meglepően jók, hogy Oroszországban nem játsszák, Japánban pedig elmaradt a várakozásoktól. Az előrejelzésekhez képest viszont jóval nagyobb bevételt produkál Kínában (217 millió dollár), Franciaországban (123 millió dollár), Németországban (108 millió dollár) és Koreában (93,6 millió dollár). A mozi tavaly december közepén érkezett a filmszínházakba, nagyjából 13 évvel az eredeti után. A siker tehát egyáltalán nem volt biztos, és persze tegyük hozzá azt is, hogy a folytatás gyártása és promóciója nagyjából 460 millió dollárba került, ezzel minden idők egyik legdrágább filmje lett.

Az Avatar 2009-ben hatalmasat robbant és hónapokig képes volt remek nézőszámokat produkálni, arról nem is beszélve, hogy az azóta szinte teljesen elhagyott 3D technika itt működött talán a legjobban. Az Avatar vitathatatlanul egy vizuális csoda volt, mely a mai napig fantasztikusan néz ki, ám karaktereitől és cselekményétől azonban nem mindenki volt elájulva. Sokan hittük azt, hogy James Cameron Avatar-folytatásai soha nem fognak megjelenni. Nem sokkal az első film hatalmas sikere után még biztosnak tűnt, hogy lesz folytatás; aztán minden egyes évvel, amivel az Avatar 2 késett és újabb két-három folytatással bővült, ez már sokkal kevésbé volt valószínű. A mozi világa ráadásul óriásit változott ez idő alatt. Az első film óta szinte a teljes Marvel Cinematic Universe, egy új Star Wars-trilógia és jó pár Halálos iramban folytatás debütált, és akkor még nem is említettük a streaming megjelenését és felemelkedését.

Egyébként kijelenthetjük, hogy James Cameron nem az a sietős fajta: kínosan odafigyel a részletekre, ritkán enged az elképzeléseiből, a legeslegutolsó képkockát is ezerszer átgondolja, mielőtt alkotásait kiengedi a mozikba. Mindennek úgy kell történnie, úgy kell kinéznie, ahogyan azt fejben megálmodta. De ha az olyan klasszikusokra gondolunk, mint a Terminátor 1-2, A bolygó neve: Halál, A mélység titka, vagy éppen a Titanic, azt kell, hogy mondjuk, nincs gondunk a szőrszálhasogatással. Azon felül, hogy páratlan tehetséggel érez rá, milyen arányban mérje ki a látvány-történet-karakterek szentháromságát, talán ő ért a legjobban ma a kasszasikerek receptjéhez.

Az Avatar folytatás jó három órára feleleveníti a klasszikus történetmesélést, illetve a letűnt korok gigafilmjeit, és mint vizuális élmény vitathatatlanul tökéletes és lehengerlő. De nem árulunk el nagy titkot, ha hozzátesszük, hogy ezt az élményt csak nagyvásznon, lehetőleg IMAX-ben szabad magunkévá tenni, úgy van igazán értelme, hiszen pont az ilyen alkotások miatt találták ki annak idején ezt a fajta mozit.