test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Az amerikai álom: MET 2022

Az év legnagyobb divatpartija kétségkívül a Metropolitan Művészeti Múzeum jótékonysági rendezvénye, vagy ahogy mindenki ismeri a Met gála. Az est a tavaly szeptemberi „In America: An Anthology of Fashion” (Az amerikai divat művészeti gyűjteménye) dresszkód továbbgondolása volt, a „Gilded Glamour” koncepció tulajdonképpen az amerikai társasági élet aranykorát, a 19. század második felét hivatott megidézni.

Bár ma már a popkultúra egyik legnagyobb eseményének számít, a keleti part Oscarja nem volt mindig olyan szupersztárokkal és drámai jelmezekkel teli este, mint napjainkban. Az eredetileg 1948-ban Eleanor Lambert divatguru által alapított jótékonysági este első alkalommal egy szimpla vacsora volt 50 dolláros belépővel. Az esemény akkor kapott nagyobb lendületet, amikor bevonták Diana Vreeland-et, a Costume Institute tanácsadóját, aki a Met Gála helyszínét a Metropolitan Museum of Art-ra változtatta és gálatémákkal egészítették ki. És ő volt az, aki nyitott a popkultúra és a hírességek felé. A vendéglista egyre érdekesebb lett: Andy Warhol, Diana Ross és Cher olyan társadalmi személyiségek és politikusok mellett vonultak fel, mint Jacqueline Kennedy Onassis és Henry Kissinger.

Az évtizedek alatt az esemény a divatipar és a New York-i társadalom részvételével zajló éves adománygyűjtésből olyan kulturális jelenséggé vált, amely világszerte kelti fel a figyelmet. Egy olyan exkluzív ünnepség, ahol a divattervezők lehetőséget kapnak, hogy világsztárokon mutassák be leglátványosabb munkáikat– és mindez ráadásul egy nemes cél érdekében. A jegyek ma 35 000 dollárba kerülnek, az asztalért pedig akár 300 000 dollárt is ki kell pengetni annak, aki részt szeretni venni az estén.

Az idei est házigazdája Blake Lively, Ryan Reynolds, Lin-Manuel Miranda és Regina King volt, és hozzájuk csatlakoztak a tiszteletbeli társelnökök Anna Wintour, Tom Ford és Adam Mosseri. Rajtuk kívül csaknem 400 híresség vonult fel a divat, a zene, a film és a sport világából. Természetesen ott voltak a Kardashian / Jenner hölgyek, akik először vonultak be együtt a vörös szőnyegen. Kim Kardashian hét kilót fogyott, hogy beleférhessen Marilyn Monroe talán legikonikusabb ruhakölteményébe. Azt a több millió dolláros darabot választotta a Met-re, amelyet a mozicsillag akkor viselt, amikor elénekelte a „Boldog születésnapot, elnök úr”-t. A törékeny ruhát csak a Metropolitan Museum of Art nagylépcsőjén való felsétálásakor viselte, majd az este folyamán a ruhát egy másolatra cserélte le. De a hiphop világ királynői, Card B, Megan Thee Stallion és Nicki Minaj sem jelentek meg még egy időben egy estén, ha jól emlékszünk… talán nem véletlenül. Na jó, most sem együtt… inkább egymás után. Hármójuk közül Cardi B volt a legemlékezetesebb, de mindképp legkifinomultabb, aki aranyistennőnek öltözve Donatella Versace oldalán jelent meg. A tervezőház becslése szerint egy kilométernyi aranyszínű fémláncot használtak fel a darabhoz, ami 1300 óra alatt készült el. És persze vannak, akik a csillogáson felül inkább meghökkenteni szeretnek. Jared Leto és a Gucci ebben nagy mesterek: ki tudná elfelejteni azt a ruhát, amelyet a 2019-es „camp” témájú estén viselt, amit saját feje viaszmásolatával díszített? A színész és Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója és mellesleg Leto közeli barátja pontosan ugyanolyan szerelésben vonultak be: egy csillogó virághímzéssel díszített krémszínű szmoking, ropogós fehér ing, vörös szatén csokornyakkendő, bőrkesztyű és hippisen hosszú haj. Riz Ahmed brit-pakisztáni színész pedig egy teljesen más perspektívából közelítette meg az Aranykort: a 4SDESIGNS ruhája arról szól, hogy ünnepeljük azokat az embereket is, akik a színfalak mögött álltak ugyan, de akik nélkül nem beszélhetnénk Aranykorról: az Amerikába vándorolt munkásokat.