test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Cannes 2023: Woman Power!

Az eseménydús napok után Cannes-ban szombaton a filmfesztivál elérkezett az utolsó pillanatához: az Arany Pálma-díj átadásához. A fődíjat, amit Jane Fonda konferált fel, a Justine Triet által rendezett Anatomie d’une chute (Egy zuhanás anatómiája) című thriller nyerte. Ez immár a negyedik Arany Pálma-díjas film az elmúlt években, amelyet a Neon stúdió kapott meg A Titán, A szomorúság háromszöge és az Élősködők után.

A Ruben Östlund (a tavalyi győztes film, A szomorúság háromszöge rendezője) által vezetett zsűri olyan színészekből, rendezőkből és filmesekből állt, mint Julia Ducournau, Brie Larson, Rungano Nyoni, Maryam Touzani, Paul Dano, Denis Ménochet, Atiq Rahimi és Damián Szifron. Ami magát a ceremóniát illeti, az est műsorvezetői Song Kang-ho, Zar Amir Ebrahimi, John C. Reilly és Pete Docter, a Pixar kreatív igazgatója voltak.

Justine Triet francia rendezőnő Anatomie d’une chute (Egy zuhanás anatómiája) című alkotása egy elgondolkodtató jogi dráma, amely a népszerű írónő (Sandra Hüller) bűnösségét/ártatlanságát vizsgálja, akit férje meggyilkolásával vádolnak. A film azonban éppúgy a házasságuk vizsgálata is, hiszen a házaspár magánéletének részletei is a tárgyalóterembe kerülnek, hogy a sajtó, a közönség, és persze mi a nézők kedvünkre boncolgathassuk. Triet mindössze a harmadik nő, aki elnyerte az Arany Pálmát (Jane Campion Zongoralecke és A Titán rendezője, Julia Ducournau után, aki egyébként idén Östlundhoz csatlakozott a zsűriben). A díjat Jane Fonda adta át, aki megjegyezte, hogy milyen messzire jutott Cannes azóta, hogy az amerikai sztár először vett itt részt az eseményen, hiszen idén minden eddiginél több, összesen hét női rendező nagyjátékfilmje szerepel a versenyben, ami rekordot jelent. A díj átvételekor Triet kitért a francia nyugdíjreform elleni tiltakozásokra, amelyeket kitiltottak a rendezvényről.

A zsűri nagydíját, ami a fesztivál második legfontosabb elismerése a The Zone of Interest című film kapta. A Jonathan Glazer rendezésében Martin Amis azonos című regénye alapján készült film a II. Világháború Auschwitzában játszódik, és a számtalan zsidó kivégzéséért felelős német parancsnok (Christian Friedel) magánéletét mutatja be. A film a borzalmakat nagyrészt a vásznon kívül hagyja, és inkább a tisztre és feleségére (Sandra Hüller, aki az Arany Pálma-díjas filmben is szerepel) összpontosít. A finn fesztiválkedvenc, Aki Kaurismäki legújabb alkotása, a Fallen Leaves nyerte el a zsűri díját. Az elismerést a film színészei, Alma Pöysti és Jussi Vatanen vették át a rendezőjük nevében, aki a díjátadón nem vett részt. A legjobb rendezőnek járó díjat Tran Anh Hung vietnami-francia filmrendező kapta a The Pot-au-Feu című filmért. A 19. század végén játszódó dráma főszereplői Juliette Binoche és Benoît Magimel egy ínyenc házaspár, akik Franciaország vidéki részén élnek és főznek. A film az ételek érzéki élvezetére összpontosítva sokakat elbűvölt a fesztiválon. A forgatókönyvírói díjat Yuji Sakamoto kapta a Monster című filmért. A japán szerző, Hirokazu Kore-eda által rendezett dráma középpontjában egy fiú áll, akinek hirtelen viselkedési problémái az iskolában mélyreható következményekkel járnak. A film zenéjét a múlt hónapban elhunyt Ryuichi Sakamoto szerezte. A legjobb színész díját a japán Koji Yakusho, Wim Wenders Perfect days című filmjének sztárja kapta. A film középpontjában egy magányos ember áll, aki Tokióban nyilvános illemhelyeket takarít, de aztán csendes, rutinszerű életét megzavarja unokahúga váratlan látogatása. A legjobb színésznő díját Merve Dizdar kapta Nuri Bilge Ceylan török rendező Kuru Otlar Üstüne című filmjében nyújtott tanári szerepéért.

Az Un Certain Regard szekció díját, amelyben a „művészileg merészebb” alkotások mellett fiatalabb rendezők is szerepelnek, a brit Molly Manning Walker rendezőnő debütáló filmje, a How to Have Sex nyerte. Az elsőfilmes díjat a vietnami származású Thien An Pham rendező Inside the Yellow Cocoon Shell című alkotása kapta. A legjobb rövidfilmnek járó Pálmát a magyar Buda Flóra Anna 27 című alkotása kapta.