Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

ICONS: David Fincher (2. rész)

A Hetedik és a Harcosok klubja legendás rendezője a nagyszerű Mindhunter óta kizárólag a Netflixszel dolgozik együtt. A Mank után A gyilkos a második nagyjátékfilmje, amelyet a platform számára készített, és ami november 10-étől látható.

David Fincher stílusjegyeit a kilencvenes években ismertette meg közönségével, de a legsikeresebb filmjei már a 2000-es évekre tehetők. Ennek első darabja a Pánikszoba (2002), ami talán az egyik legnehezebb projekt volt, amit Fincher valaha rendezett, pedig eredetileg csak egy egyszerű és kis költségvetésű filmet szeretett volna forgatni a Harcosok klubja kérdéses bevétele után. Nemcsak azért, mert kétszer kellett elkezdeniük és leállítaniuk a produkciót Nicole Kidman sérülése és visszalépése (ő volt az első főszereplő), illetve Jodie Foster terhessége miatt a második forgatás alatt, hanem azért is, mert az egész film egy manhattani ház szűk enteriőrjében játszódik. Meg Altman (Jodie Foster) és tizenéves lánya, Sarah (Kristen Stewart első komoly szerepe) épp egy pánikszobával ellátott új házba költöztek, amikor három férfi lép be a házba, hogy ellopjanak valamit. A Pánikszoba – ami az 1967-es Várj, míg sötét lesz című thriller újragondolása – egy brutálisan izgalmas macska-egér játék, Fincher egyik legérdekfeszítőbb mozija.

Fincher a következő öt évben nem forgatott. Felajánlották neki többek között a Mission: Impossible III. a Pókember és a Kapj el, ha tudsz rendezését is, de ő inkább Robert Graysmith könyvét akarta filmre vinni, amely a 60-as és 70-es évek rejtélyes sorozatgyilkosáról, a Zodiákusról szólt. Az alkotást Arany Pálma jelöltként mutatták be 2007-ben Cannes-ban, és a rendező egy teljesen új arcát ismerhettük meg. A Zodiákusban a komor noir hangulatot felváltotta egy lassabb, a történelmi hűséget előtérbe helyező szikárabb vizualitás. Fincher egy klasszikusabb thrillert készített, fordulatai lassan adagolódnak, nem csattannak a nézők arcába, mint eddig. A film a zodiákus gyilkosról szól, egy sorozatgyilkosról, aki rejtélyes üzeneteket küld az újságoknak, gúnyolódva a rendőrséggel, mivel sokkal okosabbnak érzi magát náluk, valamint a karikaturistáról, Robert Graysmithről (Jake Gyllenhaal), aki az üzenetek megszállottja lesz, és meg akarja találni a tettest még akkor is, ha ez történetesen az élete felforgatását is jelenti.


Fincher legsikeresebb filmjei

1. Holtodiglan: 369,3 millió (2014)
2. Benjamin Button különös élete 335,8 (2008)
3. Hetedik: 327,3 millió (1995)
4. A tetovált lány: 232,2 millió (2011)
5. Social Network – A közösségi háló: 224,9 millió (2010)
6. Pánikszoba: 197 millió (2002)
7. A végső megoldás: Halál: 159,8 millió (1992)
8. Játsz/ma: 109,4 millió (1997)
9. Harcosok klubja: 101,2 millió (1999)
10. Zodiákus: 84,7 millió (2007)


Fincher következő mozija, a Benjamin Button különös élete (2008) F. Scott Fitzgerald egyik 1921-es novellájának motívumaiból építkezik. A film egy 80 évesen születő és egyre fiatalodó, vagyis visszafelé élő emberről szól, akit gombgyáros édesapja a születése után egy öregek otthona előtt rak le. Benjamin Button (Brad Pitt harmadik alakítása Fincher rendezésében) itt éli le életének egy részét, miközben halászhajón bejárja a fél világot, s részt vesz a második világháborúban is. Egy kuplerájban veszíti el szüzességét, viszonya lesz a férjes Elizabeth-tel (Tilda Swinton), és találkozik apjával is. Közben másra sem tud gondolni, mint nagy szerelmére, Daisyre (Cate Blanchett), akit hol elveszít, hol megkap élete folyamán, hogy végül kisgyermekként az ő karjaiban hunyja le a szemét. A film meghozta Fincher első rendezői Oscar-jelölését, és további 12 nominációt kapott, majd végül három technikai kategóriában vitte el az aranyszobrot.

Vodkaster

A Social Network – A közösségi háló (2010) teljesen más hangulatú, mint Fincher eddigi filmjei. Egy pörgős, de klasszikus karriertörténet, ami néhol már-már humoros. A mozinak egyedi hangulatot ad Trent Reznor (a Nine Inch Nails frontembere) és Atticus Ross lüktető filmzenéje, amit Oscar-díjjal jutalmaztak. Ahogyan Aaron Sorkin forgatókönyvét is, ami Ben Mezrich 2009-es könyve, a Véletlenül milliárdosok alapján készült. A költségvetés mindössze 40 millió dollár volt, és Fincher egyik legnagyobb sikere lett a mozipénztáraknál, mellette a 2010-es évek elejének egyik legnagyobb hatású filmje is. A Facebookot létrehozó Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), legjobb barátja Eduardo (Andrew Garfield), és a céget média óriássá válásában segítő Sean Parker (Justin Timberlake), illetve az őket beperelő ikrek (Armie Hammer játssza mindkét szerepet) mondhatni valós történetét mesélte el.

A tetovált lány (2011) Stieg Larsson azonos című bestsellere alapján készült, és csupán néhány évvel a világszerte nagy sikert aratott svéd trilógia után került filmes feldolgozásra. Negyven évvel ezelőtt egy családi ünnepség közben eltűnt a nagyhatalmú Vanger-klán egyik tagja, Harriet. Az idős milliárdos meg van róla győződve, hogy unokahúgát meggyilkolták, ezért felbérel egy állás nélkül maradt újságírót, hogy járjon utána az ügynek. A férfi (Daniel Craig) nyomozni kezd és segítséget is talál egy tehetséges hacker (Rooney Mara) személyében. Közös kutatásuk túl sok érdeket sért, illetve rég eltemetett titkot fenyeget, és újabb gyilkosságra derít fényt. A kritikusok pozitívan fogadták az adaptációt, dicsérve annak rideg és sötét hangvételét, továbbá a két főszereplő alakítását. Az Amerikai Filmkritikusok Szövetsége beválasztotta a 2011-es év tíz legjobb filmje közé. Öt kategóriában kapott Oscar-jelölést, végül a legjobb vágásnak járó kategóriában bizonyult győztesnek.

A Holtodiglan (2014) Fincher eddigi legnagyobb bevételt hozó filmje, amely Gillian Flynn bestseller könyvén alapul – egy ütős csavarral a végén. Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) ötödik házassági évfordulójukra készülnek, viszont az ünnepi nap reggelén Amy nyomtalanul eltűnik. Nick a rendőrséghez fordul, akik azonnal el is kezdik a nyomozást az ügyben, ami során egyre több nyom utal arra, hogy a látszólag boldog pár élete számos sötét titkot rejt. A nyomozás előrehaladtával szinte mindenki arra gyanakszik, hogy Nick nem is olyan ártatlan, mint amilyennek beállítja magát. Ben Affleck és Rosamund Pike is nagyszerű alakítást nyújt, ahogy először szavakkal, majd minden erejükkel pusztítják egymást, bebizonyítva, hogy néha inkább valóban jobb egyedül lenni.

A Mindhunter (2017) nem csak Fincher egyik legjobbja, de az egyik legütősebb krimisorozat, amit a Netflix valaha készített. Sorozatgyilkosos témában láthattunk már egy rakás sorozatot és filmet más-más megközelítésben, a Mindhunter viszont valahogy kilóg ebből a sorból. A hetvenes években játszódó alkotásból megismerhetjük az FBI-nak azt a korszakát, amikor a profilozás és a kriminálpszichológia még gyerekcipőben járt. A sorozat főszereplői Holden Ford és Bill Tench ügynökök, akik nagy nehezen kiharcolnak maguknak egy viselkedéstudománnyal foglalkozó osztályt az ügynökségen belül. A céljuk, hogy a sorozatgyilkosokkal készült interjúkkal kialakítsanak egy olyan besorolási rendszert, amivel elébe lehet menni a brutális gyilkosságoknak, vagy a bűntények megoldásában nyújtanak segítséget. Az interjúalanyok valós személyekről lettek megformálva; megjelenik itt például Ed Kemper, Jerry Brudos, David Berkowitz, és a hírhedt Charles Manson is.

GQ

A 2020-ban bemutatott Mank egy életrajzi dráma Herman J. Mankiewicz forgatókönyvíróról és az 1941-es Aranypolgár című film forgatókönyvének kidolgozásáról. A filmet Fincher néhai apja, Jack Fincher forgatókönyve alapján forgatta, a szakma pedig – aki mindig imádja, ha saját történelmüket filmesítik meg – keblére ölelte a projektet, 10 Oscar-díjra jelölték, amiből aztán kettőt be is zsebelt.