test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Diamonds are a girl’s best friend

Marilyn Monroe híres mondása napjainkban is ugyanolyan időszerű. Az ukrajnai invázióra adott nemzetközi szankciók következtében Putyin szigorúan korlátozta a készpénz mozgását az országon kívülre. Az orosz elit pedig oda „menekült”, ami még viszonylag jó befektetésnek ígérkezik: a luxus jellegű ékszerüzletekbe.

A pénzügyi összeomlástól bepánikolva az ország gazdagjai közül sokan kisebb vagyonokat fektetnek be luxus ékszerekbe és órákba, amelyek a rubel értékének folyamatos csökkenése ellenére is magas viszonteladási árral bírhatnak a későbbiekben. Hasonlóan az aranyhoz – ami viszonylag jól tartja az árfolyamát, és így az infláció elleni fedezetként szolgálhat – a luxusórák és ékszerek is megőrizhetik az értéküket, sőt akár drágulhatnak is a háború és konfliktusok okozta gazdasági zavarok közepette. Az orosz oligarcháknak azonban sietniük kellett, hiszen a legnagyobb márkákhoz hasonlóan a luxus brandek is sorra zárják be a képviseleteiket. A teljesség igénye nélkül csak néhány ezek közül: az LVMH 124 üzletében szünetelteti az eladást (3500 alkalmazott további foglalkoztatása kérdéses), a Rolex szintén kivonult, de hasonlóképpen döntött a Swatch Group és a Hermés is.

Mennyire jó befektetés napjainkban az ékszer? Talán sokan meglepődnek azon a tényen, hogy az elmúlt tíz évben az ékszerbefektetések bizony jobban teljesítettek, mint az amerikai részvények, a New York-i ingatlanok vagy éppen az arany. Az ékszerbefektetés sokkal inkább közelebb van a képzőművészetbe történő invesztícióhoz, mint például az ingatlanpiaci beruházás. Ha kifejezetten hosszabb távban gondolkodunk, bizony igen jól járhatunk vele. Évről évre egyre gyakoribb, hogy a komoly befektetők bizonyos opcióikat befektetési minőségű ékszerekre fordítják.

De nézzük meg konkrétan, mik azok típusok, amik ma tuti befektetésnek számítanak ezen a piacon! Az egyik legnagyobb siker 2021-ben a természetes sósvízi gyöngyből készült ékszerek voltak – amiknek a népszerűsége valószínűleg 2022-ben tovább fog növekedni-, hiszen ezek nagyon ritkák, és a megtalálása is igen nagy nehézségekbe ütközik. 10 000 természetes osztrigából mindössze egyben fedezhető fel ékszernek megfelelő természetes igazgyöngy. Mindamellett a gyöngybúvárkodás igen veszélyes mesterség, amelyet ma már nagyon kevesen gyakorolnak. A piacon elérhető természetes sósvízi igazgyöngyök többsége több mint százéves, és általában a hasonlóan ritka antik ékszerekben bukkannak fel. Következésképpen ezeknek a daraboknak az ára még inkább az egekbe szökhet, és az elkövetkezendő években is tovább fog növekedni.

A másik nagy sláger a színes gyémántok. A GIA szerint a fehér gyémántokat egy D-től Z-ig terjedő skálán osztályozzák, ahol a D osztályozás azt jelzi, hogy a gyémánt színtelen „fehér”, a Z gyémántok pedig sárgás árnyalatúak. A gyémánt értéke annál inkább csökken, minél inkább erősebb színt mutatnak. De van egy csavar: a színes gyémántok! Ezek a természetes sósvízi gyöngyökhöz hasonlóan nagyon ritkák, 10 000 gyémántból mindössze egynek van kívánatos színe. A híres CTF Pink Star 2017-ben a világ legdrágább drágaköve lett. A rózsaszín gyémántot egy hongkongi aukción adták el 71,2 millió dollárért.

A zafírt sokan még a gyémántnál is jobban imádják. A kiváló minőségű kasmíri zafírok az ékszeripar egyik legfontosabb befektetésének számítanak. A zafírok színe a kék minden árnyalatától a narancssárgáig és a sárgáig terjednek. De a legfinomabb kékek az indiai szubkontinens Kasmír régiójából származnak, és a világon mindössze néhány gyűjtő kereskedik drágakő minőségű kasmíri zafírral. Ezeket a zafírokat a crème de la crème-nek tekintik a zafírbefektetők világában. Ritkaságuk miatt a befektetési arány az egyik legmagasabb ma az ékszervilágban.