test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy baba mindenek felett

Amikor kiderült, hogy Greta Gerwig – akit a világ a független filmek friss írójaként (Frances Ha, Amerikai álomlány) és az utóbbi évek Oscar-kedvenc rendezőnőjeként (Lady Bird, Kisasszonyok) ismert meg – következő projektje egy élőszereplős mozi lesz az amerikaiak kedvenc babájáról Barbie-ról, nem tudtuk, mire is kell gondolnunk… Aztán kijöttek az első forgatási képek a napokban, amin Margot Robbie és Ryan Gosling együtt görkoriznak full pinkben a Los Angeles-i tengerparton, és még mindig nem tudjuk, mi lesz ebből… De hogy egyre kíváncsibbak vagyunk, az biztos! De ki is ez a figura, akit a világon mindenki ismer és hogyan lett belőle a popkultúra alapikonja, elsőként nézzük ezt meg!

Tökéletes (?) idomok, hihetetlenül lapos has, irreálisan vékony lábak, szőke hosszú hajkorona, óriási kerek szemek, bájos sugárzó arc… Igen, ő Barbie! Akit bizonyára nem kell senkinek bemutatni, de azért most tegyük meg mégis! Ruth Handler amerikai üzletasszony nevéhez fűződik a baba megalkotása, aki a Bild Lilli nevű német babát használta inspirációként, amit 1959. március 9-én mutatott be az Amerikai Játékvásáron, és Barbara nevű lánya után nevezte el végül Barbie-nak. De ugorjunk egy kicsit vissza 1953-ig, a német elődhöz! Bild Lilliről annyit érdemes tudni, hogy nem volt egy megszokott baba: alakja nem volt a legkidolgozottabb, nevezhetnénk „szexistának”, mégis ennek ellenére vagy éppen ezért előbb Németországot, majd a Skandináv országokat, de Hongkongot és persze az Egyesült Államokat is meghódította, elkezdték gyártani a ruhákat, kiegészítőket, babaházakat, amik nagyon gyorsan el is fogytak a játékboltok polcairól. Bild Lilli egy szőke, magas, telt keblű, szókimondó, magabiztos nő szerepét töltötte be, és ez a karakter akkor nagyon betalált, mert ugye ekkor futottak olyan filmsztárok, mint Grace Kelly, Jayne Mansfield vagy Marilyn Monroe. Az első Barbie baba fekete-fehér zebracsíkos fürdőruhát és Ariana Grande-s lófarkat viselt, ruháit a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson készítette, a babákat pedig Japánban gyártották le. A cég már a gyártás első évében 350 000 Barbie babát adott el, és a sikeren felbőszülve a Lilli babákat gyártó Louis Marx and Company 1961 márciusában be is perelte a Mattelt. Azt állították, hogy a Mattel „megsértette a Greiner & Hausser által a Bild Lilli csípőízületére kiadott szabadalmat”, és hogy a Barbie a Bild Lilli „közvetlen lemásolása”. A vállalat emellett azt mondta, hogy a Mattel „félrevezető módon úgy állította be magát, mint a formatervezés eredetijét”. A Mattel viszontkeresetet nyújtott be, és az ügyet végül 1963-ban peren kívül rendezték, a következő évben pedig megvásárolta a Greiner & Hausser szerzői és szabadalmi jogait a Bild Lilli babára.

Ez a vételár (21 600 dollár) pedig mondhatni igen jó „befektetési összegnek” tekinthető, hiszen ezt követően a Barbie elindult a hódítás útján, és bombasiker lett. A Mattel több mint egymilliárd Barbie babát adott el, ezzel messze a vállalat legnagyobb és legjövedelmezőbb termékcsaládja lett. Barbie és barátja Ken talán ma is a világ két legnépszerűbb babája, akik az évtizedek folyamán világszerte átalakították a játékipart. Barbie jelentős hatással volt a társadalmi értékrendre, mivel a női függetlenség jellemzőit közvetíti, és a kiegészítők sokaságával egy idealizált, előkelő életstílust, amit a kislányok célként tűznek majd ki életük során maguk elé…

Barbie persze hamar globális popikonná vált és a divatvilág kegyeltje lett. 1974-ben a New York-i Times Square egyik része egy héten keresztül felvette a Barbie Boulevard nevet. Andy Warhol képzőművész 1986-ban festményt készített Barbie-ról, ami a londoni Christie’s aukcióján 1,1 millió dollárért kelt el. 2015-ben a The Andy Warhol Foundation aztán összefogott a Mattel céggel, hogy létrehozzanak egy Andy Warhol Barbie-t. A párizsi Louvre-ban 2016-ban Barbie kiállítást rendeztek. A tárlaton két emeleten 700 Barbie baba, valamint kortárs művészek alkotásai és a babát kontextusba helyező dokumentumok voltak láthatók. Minden bizonnyal ennek a kulturális dömpingsorozatnak lesz a következő, legújabb állomása a Barbie film, amit pontosan egy év múlva, 2023 nyarán láthatunk majd a mozikban.