test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Élet a (punk) királynő halála után

Az angol divattervező, Vivienne Westwood halála nemcsak a divatipart, hanem az egész popkultúrát meglepte. Westwood tervei és aktivizmusa révén mély hatást gyakorolt az elmúlt évtizedek teljes popkultúrájára.

Westwood 1981-es első bemutatójától, a Pirate Collectiontől kezdve felforgatta a hagyományos divat konvencióit. A divattörténet által inspirálva olyan történelmi stílusokkal játszott, mint a fűző és a krinolin, és olyan innovatív ruhadarabokat alkotott, amelyek a jövőben is hatással lesznek a divatra. Amellett, hogy Westwood a transzgresszív tervezés egyik vezetője volt, a divataktivizmus terén is örökséget hagyott maga után. Soha nem félt kimondani a véleményét, hangosan kiállt a kapitalizmus és a környezet hanyatlása ellen. Aktivizmusa volt globális márkájának középpontjában. Westwood számára a divat volt a módja annak, hogy az embereket bevonja a politikába és más társadalmi kérdésekbe.

A tervezőnő halálát követően sokan elgondolkodtak azon, hogy mi lesz a márkával, ha a névadó már nem lesz a cég élén. Westwood mindig nagyon erős és egyedi víziókkal rendelkezett, amik halálával akár el is veszhetnek… Jó néhány márkának sikerült megőriznie az alapítójuk kreatív zsenialitását még a halála után is, gondoljunk csak Christian Diorra vagy éppen Alexander McQueenre. Dior esetében az 1957-ben bekövetkezett halálát követően utódja Yves Saint Laurent lett, aki két évig dolgozott elődje irányítása alatt. De megfordult a divatháznál John Galliano is, nemrégiben pedig Maria Grazia Chiuri. De minden egyes változással együtt megmaradt Diornak a Dior és az eredeti vízió. Hasonlóképpen Sarah Burton, aki 14 éven át tervezett Alexander McQueen mellett, a tervező halála után átvette a márka kreatív igazgatói posztját. Burton gondoskodott arról, hogy az a drámaiság és extravagancia, amely McQueen munkásságát meghatározta, ma is folytatódjon.

Diorhoz és McQueenhez hasonlóan Westwood öröksége is egy olyan tervező kezében van, aki évek óta szorosan együttműködik vele, ebben az esetben férje, Andreas Kronthaler. Személyes és kreatív partnerségük során találkoztak a Westwood márkával kapcsolatos közös elképzelések, valamint a design, a művészettörténet és a jövő generációinak inspirálása iránti szenvedélyük is egyezett. Nemrégiben Kronthaler vette át a kreatív igazgatói szerepet, aki felügyeli a Westwood kollekciók terveit, így Westwoodnak több ideje maradt más ügyekre. Talán lehetett sejteni valamit, amikor nem is olyan régen a legutóbbi 2023-as tavaszi/nyári párizsi bemutatón Westwood feltűnően hiányzott, és Kronthaler vállalta a szerepet, hogy a végén végigsétáljon a kifutón és virágot vegyen át. Westwood halála után kiadott nyilatkozatában Kronthaler kijelentette: „Vivienne-nel a szívemben fogom folytatni… A végsőkig együtt dolgoztunk, és ő rengeteg dolgot adott nekem, amivel foglalkozhatok. Köszönöm drágám.” Westwood olyan márkát teremtett, amely egyedi, mindig radikális és lázadó, és Kronthaler kreatív látásmódja révén van remény arra, hogy Westwood szelleme tovább él. Westwood története lenyűgöző, radikális és néha ellentmondásos. Munkáit a lázadás szelleme hatja át, és van remény arra, hogy Kronthalerrel ez a szellem folytatódni fog.