test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Elon Musk, a popikon

Van, aki utálja, sokan pedig példaképként tekintenek rá… Egyetlen tweettel képes megváltoztatni a trendeket. Azon felül pedig, hogy a jelen legdinamikusabb, legfrissebb, és persze legvagyonosabb üzletembere, mégis sokkal több egy brutálisan sikeres vállalkozónál: Elon Musk kétségkívül napjaink popikonja.

Sanyarú gyermekkor

Talán ma már nehéz elképzelni, de Musknak bizony nehéz gyerekkora volt. Szülei válását követően nyolc éves korától több különböző dél-afrikai városban megfordult, míg végül 17 évesen úgy döntött, hogy elköltözik, és új életet kezd Kanadában, majd később az Egyesült Államokban. Mindössze napi 1 dollárból élt, amit hot dogra és narancsra költött.

Partikirály

A Pennsylvaniai Egyetemen barátkozott össze a szilícium-völgyi vállalkozóval, Adeo Ressivel, akivel összeköltöztek egy tíz hálószobás házba, és úgy kerestek egy kis extrát, hogy hétvégenként rögtönzött partikat csaptak. Alkalmanként ezekben a bulikban akár 500 egyetemista is megfordult, és alighanem Musk volt az egyetlen józan ember, ő ugyanis nem szerette az alkohol ízét.

Lotus Esprit

Musk gyerekként imádta nézni James Bondot. Amikor Musk csaknem 1 millió dollárért megvette a híres James Bond Lotus Esprit autót az 1977-es A kém, aki szeretett engem című filmből úgy gondolta, hogy lehajt az autóval a mólóról, megnyom egy gombot és az tengeralattjáróvá változik a víz alatt. Csalódott volt, amikor megtudta, hogy ez valóban nem tud átalakulni.

Inspirációk

Musk példaképe még csak véletlenül sem Einstein vagy Churchill! Ha megkérdezik tőle, kik azok, akik karrierje során inspirálták, legtöbbször Kanye West énekest, Fred Astaire Broadway ikont és természetesen a Vasembert említi meg. Kétségkívül nagy a párhuzam Tony Stark figurája és Musk között: Robert Downey Jr. a szerep megformálásához Muskhoz fordult segítségért, és mint tudjuk a 2008-as Iron Man hatalmas mozisiker lett. Musk kivételes lelkesedése a technológia irányába, és az a vágy, ahogyan ő feszegeti a lehetőségeinek határait mélyen beépült Stark karakterébe, aki ezáltal sokkal komplexebbé vált, mint hogy csak a Marvel milliárdos fegyverkereskedője legyen.

Pop!

Musk nem csak a Simpson családban vendégszerepelt (a „The Musk Who Fell to Earth” című epizódban Musk ötletein tréfálkoztak), de feltűnt a The Big Bang Theory-ban is, ahol önként jelentkezett egy leveskonyhán. Láthattuk a South Parkban, de megjelent Miley Cyrus oldalán a Saturday Night Live-ban is.

Az utód

Az immár kétéves X Æ A-12 Musknak és az énekesnő, Grimes elsőszülött gyermeke. A
Twitteren magyarázta el a „név” jelentését: az X „az ismeretlen változót” jelenti, az „Æ” az „Ai” „elf írásmódja”, ami jelentheti a mesterséges intelligenciát vagy a „szeretetet” kínaiul. Az „A-12” pedig egy egyszerű tisztelgés közös kedvencük előtt: a 60-as évek közepén használt A-12 felderítő repülőgépnek. „Nincs fegyver, nincs védelem, csak sebesség” – magyarázta Grimes az A-12-ről, amely fénykorában több mint 2000 mérföld/óra sebességre is képes volt. „Nagyszerű volt a csatában, de soha nem erőszakos.”

Fényűzés nélkül

Amikor Muskot óriási vagyona és ahhoz képest igen csekély méretű adója felől faggatták akkor ő azzal érvelt, hogy „személyes fogyasztása” nagyon alacsony, nincs jachtja, nem jár nyaralni és még saját lakása sincsen. Ezt egyébként exe, Grimes is tanúsíthatja, aki egy interjúban beszélt arról, mennyire embertelen körülmények között élt és milyen alapvető dolgokat kellett nélkülöznie, míg együtt lakott a milliárdossal.