test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

EMERGENCE: Aukciós ritkaságok a sneaker rajongóinak

A Sotheby’s legújabb árverésén a Nike történetének egy kiemelkedő darabja kerül bemutatásra – egy autós csavarral.

A december 8. és 18. között licitálható „Emergence” online aukció keretében az aukciósház fő tétele egy „Nike 1” feliratú rendszámtábla, amely korábban a néhai Geoff Hollister autóján díszelgett. Hollister a Nike egyik korai alkalmazottja volt, aki gyakran osztotta meg a Nike híreit, és a furgonjából árulta a cipőket a futó Steve Prefontaine-nel közös futóversenyeken. Az árverésre bocsátott rendszámtábla – amely egy a kettőből, és a becslések szerint legalább 10o000 dollárért fog elkelni – korábban a Hollister és Prefontaine által Amerika északnyugati részén közlekedett furgonra volt erősítve. „A ‘Nike 1’ rendszámtábla a Nike történelminek számító felemelkedésének volt a tanúja, és a Sotheby’s számára megtiszteltetés, hogy ezt a kiemelkedő műtárgyat most először kínálhatja fel, megvilágítva annak kulcsfontosságú hozzájárulását ahhoz, hogy a sportszergyártó a mai hatalmas óriássá váljon” – osztotta meg Eric LiBassi, a Sotheby’s modern gyűjteményi tárgyakra specializálódott szakembere.

Az „Emergence” aukció további tételei között számos archív, vintage és limitált kiadású Nike tornacipő szerepel – köztük egy 2005-ös Air Jordan 4 Retro „Encore” Eminem aláírásával (becsült érték 40o000-60o000 dollár).

De ami talán ettől is érdekesebb, az a Supreme és a Nike egyik legutóbbi sneaker kollaborációjának gyümölcse, egy lila-arany SB Dunk. Az aukciósház szerint ez a sneaker a négy cipőből álló 2021-es SB Dunk Low kollekciójának egy korai mintaváltozata. A kiskereskedelmi párral ellentétben ez az iteráció lila alapú színösszeállítást visel, valamint csillagok helyett arany „Nike” márkajelzést az oldalsó paneleken. A cipő a Sotheby’s becslése szerint 4000 és 6000 dollár közötti összeget fog érni.

A lila Supreme x Nike SB Dunk minta mellett egy ritka Nike és mozis ereklye is felbukkant az aukciós blokkban a héten, mégpedig Michael J. Fox eredeti bal lábfejének a mintája, amelyből a legendás Nike Mag tornacipő készült, és amelyet Fox karaktere, Marty McFly viselt az 1989-es Vissza a jövőbe II. című filmben. Az aukciósház a leírásban azt írja, hogy a végső változat elkészítésének aprólékos folyamatához számos iterációt használtak fel, amelyeket végül elvetettek és elégettek, ami még ritkábbá teszi ezt a darabot. Ezen szerepel Fox lábmérete, valamint az oldalára írt „M.J. Fox Anatomical” szöveg is. A lábmintán kívül a tételhez tartozik még egy ritka Nike dzseki is, amelyet kizárólag a film szereplői és a stáb számára készítettek.

A Nike Mag vitathatatlanul a Nike történetének egyik legemlékezetesebb cipője. A tornacipő kizárólag a Vissza a jövőbe II. számára készült, és soha nem került a nyilvánosság elé egészen 2011-ig, amikor mindössze 1500 párat árvereztek el belőle a Michael J. Fox Parkinson-kutatási Alapítvány javára. 2016-ban a Nike egy újabb limitált szériát dobott piacra a Magsből, amely automata gyorsfűzővel készült, hogy megemlékezzen Fox karakterének a filmben szereplő 2015-ös évbe történő időutazásáról.

A licit jelenleg 1600 dollárnál tart a Sothebys.com-on, és a becslések szerint 12o000 és 18o000 dollár közötti összeget érhet el, amikor is az december 18-án véget ér.