test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Ez nem egy táska. Ez egy Birkin!

76 éves korában elhunyt Jane Birkin színésznő/énekesnő, stílusikon, aki leginkább 1969-es slágeréről volt ismert („Je t’aime… moi non plus” című szexuális tartalmú dal), amelyet akkori szerelmével, a néhai francia énekes Serge Gainsbourg-gal közösen énekeltek el. Emellett több tucat filmben játszott, a nők és az LMBTQ-jogokért folytatott kitartó küzdelmével vált népszerűvé, de amire mindenki emlékszik, ő volt a híres Birkin táska megihletője.

De hogyan született meg a világ leghíresebb, legbefolyásosabb és legáhítottabb kézitáskája még 1981-ben? „Tökéletesen emlékszem rá!”- nyilatkozta Birkin. „Az Air France egy Londonba tartó járatán egy férfi mellett találtam magam, aki nem mellesleg a Hermès vezérigazgatója, Jean-Louis Dumas volt. Nem vagyok egészen biztos benne, hogy milyen táska volt nálam, de a repülőúton minden kiesett belőle, ami benne volt, és erre mondta a szomszéd ülésen helyet foglaló úr, hogy olyan kellene, aminek zsebei vannak. Azt mondtam hogy azon a napon, amikor a Hermès készít egy zsebes táskát, nekem is olyan lesz. Mire ő: De én vagyok Hermès, és zsebeket fogok beletenni neked.” Birkin ezután elmondta, hogy amikor később ellátogatott a Hermèshez, hogy megvásárolja a repülőút közbeni „magánrendelésének” eredményét, Dumas ehelyett azt javasolta, hogy adják oda neki a táskát cserébe azért, hogy a lány a vezetéknevét adja az új termékhez. A divatház egyébként éves jogdíjat fizetett neki, amelyet minden évben jótékonysági szervezeteknek ajánlott fel.

Hogyan is írnánk le a Jane Birkin által képviselt stílust? Először is ott voltak a zsugorított pólók, a levágott farmerek és a „babydoll” ruhák, amelyek a tengerentúlon Mia Farrow nevével forrtak össze. De megemlíthetnénk a kicsit kusza frufrut is, amelyet egész életében hordott és úgy nézett ki, mintha saját maga vágta volna le körömvágó ollóval. A stílusa nagyon különbözött az amerikaiak által megszokottól, és valami teljesen újat vitt be az egyetemes divatszótárba. Volt benne valami nagyon brit, de azt félreismerhetetlenül és nagyon vagányan ötvözte a klasszikus francia alapokkal. De a legfontosabb összetevő persze a Hermès elmaradhatatlan Birkin táskája volt. A táska feltalálása előtt Birkint gyakran fotózták úgy, amint egy szalmakosarat cipelt, tele sminkkel, kulcsokkal és egyéb női kellékekkel. „Közismert voltam arról, hogy kosarat hordtam” – magyarázta egy 2018-as interjúban. „Tudtam, hogy a lányok szeretik, ha a táskájukban ezer dolog van.”

A rugalmas bőrből készült Birkin egy korábbi, a Hermès által 1900 körül készített Haut à Courroies táska alapján készült. A táska a hurokszerű fogantyúival, amelyeket egy jellegzetes fémdarabhoz rögzített hevederrel zárnak, és általában nyitva hagyják, hogy a Hermès logó láthatóvá váljon, az évek alatt a státusz és a gazdagság világszerte elismert jelképévé vált. A több mint 10 000 dolláros alapárral a Birkin továbbra is végtelenül áhított és egyénre szabható (egy Diamond Himalaya változat lett a valaha volt legdrágább kézitáska, ami a Sotheby’s 2022-es árverésén több mint 450 000 dollárért kelt el), és olyan hírességek viselik és gyűjtik, mint Kim Kardashian, Kylie Jenner, Jennifer Lopez vagy Cardi B.

Jane Birkin egyébként maga is az egyszerű bőrmodelleket részesítette előnyben, és a rá jellemző laza, bohém módon díszítette fel őket gyöngyökkel, kulcsokkal és még néha a karórájával is.