test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

GAME/MATCH: 10 sportfilm az utóbbi évekből

A győzelem édes íze, és persze a vereség kínja. A legjobb sportfilmek azonban nem csak a meccsekről és a küzdelmekről szólnak. A csarnokok és a ringek, a stadionok és a pályák – mind-mind termékeny talaj a filmkészítők számára az emberi teljesítőképesség és kitartás bemutatására. Az utóbbi 10 év legjobb sport témájú filmjeiből válogattunk.

Az időközben trilógiává izmosodott Creed 2015-ben megfiatalította az ikonikus Rocky-franchise-t. A film bemutatja Adonis Creedet, Apollo Creed fiát, aki arra törekszik, hogy megteremtse saját örökségét a bokszvilágban, miközben apja múltjának árnyékaival is meg kell küzdenie. Sylvester Stallone egy Oscar-jelölt alakítással tér vissza a legendás Rocky Balboa szerepében, ezúttal mentorként, aki Adonist a ring buktatóin vezeti keresztül.

A 2016-os Eddie, a sas egy szívmelengető igaz történet Eddie Edwards síugróról, aki az esélyekkel dacolva képviselte Nagy-Britanniát az 1988-as téli olimpián. Taron Egerton és Hugh Jakman párosa, valamint a kitartásról szóló felemelő üzenete kétségtelenül a ’10-es évek egyik nagy közönségkedvencévé emelte a filmet.

A nemek harca (2017) Billie Jean King és Bobby Riggs 1973-as ikonikus teniszmeccsét meséli el. A film a sporton túl mélyen elmerül a 70-es években dúló nemek közötti dinamikában és az egyenlőségi harcokban, kiemelve King küzdelmét az egyforma fizetésért és tiszteletért egy kifejezetten férfiak uralta világban.

2017-ben láthattuk az Én, Tonya című filmet, amely Tonya Harding műkorcsolyázó ellentmondásos életéről szóló fekete komédia. Az alkotás a riválisa, Nancy Kerrigan ellen 1994-ben elkövetett hírhedt támadást járja körül, és Harding magánéletének bonyolult dinamikáját mutatja be. Az Oscar-díjra jelölt Margot Robbie egyszerre empatikusan és erőteljesen alakítja Hardingot, megvilágítva történetének gyakran figyelmen kívül hagyott árnyalatait is.

Az Oscar-díjas Matt Damon és Christian Bale a főszereplői az igaz történet alapján készült Az aszfalt királyai című filmnek. A látnoki erővel bíró autótervező, Carroll Shelby (Damon) és a vakmerő, brit születésű autóversenyző, Ken Miles (Bale) együtt küzdenek meg a vállalati beavatkozással, a fizika törvényeivel és persze saját démonjaikkal. A cél pedig az, hogy megépíthessenek egy forradalmi versenyautót a Ford Motor Companynek, amivel legyőzhetik Enzo Ferrari versenycsapatot az 1966-os franciaországi Le Mans 24 órás versenyén.

A visszaút (2020) a függőség és a megváltás megrendítő feltárását kínálja a kosárlabdavilág szemüvegén keresztül. Ben Affleck lebilincselő alakítást nyújt Jack Cunninghamként, az alkoholistává vált egykori középiskolai kosárlabda-sztárként, aki esélyt kap az újrakezdésre, amikor felkérik, hogy edzősködjön egykori csapatánál. A film bravúrosan fonja össze a személyes küzdelem témáit a sportban megélt megannyi stresszel és persze örömmel.

A 2021-ben bemutatott Richard király középpontjában a teniszlegendák, Venus és Serena Williams édesapja áll, és a film a bajnokok felneveléséhez szükséges elkötelezettséget, illetve elszántságot mutatja be. Az alakításáért Oscar-díjat elnyerő Will Smith Richard Williams megformálásával ezúttal nem a versenyzőt, hanem a sztársportolók mögött álló embert mutatja be.

Ben Affleck nem okoz csalódást az Air (2023) című filmben sem, ahol nemcsak szereplőként van jelen a Nike Air Jordan kollekció megalkotásának belső történetét bemutató produkcióban, hanem ő is rendezi az 1980-as években játszódó filmet. Abban az időben, amikor az Adidas volt még a menő, a Nike pedig csak a futók cipőjének számított, Affleck a Nike alapítójaként olyan cipőszerződést köt Michael Jordannel, amely aztán újradefiniálta az egész iparágat.

A Diana Nyadról szóló életrajzi sportdráma, a Nyad (2023) főszereplői Annette Bening, aki megpróbálja átúszni a Floridai-szorost, és Jodie Foster, mint legjobb barátnője és edzője. Mindkét színésznő versenyben van az idei Oscar-díjátadón. Egyébként Jodie Fostert 14 évesen, 1977-ben jelölték először díjra Martin Scorsese „Taxisofőr” című filmjéért. Idén hosszú kihagyást követően, 28 éves szünet után tér vissza a legjobb női mellékszereplő jelöléssel.

Szintén tavaly év végén mutatták be a Sean Durkin által írt és rendezett Vaskarom című sportéletrajzi filmet a nyolcvanas években óriási sikert aratott texasi pankrátordinasztiáról, a Von Erich családról. Az alkotás azokat a váratlan tragédiákat és haláleseteket követi nyomon, amelyek az összetartó család „átkából” eredtek, amikor megpróbáltak hírnevet szerezni a birkózás világában, és nehézsúlyú bajnokokká válni. ”A Von Erich testvérek voltak a legnagyobb rocksztárok a pankrációban, akik valaha is Texasból jöttek” – nyilatkozta a főszereplő Zac Efron: „Olyanok voltak, mint az istenek. Olyanok voltak, mint a képregényhősök.”