test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

ICONS: Akira Toriyama

Akira Toriyama népszerű mangái amellett, hogy rengeteg televíziós, filmes és videojáték-adaptációt ihlettek, messze Japán határain túl is hatalmas rajongótábort építettek ki, és generációk tinédzser éveit határozták meg az egész világon. A „Dragon Ball” manga-franchise-zal hatalmas sikert arató képregényíró 68 évesen hunyt el.

Akira Toriyama 1955. április 5-én született Kiyosu városában, és technológiai és mérnöki középiskolában tanult formatervezést. A diploma megszerzése után egy nagoyai reklámcégnél dolgozott tervezőként, majd néhány évvel később otthagyta a munkáját, és 23 évesen elkezdett mangát rajzolni. Első mangája, a „Wonder Island” című akció- és kalandregény 1978-ban jelent meg. Népszerűségre a „Dr. Slump” című sci-fi sorozatával tett szert 1980 és 1984 között, amely egy olyan android lányról szól, aki gyermeki személyiségéről és emberfeletti erejéről ismert. A művet nem sokkal később anime-sorozatként adaptálták televízióra.

Amikor a Dragon Ball 1984-ben megjelent, azonnal óriási sikert aratott, és azonnal minden idők egyik legkelendőbb mangasorozatává vált. A Dragon Ball-t az Utazás nyugatra című kínai regény ihlette, és a kínai és hongkongi akciófilmekből, valamint a japán folklórból merített. A kezdetben inkább a vígjátékokra hajazó projekt csak később vált akciódús, harcolós sorozattá, ahogyan azt ma ismerjük. Ahogy a Dragon Ball olvasóközönsége nőtt, úgy változott a magazin is, hogy tükrözze a változó érdeklődési körüket. A történet Son Goku kalandjait követi nyomon gyermekkorától a felnőttkorig, amint harcművészetekben edződik, és felfedezi a világot a Sárkánygömbök, hét mágikus gömb keresése közben, amelyek összegyűjtve megidéznek egy kívánságokat teljesítő sárkányt. Útja során Goku számos barátra tesz szert, és gonosztevőkkel harcol, akik közül sokan szintén a Sárkánygömböket keresik. Az 1980-as években történt megalkotása óta a történet 42 kötetet ért meg, világszerte több mint 260 millió példányban kelt el, és az egyik leghíresebb mangává vált, amely televíziós, filmes és videojáték-adaptációkat is ihletett.

A kritikusok hamar keblükre ölelték a mangát… nem csak a komédiáért, hanem a harci jelenetekért és az ehhez kapcsolódó, újító tempóért is, és persze imádták az olyan fontos témákat, mint a felnőtté válást vagy az egyéb, a kínai mitológiából és japán népmesékből származó kulturális utalásokat.

Toriyama több filmadaptáción is dolgozott 2000 után, többek között a 2012-es Dragon Ball Z: Battle of Gods tanácsadójaként, valamint a 2018-as Dragon Ball Super: Broly és a 2022-es Dragon Ball Super: Super Hero forgatókönyvírójaként.

A Dragon Ball az egyik legnagyobb hatású mangasorozatnak is tekinthető, számos mangaművészt inspirált, többek között olyan alkotókat, mint Eiichiro Oda (One Piece), Masashi Kishimoto (Naruto) és Tite Kubo (Bleach). Toriyama a videojátékok frontján is maradandót alkotott: a legtöbb rajongó a legendás Chrono Trigger-ből (SNES, 1995) ismeri, talán kevesen tudják, hogy az 1986-ban indult Dragon Quest széria karakter-dizájnere is volt.