Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

ICONS: Cillian Murphy

Az idei Oscar díjátadót többek között az ír színészjelöltek kiugró száma miatt is emlegettük. Ami szinte biztos, hogy jövőre sem maradunk ír aspiráns nélkül: annyi emlékezetes alakítás után Cillian Murphy nagy valószínűséggel ott lesz a legjobb színészek jelöltjei között… végre!

Christopher Nolan múlt hónapban bemutatott nagyszabású, a második világháború idején játszódó eposza mind a kritikusok, mind pedig a közönség körében hatalmas sikert aratott, így nagy valószínűséggel a jövő évi díjátadókon is tarolhat. Többek között a színészi kategóriákban: Emily Blunt, Robert Downey Jr., Florence Pugh mellett szóljunk most a rendező egyik kedvenc alkotótársáról, Cillian Murphy ír színészről, aki megannyi felejthetetlen alakítás után végre megérkezhet a hollywoodi A listások közé. A filmben Cillian Murphy a személyes ambíciói és a belső erkölcsi dilemmái között birkózó Oppenheimert játssza, aki történetesen az „atombombák atyja”, amelyekkel az Egyesült Államok végül százezreket ölt meg két japán városban a második világháború végén. Az ír színész mesterien skálázza Oppenheimer mentális akrobatikáját a karrierje egyik legjobb alakításaként jegyzett filmjében. De vessünk is néhány pillantást erre a nem mindennapi karrierre!

Kevesen tudják, hogy a Corkból származó Murphy rockzenészként kezdte előadói karrierjét. Miután visszautasított egy lemezszerződést, 1996-ban a Disco Pigs című darabban debütált színészként. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején javarészt ír és brit filmes és színpadi produkciókban szerzett tapasztalatot, hogy aztán 2003-ban a 28 nappal később című posztapokaliptikus film hőseként kerüljön először a nemzetközi figyelem középpontjába. Murphy nem fél a gonosztevők bőrébe bújni: gondoljunk csak az egyik legismertebb szerepére, a Madárijesztőre Christopher Nolan első Batman mozijában, a Batman Begins című szuperhősfilmben, valamint Jackson Rippnerre a Red Eye című Wes Craven thrillerben. Filmes karrierje kezdetétől fogva jellemző volt rá, hogy nem engedte magát beskatulyázni, és inkább egyedi projekteket, érdekes szerepeket keresett anélkül, hogy a kasszasikerek miatt különösebben aggódott volna. Gondoljunk csak a következő két ellentétes, széles körben elismert főszerepre: Neil Jordan Pat McCabe regényének adaptációjában, a 2005-ös Reggeli a Plútón című filmben a szerelmet és szülőanyját kereső kitaszított transznemű hősnőt, Kitten-t alakította, amiért már Golden Globe-ra jelölték. Ken Loach Felkavar a szél című alkotása pedig megnyerte a 2006-os Arany Pálmát, amiben egy 1920-as évekbeli ír forradalmárt személyesített meg. Történetesen egy orvost, aki kezdetben nem akar ugyan részt venni a harcokban – beletörődve abba, hogy a háború megnyerhetetlen -, de miután tanúja lesz számos igazságtalanságnak, impulzívan csatlakozik az Ír Köztársasági Hadsereghez. Murphy anélkül ábrázolja a radikalizálódott katonává válást, hogy egy rossz hangot is megütne, és végül mindent feláldoz az ügyért. 2010-ben fontos szerepet kapott Christopher Nolan nagy költségvetésű filmjében, az Inceptionben. Ő alakítja Robert Michael Fischert, egy üzleti birodalom örökösét, akit megoldatlan apakérdései miatt egy „kivonó csapat” célpontjává válik. A Leonardo DiCaprio által alakított Dom Cobb vezetésével a tolvajok álomtechnológiát használnak, hogy beszivárogjanak a célpont tudatalattijába, és így jussanak információkhoz. Fischer kevés szóval él, Murphy pedig fantasztikusan tudja csendesen közvetíteni a fájdalmát és eléri, hogy törődjünk egy olyan karakterrel, akit sok szempontból rejtélyesnek szántak.

Az egyre nagyobb mozisikerek ellenére Murphy mégsem költözött és vetette meg a lábát Hollywoodban. A hírességek körében kényelmetlenül érzi magát, szokott ugyan interjúkat adni a munkájáról, de nem szerepel televíziós talk show-kban, és nem igazán beszél magánéletének részleteiről sem. Murphy jóban van ír színésztársaival, Colin Farrell-lel és Liam Neesonnal, sőt utóbbira úgy néz fel, mint egy „filmes pótapukára”. De elsősorban azok a szoros barátságok és kapcsolatok jellemzik, amelyeket még a sztárrá válás előtt kötött. Például 2004-ben vette feleségül Yvonne McGuinness művésznőt, akivel már régóta együtt éltek, és akit még 1996-ban ismert meg rockzenekara egyik fellépésén.

És végül ne felejtkezzünk el a Birmingham bandájáról sem, amivel a televízió világában is letette a névjegyét! A színész tökéletesen beleillik Steven Knight történelmi univerzumába, ami a „pengesapkások” néven hírhedt Shelby bűnözőcsalád történetét dolgozza fel a 20. század első évtizedeiben, az első világháború befejeződése után kezdődően…