test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

ICONS: Miley Cyrus

A countrytól az R&B-n át a pop-rockig, a kaméleon Miley Cyrus lassan mindent kipipálhat, amit egy 21. századi popikonnak ki lehet. A Flowers című kislemez hatalmas sikere után pénteken jelent meg új, immár nyolcadik albuma, az Endless Summer Vacation.

Bár még csak 30 éves, Cyrus máris tapasztalt veteránnak számít az iparágban. A népszerű countryénekes Billy Ray Cyrus és Tish Finley zenei menedzser nashville-i születésű lánya 2001-ben indította el előadói karrierjét, amikor az apja főszereplésével készült orvosi drámasorozatban, a Docban szerepelt. Immár 17 éve volt, amikor Cyrus megjelent a Hannah Montana című Disney-sorozatban és egy fiktív popsztárt alakított. A zenei paletta már akkor széles skálán mozgott: volt ott természetesen pop-rocktól kezdve, pikáns R&B, komolyabb folk-pop és persze a sokszor csípős country-diszkó. Cyrus csak a sorozat 2011. januári évadzárójában búcsúzott el a Hannah Montana szerepétől, de addigra már önállóan is életképes popsztárrá vált. Emellett zenei sokszínűségét is megmutatta, hiszen már akkor volt itt pop-punk sláger (a 2008-as 7 Things), country-ízű power ballada (a 2009-es The Climb) és egy kellemes, középtempós pophimnusz (a 2009-es Party in the USA).

Amikor a 2013-as MTV Video Music Awardson Robin Thicke-kel közösen adta elő a We Can’t Stop című dalát, Cyrus végleg eltörölte az egykor szebb napokat látott imidzsének utolsó maradványait is. A Bangerz kapott hideget-meleget, mindenesetre ez volt Miley nagy pillanata, hogy kilépjen a Disney reflektorfényéből, és kipróbáljon valami élesebbet és felnőttesebbet. Az album végül nagyot futott, a We Can’t Stop és a Wrecking Ball pedig hatalmas platinalemezes slágerek lettek.

Az énekesnő manapság éppen az egyik legnagyobb slágerét aratta a Flowers című dallal, amely a ma olyan fontos önszeretet legújabb dicshimnuszaként Gloria Gaynor I Will Survive című dalát idézi. Az dal 2023. január 12-én jelent meg, számos streamelési rekordot felállított, illetve hat egymást követő héten át vezette a Billboard Hot 100 toplistát. Nem csak az USA-ban szerepelt szenzációsan, világszerte több mint 35 országban került az 1. helyre a slágerlistákon. Habár Cyrus és a jómodor nem mindig jártak kéz a kézben, a Flowers-ben mégis figyelemre méltóan visszafogottan ragadta meg a szakítást követő érzésvilágot. Az üzenet nem csak az önszeretetről szól, de arról is, hogy Cyrus milyen könnyedén játszik el saját imázsával. Hugh McIntyre, a Forbes zenei újságírója úgy véli, „pontos, ha Cyrust alakváltónak vagy kaméleonnak nevezzük”, mert „újra és újra bebizonyította, hogy több műfajban is képes minőségi zenét szolgáltatni”. Cyrus nem minden projektje volt azonban ekkora kasszasiker: miután 2019-ben megjelentette a She Is Coming című trap-befolyásolt EP-t, amely egy trilógia első darabja lett volna, azonban kifejezetten bukta volt, de az énekesnő nagyon gyorsan újraértelmezte magát, és már a következő évben megjelentette a Plastic Hearts című rockos, ’80-as éveket idéző albumát. Annak ellenére, hogy több műfaj közt variál, mégis következetes abban, hogy hiteles önmaga legyen. Soha nem fél feszegetni a határokat vagy felháborítónak lenni, és ettől lesz a végén igazán ikonikus.

Az Endless Summer Vacation a legújabb példája, milyen könnyedén talál Cyrus újra önmagára. A lemezt Los Angelesben vették fel, és Kid Harpoon, Greg Kurstin, Mike WiLL Made-It valamint Tyler Johnson producerek közreműködésével készült.
Az énekesnő úgy írja le, mint egy „szerelmeslevelet LA-nek”, ami már-már szerényen hangozhatna, de Cyrus nem veszítette el a nagy teátrális gesztusok iránti vonzalmát sem. Az album borítóját szintén maga az énekesnő kreálta meg mindenféle vizuális effekt nélkül, ahol magabiztosan lóg egy trapézról. És valóban ezt kapjuk, az anyag képi világa hűen tükrözi a dalokat: 2023-ban Miley erősebb és érettebb, mint valaha.