Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

ICONS: Pharrell

Az elmúlt néhány szezonban számos tervezői bemutatkozásnak lehettünk tanúi a divatvilágban, ám keveset vártunk annyira, mint Pharrell Williams debütálását a Louis Vuittonnál, aki a tragikusan fiatalon elhunyt Virgil Abloh utódja lesz ebben a szerepben. A 13 Grammy-díjas producer, rapper június 20-án a párizsi férfi divathét első napján mutatta be első kollekcióját a francia divatház keretein belül.

A 2024-es tavaszi/nyári bemutatójára Pharrell lezárta Párizs híres Pont Neuf hídját, aranyba burkolta, végigfuttatott egy kifutót, és megtöltötte azt egy olyan divat látványossággal, amivel azonnal egyértelművé tette, hogy a legújabb trend ismét csak a lenyűgözés, amihez most már az LVMH, Európa legértékesebb luxus márkákat forgalmazó vállalata áll a rendelkezésére. Ez nem csupán egy sztárokkal teletűzdelt kifutóshow volt. Paradigmaváltásával a céget a művészet és a szórakoztatás (show business) univerzumába helyezi, és persze nem feledkezett meg a nagy elődről sem! „Ezt a pillanatot az előttem álló óriásnak ajánlom. A testvérünknek, lélekben” – írta Williams a néhai Virgil Abloh-ról, a Louis Vuitton korábbi férfiruházati kreatív igazgatójáról.

Bár néhányan szkeptikusak voltak Pharrell kinevezésével kapcsolatban, amikor azt az év elején bejelentették, azonban a kollekcióval egyértelművé tette, hogy képes volt sikeresen ötvözni saját személyiségét az egyik leghíresebb luxusdivatház nem mindennapi örökségével. A Virginia Beach és Párizs közötti távolságot olyan megjelenésekkel kötötték össze, amelyek tele voltak utalásokkal Pharrell saját stílusára, amely évtizedek óta jókora hatással van a hiphop divatra. Valószínűleg mindenkinek megvannak a saját gondolatai és kritikái Skateboard P első kollekciójáról.

Pharrell Lanscilo Williams 1973-ban született Virginia Beachen. Williams egy hetedikes nyári zenei táborban ismerkedett meg Chad Hugoval, ahol Williams dobolt, Hugo pedig tenorszaxofonon játszott. A Princess Anne High Schoolba jártak, ahol az iskolai zenekarban játszottak, de nem sokkal később Shay Haley-vel és Mike Etheridge-dzsel kiegészítve a ’90-es évek elején megalapították a Neptunes zenekart, és hamar olyan arcokkal kezdtek együtt dolgozni producerként, mint Pusha T, Mystikal, Nelly (legsikeresebb kislemeze, a „Hot in Herre”) vagy éppen Jay-Z. De említhetnénk Kelis első két lemezét, a „Kaleidoscope”-ot és a „Wonderland”-et, de a Neptunes szerepelt producerként Britney Spears „I’m a Slave 4 U” és „Boys” című dalainál az énekesnő harmadik stúdióalbumán. Számos dalt készítettek Justin Timberlake Justified című debütáló albumán, köztük a „Señorita”, a „Like I Love You” és a „Rock Your Body” című kislemezdalokat. Egy 2003-as felmérés szerint a brit rádióban akkoriban játszott dalok majdnem 20%-át a Neptunes készítette; egy másik amerikai statisztika szerint a rádiós dalok 43%-a kötődött a nevükhöz. Jelentőségük az egész évtizeden keresztül jelen volt: gondoljunk csak Gwen Stefani „Hollaback Girl” című dalára, de Williams dolgozott persze Madonnával is, történetesen a Hard Candy albumon 2008-ban. 2013-ban Williams együttműködött a francia Daft Punkkal a „Get Lucky” és a „Lose Yourself to Dance” című dalokon, amelyek mindketten a Daft Punk negyedik stúdióalbumán, a Random Access Memories-on hallhatók. Williams három dalt írt a Despicable Me 2 (2013) című filmhez, amelyek Heitor Pereira zeneszerző zenéje mellett szerepeltek a filmben: „Just a Cloud Away”, a hatalmas sikerű „Happy” és „Scream”. És bármilyen hihetetlen, de ehhez az évhez köthető Robin Thicke „Blurred Lines” című kislemeze, amelyet Williams írt és producerként is közreműködött. 2013-ban Williams tehát két olyan dalban is nagy szerepet játszott, amelyek egymillió példányban keltek el az Egyesült Királyságban.

Vajon Williams kinevezése valódi és végleges megerősítése annak, hogy a hiphop milyen befolyással bír a kortárs divatra? Vagy az LVMH egy újabb feltűnő marketingfogása, amelyet egyre inkább a sztárhatalom befolyásol? Tagadhatatlan, hogy Pharrell kitörölhetetlen hatást gyakorolt a kortárs street fashion-re. Az elmúlt két évtizedben azonban sokkal több lett, mint egy stílusos producer Virginia Beachről. Ma már többszörös milliomos vállalkozó, aki saját kreatív agytrösztjét, az „i am OTHER”-t, a népszerű „Something in the Water” zenei fesztivált, a Human Race Adidas tornacipő- és ruhakollekciót, a Human Race bőrápoló márkát, a Billionaire Boys Club és az Ice Cream ruhamárkákat, az OTHERtone podcastet, a Black Ambition és a Yellow jótékonysági szervezeteket működteti. Most pedig már a Louis Vuitton világában is főszerepet kapott, és mint látjuk, nem véletlenül.