Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

India és a Dior találkozása

Múlt héten mintegy 850 helyi és nemzetközi híresség, divatguru, szerkesztő és influencer gyűlt össze Mumbaiban a történelmi Gateway of India előtt, ahol az első hivatalos Dior bemutatót tartották az országban.

A Covid-korlátozások feloldása után elmondható, hogy egyre sűrűbben választanak a divatcégek legújabb bemutatójuk helyszínéül egy-egy új egzotikus célállomást: gondoljunk csak a nemrég lezajlott Gucci show-ra Szöulban, Chanel divatbemutatóra Dakarban és Szenegálban, a Dior Men kollekció bemutatására Gízában és Egyiptomban. Az óriási felhajtás és a költségek miatt a múlt heti Dior show még mind ezek mellett is óriási eseménynek számított, és nem csak a ruhák miatt, amelyek az ismerős indiai esztétikai trópusokat a már sokat látott „Diorizmusokba” fogalmazták újra. Soha ennyi figyelmet nem kapott korábban egy világmárka helyi bemutatója korábban Indiában.

Maria Grazia Chiuri, a Dior női ruhák művészeti igazgatója már 1992 óta foglalkozik Indiával, különösen annak hímzőivel, amikor is Vinod Maganlal Shah, a Chanakya műhelyek vezetője először jött Olaszországban, hogy felfedezze a luxusmárkákkal való együttműködés lehetőségeit. Abban az időben Chiuri a Fendi kiegészítőtervezője volt, és elmondása szerint a hímzés „nem volt túl divatos”, hiszen sok-sok éven keresztül inkább a minimalizmus és a dekonstrukció volt előtérben. Kettejüket mélyen gyökerező szakmai barátság köti össze, amely majdnem 30 éve tart. Mióta Chiuri a Christian Diornál dolgozik, ő és Karishma Swali együtt szorgalmazták mind a látványos, mind a feminista és etikus dolgokat – egyrészt a női művészektől megrendelt hatalmas textil falfestmények elkészítését, amelyek a Dior párizsi couture bemutatóinak falait díszítik, másrészt a 2015-ben alapított Chanakya Kézműves Iskolát, amely nőket képez a kézműves mesterségre és a lehetőségekre egy nagyrészt férfiak által uralt területen. A különböző hímzési technikák, mesterségek száma eléri a háromszázat. A Kantától a Zardozin át a Pachisiig, a Madras-szövésig és a tömbnyomtatásig egy rendkívül komplex és változatos kultúrával találkozhatunk.

„India egy kontinens. Minden egyes része olyan, mint egy külön állam, a saját hagyományos technikáival és kultúrájával. De úgy gondolom, hogy a természet elemeivel való kapcsolat végül mindenhol nagyon erős” – mondta Chiuri.

A szemet gyönyörködtető ruhákon túl az indiai nők és lányok sokszínű közösségeinek függetlenségéért való fizetség egyértelműen az egyik legnagyobb elégtétel Chiuri és Swali számára. Ez a kapcsolat sokkal mélyebbre hatol, mint az ügyfél és a szállító tipikus tranzakciós kontaktja. A Karishma Swali által 2015-ban alapított Chanakya School of Craftban a létrejötte óta eltelt nyolc év alatt 1000 nő végezte el a 950 tanítási órára épülő programot, akik közül a legfiatalabbak 16, a legidősebbek pedig 60 évesek voltak.

A nemrég vezérigazgatói posztba került Delphine Arnault, Bernard Arnault, az LVMH
luxusbirodalom lányának első nagy hatalmi lépése arra enged következtetni, hogy a hatalmas luxuscég is új „fegyverkezési versenybe” kezdett a divat szerelmeseinek
meghódítására az élményekért, illetve a figyelemért, és mindezt újabb és újabb
platformokon teszi.