Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Kanye, a hip hop divat félelmetes zsenije

Kanye West már nemcsak a zeneipar kedvenc elborult zsenije, hanem elmondható, hogy a divatvilágban is egyre gyakrabban a trendek előtt jár. A 24-szeres Grammy-díjas rapper folyamatosan hallatt magáról, nem ijed meg egy-egy keményebb beszólástól, a botrány enyhén szólva sem áll messze az úriembertől. A napokban a londoni divathéten a Burberry 2023-as tavaszi bemutatóján vett részt… egy pár flip-flopban és fekete zokniban. West a megjelenést egy hozzá illő bőrnadrággal és egy övvel díszített kabáttal kombinálta, amelyet egy fekete kapucnis pulóverre húzott …period.

Az ellentmondásokkal teli és nagyon megosztó Kanye ma már sokkal több, mint a Yeezy alapítója. Olyan barátokkal, mint Naomi Campbell, a néhai Virgil Abloh, vagy a francia divatikon, Michéle Lamy hatása a divatvilágra egyre nagyobb. De hogyan vált a rapperből a divatvilág félelmetes divatmogulja? A zenei karrier és ruházati törekvések közötti szimbiózisról tanúskodik, hogy West rajongása a divat irányába természetesen a listavezető diszkográfiájában elszórt divatrappekkel kezdődött sok-sok évvel a kreatív rendezői debütálása előtt. A két nagy kedvenc, a Balmain és a Moschino számtalan említése mellett West a 2010-es „Dark Fantasy” című számában a korábbi Céline kreatív igazgatójának, Phoebe Philónak is odaszólt amikor azt rappelte, hogy „a csajom az új Phoebe Philóban. Mielőtt belépett volna a divatvilág felsőbb szintjére, West egy viszonylag nehézkes utat járt be, a múlt század közepén két ruhamárka-ötlettel is kacérkodott, a Mascotte By K Westtel, és a Pastelle-lel. Noha West olyan neves szakemberek kreatív segítségét vette igénybe, mint Virgil Abloh és Kim Jones, egyik márka sem valósult végül meg. Természetesen az is közrejátszott, hogy West félbeszakította Taylor Swift köszönőbeszédét a 2009-es VMA-n, ami a rapper kegyvesztetté válását jelentette. 2011 októberében bukkant elő újra, és a párizsi divathéten bemutatta Dw by Kanye West kollekcióját, amelyet 2007-ben elhunyt édesanyja, Donda West tiszteletére készített. A bemutatót a kritikusok nem fogadták jól, a tervező pedig megalázva érezte magát, és megtiltotta a kritikusoknak, hogy megnézzék a 2012-es őszi/téli kollekcióját, noha a legtöbbjük végül úgy találta, hogy a debütáló kollekcióhoz képest jelentős előrelépés volt, ám ennek ellenére a márka végül bezárt.

Aztán jött a Yeezy! Bár a Yeezy-t az Adidas-szal közösen gyártják, a márka útja technikailag valójában a Nike-val kezdődött 2012-ben, amikor a közösségi médiában elkezdtek terjedni a pletykák a Red October Yeezy 2 edzőcipővel való együttműködésről. A szürke és aranyszínű cipőfűzővel ellátott, teljesen piros színű sneaker hatalmas izgalmat keltett a cipőőrültek körében, és Ye-t a hype-kultúra úttörőjének tekintették, még mielőtt az valójában menő lett volna. West azonban elégedetlen volt a neki járó jogdíjakkal és a cipők folyamatosan késedelmes megjelenésével, ezért még a tornacipő megjelenése előtt megszakította a kapcsolatot a Nike-val, és gyorsan átállt az Adidashoz. A Yeezy Season 1 2015 februárjában, a New York-i divathéten mutatkozott be a világnak. A rapper-tervező és az Adidas Originals várva várt együttműködése katonai ihletésű ruhadarabokból állt, és főleg military zöld és tengerészkék színeket tartalmazó színpalettát mutatott be. West pedig a kortárs performanszművész, Vanessa Beecroft segítségét kérte a bemutatóhoz. A show és a kollekció mérföldkő volt a Yeezy történetében is, hiszen megszületett a Yeezy Boost 750 és bemutatták a Yeezy 350-et, amely hamarosan az évtizedet meghatározó cipőjévé vált. Az út azonban nem csak felfelé vezetett – csakúgy, mint Kanye Westet, a Yeezy márkát is az indulása óta eltelt hat év alatt nem kevés ellenszenv érte. Például amikor West a 4. évad bemutatójának gyanútlan látogatóit órákig várakoztatta, vagy amikor a 6. szezonjának bemutatójakor a tervező úgy döntött, hogy a kollekció premierjét a közösségi média kampányon keresztül tartja, nem pedig a divathét egyik kiemelt helyszínén.

A tavaly megjelent Yeezy X Gap kollaboráció West karrierjében egy valódi fordulópont volt. A kollekciót a nigériai-brit tervező, Mowalola Ogunlesi vezette, aki az elmúlt években Drake-től Naomi Campbellig számos híresség számára tervezett egyedi darabokat. Habár az együttműködést pozitív kritikákat kapott, szeptemberben Kanye West és a Gap közötti partnerség hivatalosan is véget ért. West hivatalosan értesítette a Gapet, hogy szerződésszegésre hivatkozva felbontja a Yeezy Gap ruházati vonalra vonatkozó megállapodásukat, és a jövőben inkább saját üzletek nyitását tervezi. …mi pedig kíváncsian várjuk, mivel rukkol elő legközelebb Ye úr…