Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Mielőtt elvesznénk egy messzi, messzi galaxisban…

Ahogyan az évtizedek alatt a mozikat, napjainkra a tévéképernyőket is meghódították a Star Wars produkciók, amik most már évről évre ömlenek a különböző streaming szolgáltatói platformokon. Nem tudjuk hibáztatni azokat, akik az évek alatt elvesztek a sok-sok tv show között, ezért most megpróbálunk kronológiai sorrendben némi támpontot adni az élőszereplős produkciók között, hogy ez mégse így legyen…

A befejezett, folyamatban lévő és készülő sorozatok között a Star Wars számos különböző korszakot mutat be. Bár a Star Wars: A klónok háborúja (2008-2020, 7 évad) törlése volt a Disney egyik első intézkedése a Lucasfilm felvásárlása után, a stúdió folytatta a Star Wars animációs tartalmak fejlesztését a televízió számára. A Disney+ elindítása után azonban a Star Wars az animációs sorozatok hagyományának folytatása mellett az élőszereplős tévéműsorok lehetőségét is létrehozta, amik mindegyike a Csillagok háborújú idővonalának különböző pontjain játszódik.

Csak a jövő nyáron mutatják be a The Acolyte (2023) című sorozatot, amelyről már sok infó kiderült, többek között, hogy körülbelül 100 évvel a Star Wars: Episode I – The Phantom Menace előtt játszódik majd. Ez az időkeret a The Acolyte-ot a Nagy Köztársaság utolsó éveibe helyezi, így kronológiailag jelenleg ez lesz az első Star Wars-sorozat. Bár a Star Wars a képregényekben és a regényekben már belemerült a Felső Köztársaság korszakába, a The Acolyte lesz az első élőszereplős produkció, amely ilyen messzire visszamegy az idővonalban. Az író és producer az Emmy-díjra jelölt Leslye Headland, a sorozat pedig a hírek szerint egy sötétebb tónusú thriller lesz, amely a Sötét Oldal növekvő befolyásáról szól majd.

A Disney+-on májustól látható az Obi-Wan Kenobi (2022), ami 10 évvel A Sith-ek bosszúja eseményei után játszódik, vagyis kilenc évvel Az új remény előtt. Emiatt van az, hogy Luke és Leia még mindig gyerekek, és ezért nem néz ki Obi-Wan sem olyan öregnek, mint az 1977-es klasszikusban. Ez az időkeret lehetővé teszi, hogy Obi-Wan Kenobi tökéletes átmenetként szolgáljon az előzmények és az eredeti trilógia között, és segít jobban összekapcsolni Obi-Wan és Anakin történetét is azzal, sőt Jedi-mesterről és Darth Vaderről is egy árnyaltabb karakterrajzot mutat be.

A rajongóknak mindössze néhány hónapot kell várni a következő sorozatig: az Andor (2022, premier: augusztus 31.) a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (2016) spin-offja lesz, amely öt évvel a film eseményei előtt játszódik majd. Cassian Andor – aki a film végén meghal – lesz a központi szereplője a lázadás korai éveiben játszódó kémthrillernek, és a lázadók vezetője, Mon Mothma is szerepel majd benne. Cassian Andor már tapasztalt lázadó kém a filmben, most az Andor-sorozatnak köszönhetően pedig még többet megtudhatunk róla… A Diego Luna címszereplésével készült Andor egyből két évaddal fog jelentkezni: az első egy évet, míg a második négyet fog felölelni. Más szóval Andor befejezése nagy valószínűséggel keresztezi majd a Zsivány Egyes kezdetét.

A 2019-ben debütált nagy sikerű The Mandalorian öt évvel a Jedi visszatér és a Birodalom bukása után játszódik. Ez az első alkalom, hogy a Disney új Star Wars-kánonja egy olyan időszakot dolgozott fel, amely ilyen közel van az eredeti trilógia végéhez, hiszen ezek a folytatásos filmek több mint 30 évvel a lázadás és a Birodalom legyőzése után játszódtak. Jelenleg még mindig nem lehet tudni, hogy a sorozat meddig fog eljutni az évadok és a lefedett évek tekintetében.

Bár Boba Fett karaktere még A Birodalom visszavág előttről származik, A Boba Fett könyve (2021) a The Mandalorian spin-offjaként született. A sorozat pont akkor veszi fel a fonalat, amikor a The Mandalorian második évada véget ért, és a címszereplő karaktert követi, aki a Tatooine bolygó egy fontos posztjának betöltésére vállalkozik.

És végül ejtsünk szót a jövőre érkező Ahsoka sorozatról, ami valószínűleg a karakter történetének folytatása lesz a The Mandalorian és a Boba Fett könyve című sorozatokat követve. Sabine Wren, Hera Syndulla és Chopper mind-mind fel fognak tűnni a sorozatban, és várhatóan Thrawn és Ezra felkutatása is fontos része lesz a történetnek.