Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Minden út Velencébe vezet

A Velencében a napokban is zajló „Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica” tulajdonképpen a világ legelső filmfesztiválja, amit még 1932-ben rendeztek meg először a Velencei Biennále keretei között. Az esemény jelentősége azóta sem csökken, a napokban is igazi sztárparádéval találkozhatott az, aki ellátogatott a filmünnepre, itt volt nekünk az életműdíjas Catherine Deneuve, Adam Sandler, a zsűrielnök Julianne Moore, Harry Styles és Colin Farrell is, akinek a filmje talán a legesélyesebbnek tűnik az idei fődíjra. Az elmúlt húsz év Arany Oroszlán-díjas filmjei közül válogattunk…

A visszatérés két fiatal fiútestvérről és az apjukról szól. Az apa tizenkét év távollét után tér vissza a családhoz, és egyből kirándulni viszi a fiúkat. Furcsán, kiismerhetetlenül szigorú, nem tudni, mi a szándéka, honnan jött, mit élt át. A kisebbik fiú lázadozik ellene, míg a nagyobbik követni próbálja a határozott apát. Mégis, a szigor ellenére felvillan az atyai szeretet, ám a történet végül tragédiába torkollik.

Ang Lee Brokeback Mountain-jában a főhős két cowboy, akik együtt őriznek birkanyájat a wyoming-i Brokeback hegyen. A közös feladat végrehajtása, a közös “ellenség” kijátszása és a civilizálatlan körülmények közötti lét közel hozza egymáshoz a két embert. A rettenthetetlen, csípőből tüzelő, a férfiasság szimbólumaként számon tartott cowboy “legendába” teljesen beleillik ez a bajtársiasság-barátság, ami azonban nagyon nem fért bele ezekbe a klisékbe, hogy a két fiatal férfi végül testileg és lelkileg is egymásra talál. Ang Lee filmjét végül 5 Oscar-díjra is jelölték, amiből 3-at meg is kapott.

Roy Andersson svéd rendező mozijában, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezéséről című szatírában két utazóügynök vezet végig egy igen furcsa világban. A faágon ülő galamb nézőpontjából szemlélhetjük a mindennapi élet legbanálisabb jeleneteit. A szomorú bohócokra emlékeztető ügynökpáros az egyetlen állandó pont, amely összeköti a különálló történeteket – a groteszk vígjátékban a múlt, a jelen és az álom világa olvad össze az emberi lét kibogozhatatlan szövevényévé.

2018-ban először fordult elő, hogy ugyanaz a film kapta meg az Arany Oroszlánt és az Oscar-díjat. Ez pedig Guillermo del Toro alkotása, a Víz érintése volt… A néma takarítónő, Elisa 1962-ben egy titkos amerikai kormánylaboratóriumban dolgozik, ahol összebarátkozik egy különös vízi lénnyel, akit akarata ellenére tartanak fogva. Barátaival közösen úgy döntenek, hogy segítenek a lénynek megszökni a fogságból.

A mentálisan sérült Arthur Fleck (Joaquin Phoenix Oscar-díjas alakítása) bohócként dolgozik, és arról álmodik, hogy híres stand up komikus lesz, ám a betegsége megakadályozza ebben. Amikor összeverik az utcagyerekek, az egyik munkatársától fegyvert kap, hogy megvédje magát. Megszületik az antihős Joker, a városban pedig elszabadul a káosz. A Warner Bros. fejesei eredetileg azt szerették volna, ha Martin Scorsese ül a rendezői székben és Jokert a kedvenc színésze, Leonardo DiCaprio alakítja. Phoenix játéka zseniális lett, és Todd Phillips rendezővel sem jártunk rosszul, aki egyébként a Taxisofőr (1976), a Dühöngő bika (1980) és A komédia királya (1982) mellett a Gyilkos tréfa című képregényklasszikust is a film inspirációi közé sorolta.