Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Mo’ Money, Mo’ TV

Hivatalosan is elmúlt a nyár, eljött a szeptember, ez pedig nemcsak a rossz idő bekövetkeztét jelzi, hanem azt is, hogy egyre több időt töltünk majd el a képernyő előtt. És bizony lesz mit nézni! Az ősz olyan nagyágyúkkal jön, mint a már óriási rekordnézettséggel nemrég elindult HBO show, a Sárkányok háza, a See Jason Momoával, vagy A korona legújabb évadja. De itt lesz nekünk a hétvégén debütáló Amazon sorozat, A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi is, ami több mint 1 milliárdos büdzséjével minden idők legdrágább tévésorozata lesz. Egyáltalán mekkora üzlet egy tv show? Melyek minden idők legprofitábilisabb sorozatai? Bizony A trónok harcát hiába keressük a tízes listán, helyette viszont itt van nekünk Homer Simpson és sok-sok vígjáték sitcom…

Az ABC legnagyobb sikere, a Modern család 2009-ben debütált, és 11 évadon keresztül futott. A 2020-as sorozat fináléja 7,4 millió nézőt vonzott. A sorozat átlagos reklámbevétele a 2014-15-ös évadtól a 2017-18-as évadig stabilan 224 000 és közel 240 000 dollár között mozgott 30 másodperces szpotonként. 2010-ben az USA Network megvásárolta a Modern család szindikációs jogait epizódonként 1,5 millió dollárért, a Hulu és az NBCUniversal Peacock pedig bejelentette, hogy 2021-ben megosztják a szitkom mind a 250 epizódjának streaming jogait.

Amikor a Jóbarátok 2004-ben befejeződött, 52,5 millióan nézték az NBC-n az utolsó epizódot, ami a negyedik legnagyobb nézettséget jelentette a történelemben egy finálé esetében. A Forbes szerint a sorozat összesen több mint 1,4 milliárd dollárt hozott a sztárjainak és alkotóinak az 1994-es debütálása óta. Ebbe beletartozik a hat sztár közel 816 millió dolláros adózás előtti bevétele – fejenként körülbelül 136 millió dollár. A sorozat alkotói – David Crane és Marta Kaufman – és társ-producere – Kevin S. Bright – szintén legalább félmilliárd dollárt gyűjtöttek össze. Összességében a „Jóbarátok” a Warner Bros. (a sorozatot gyártó cég) számára becslések szerint 4,8 milliárd dollárt hozott a szindikációs és streaming megállapodásokból.

A CBS fejőstehene, az Agymenők 2007-ben debütált és 12 évadot élt meg. Még az utolsó évadban is átlagosan 17,31 millió embert tudott megmozgatni epizódonként. A sorozat akkora sikert aratott, hogy a csatorna 1,2-1,5 millió dollárt kért egy 30 másodperces reklámszpotért a 2019-es sorozatfinálé alatt. A The Hollywood Reporter szerint az HBO Max egy 2019-es, több milliárd dolláros üzletben szerezte meg az Agymenők kizárólagos streaming jogait.

Az 1989 óta futó Simpson család a televíziózás történetének leghosszabb ideje futó animációs sorozata. Egy 30 másodperces reklámspot a sorozat 2020-21-es évadában 126 000 dollárba került. 2013-ban a Twentieth Century Fox TV és a Twentieth TV több mint 750 millió dollárért adta el a sorozat első szindikációs jogait és VOD-értékesítését az FX Networks FXX nevű csatornájának.