Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

MUST-SEE: Őszi filmpremierek

Idén egyértelműen a Barbie és az Oppenheimer kapta a legnagyobb figyelmet, azonban 2023 ősze is tartogat még számos meglepetést. A következő hónapokban olyan rendezőktől kapunk új filmeket, mint Sofia Coppola, Martin Scorsese, David Fincher, Ridley Scott, vagy Todd Haynes, lesz újabb Éhezők viadala, Disney-animációs film, valamint rémisztő friss epizódok Az apáca, a Fűrész és Az ördögűző univerzumából, a Marvelről már nem is beszélve.

Szeptember

Szeptember 8-án mutatják be Az apáca 2-t, ami a kilencedik film a nagysikerű Conjuring univerzumában. Az apáca 2 Michael Chaves rendezésében – akinek a nevéhez fűződik A gyászoló asszony átka (The Curse of La Llorona) és Démonok között 3. – Az ördög kényszerített ( The Conjuring: The Devil Made Me Do It) – négy évvel az első rész után játszódik, és Taissa Farmiga Irene nővérét alakítva ismét szembenéz a rettenetes apácával. Vegyes kritikái ellenére a Conjuring sorozat kereskedelmi szempontból is hatalmas siker, hiszen eddigi 178 millió dolláros összköltségvetése mellett összesen 2,1 milliárd dolláros bevételt hozott, és ezzel a mai napig a legnagyobb hasznot termelő horror-franchise-nak számít.

Gael García Bernal karrierje egyik legjobb alakítását nyújtja Saúl Armendáriz, a meleg bírkózó szerepében a Cassandroban. Az elsőfilmes Roger Ross Williams által rendezett Cassandro egy igaz történeten alapuló életrajzi film a texasi El Pasóból származó birkózóról, aki az 1980-as évek elején rendszeresen átmegy a mexikói Ciudad Juárezbe, hogy részt vegyen a lucha libre birkózó mérkőzéseken. El Topo néven versenyez, amíg nem találkozik új edzőjével, Sabrinával, aki segít neki felépíteni sikeres karrierjét, mint az egzotikus Cassandro. A film szeptember 22-től látható a Prime Videón.

A Fűrész 2004-ben a Sundance Filmfesztiválon debütált, majd a Lionsgate még abban az évben a mozikba is bemutatta. A rendkívül sikeres nyitóhétvége után azonnal zöld utat kapott a folytatások felé. Az évek alatt öt rendező dolgozott a sorozaton: James Wan, Darren Lynn Bousman, David Hackl, Kevin Greutert és a The Spierig Brothers. 2004 és 2010 között minden filmet a halloween előtti pénteken mutattak be, azonban idén nem így lesz: az új mozit szeptember 29-től vetítik. A Fűrész X. a Fűrész és a Fűrész II. eseményei között játszódik, és visszatérünk Tobin Bell John Krameréhez.

Október

Akinek tetszett Charlie Kaufman A befejezésen gondolkozom című filmje, valószínűleg Iain Reid író művének második adaptációjában sem fog csalódni. Az október 6-án a mozikba kerülő Foe című film is hasonlóan furcsa, hiszen egy házaspár történetét meséli el, akiknek egy idegen (Aaron Pierre) hozza a tudomásukra, hogy a férjet, Juniort (Paul Mescal) egy űrállomásra küldik, míg feleségére, Henre (Saoirse Ronan) addig a távollétében egy élethű mesterséges intelligencia alapú mása vigyáz. A Foe az ősz egyik legőrültebb és legérdekesebb forgatókönyvének ígérkezik.

Paloma&Nacho

Valószínűleg Martin Scorsese Megfojtott virágok című új moziját várják leginkább ősszel a filmrajongók. A Megfojtott virágok éppen a tizedik együttműködése Robert De Niroval, és a hatodik új kedvencével, Leonardo DiCaprióval. David Grann könyvének adaptációja az 1920-as évek Oklahomájában, az Osage Nationban elkövetett gyilkosságsorozatot követi nyomon. De Niro és DiCaprio mellett az első vetítések szerint Lily Gladstone alakít emlékezeteset, így jelenleg a Megfojott virágok tűnik az idei Oscar-díj egyik fő esélyesének. A film október 20-tól látható.

Az Oscar-díjra jelölt Mank után David Fincher egy új területen mutatkozik be: egy francia képregénysorozat alapján készült neo-noir pszichológiai akcióthrillerrel! A nagyszerű Michael Fassbender alakítja a bérgyilkost, aki egy balul sikerült merénylet után nemzetközi hajtóvadászatba keveredik. A gyilkos című filmben Fincher újra együtt dolgozik a Mank Oscar-díjas operatőrével, Erik Messerschmidttel, valamint a már megszokott filmzeneszerzőivel, Atticus Ross-szal és Trent Reznorral. A gyilkost a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be szeptember 3-án, október 27-én kezdődik a korlátozott mozis bemutatója, majd 2023. november 10-én kerül fel a Netflix kínálatába.

November

A 2010-es években megjelent Az éhezők viadala egy gazdag, kísérteties világot tárt elénk érdekes karakterekkel és sötét múlttal. Francis Lawrence rendező – aki a négy Az éhezők Viadala-filmből hármat rendezett – visszatér Panembe ebben az előzményfilmben, amely a borzalmas, gyermekgyilkos játékok kezdeti időszakába vezet vissza minket. Az éhezők viadala: Az énekesmadarak és kígyók balladája cselekménye 64 évvel az első film eseményei előtt játszódik, és a fiatal Coriolanus Snow-t helyezi a középpontba, valamint azokat az eseményeket, amelyek végül arra az útra vezetik, hogy Panem zsarnoki vezetőjévé váljon. Az alkotást november 17-én mutatják be.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Todd Haynes rendező és Julianne Moore színésznő közös filmjei, az 1995-ös Elkülönítve és a 2002-es Távol a mennyországtól már modern klasszikusnak számít. Legújabb együttműködésükben, a May December című filmben Natalie Portman erősít a pároson, így nem meglepő, hogy ez volt az idei cannes-i verseny egyik legjobban felkapott filmje.

Ridley Scott újra összeáll a Gladiátor sztárjával, az időközben generációja egyik legjobbjának számító Joaquin Phoenixszel a hatalmas mozinak ígérkező Napóleonban, amely Bonaparte Napóleon hatalomra jutását követi nyomon. Scott szerencsére 85 évesen sem lassít, hiszen imádjuk tőle az ilyen ambiciózus történelmi eposzokat, sőt izgalmas látni, hogy továbbra is újít és új ötleteket próbál ki. A Napóleon november 22-én jelenik meg a Sony Pictures Releasing forgalmazásában, majd az Apple TV+-on lesz streamelhető.