test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Our Little Oscar

Ma este rendezik meg Hollywood még mindig egyértelműen legnagyobb eseményét, az Oscar-gálát. Ahogyan a rendezvény egyik házigazdáját, Amy Schumer színésznőt ismerjük – a filmek dicshimnuszai közepette -, nem fogja kerülni a kellemetlen témákat és biztosan fókuszba helyezi az orosz-ukrán háborút. Online magát Zelenszkijt is el szerette volna hívni az estére, amire végül a szervezők nem bólintották rá. De nézzük most meg a legjobb film díjára jelölt alkotásokat! Szubjektív rangsorunk következik…

10. West Side Story

A film nagy vesztese a húsz éves női főszereplő Rachel Zegler, akit a stúdió kifelejtett és nem tartotta fontosnak, hogy meghívja az eseményre. Érezze szerencsésnek magát, hogy 30 000 jelentkezőből őt választotta ki a nagy Spielberg, nem kell még a vörös szőnyeget is egyből bevennie! Az 1957-es klasszikus annak idején 10 Oscart zsebelt be egyébként, most ez a siker minden bizonnyal elmarad, hiszen a 7 jelölésből csak kevés kategóriában van esélye a győzelemre. Azonban az is lehet, hogy hasonlóképpen jár mint a Bíborszín (1985), amit 11 kategóriában jelöltek, de egyet sem sikerült díjra váltania.

9. Ne nézz fel!

Összesen 10 Netflix filmet láthatunk idén a versenyben, mind közül ez a sztárokkal telepakolt szatíra volt a legnagyobb siker, ami összesen négy jelölést kapott. Adam McKay vígjátéka igazi hülyeség egy üstökösről, ami a bolygónkat és persze az egész emberiséget fenyegeti, a néző pedig közben sírva vihog saját magán.

8. Richard király

A Williams nővérek sztoriját feldolgozó film hat jelölést gyűjtött, melyek közül Will Smith indul talán a legnagyobb eséllyel: nagy közönségkedvenc két korábbi jelöléssel (Ali, A boldogság nyomában) a háta mögött, és bár személy szerint nem voltam oda a játékáért, de gondoljunk csak egy másik favorit, Sandra Bullock Oscar-os alakítására… szóval miért is ne…

7. Belfast

Kenneth Branagh önéletrajzi ihletésű fekete-fehér filmje kapcsán többen felemlegették a párhuzamot Alfonso Cuarón 2018-as remekművével, a Rómával, és nem véletlenül. Éppen ezért nem sok sikert jósolunk az egyébként 7 díjra felterjesztett filmnek, amivel amúgy Judi Dench a kilencedik, a rendező Branagh pedig a nyolcadik jelölését gyűjtötte be.

6. Licorice Pizza

Paul Thomas Anderson 3 díjra jelölt Licorice Pizzája a hetvenes évekbe repít vissza, ahogyan azt tette korábban a Boggie Nights és a Beépített hiba című filmjeiben is. Derűs, vicces, nosztalgikus alkotás, ami több mint egy romantikus tinédzsermozi, mely jelenetről jelenetre egy-egy új világba repít, amiben szívesen elmélyülünk.

5. Vezess helyettem

Ryusuke Hamaguchi filmjét valószínűleg tíz éve még biztosan nem találtuk volna a legjobb film jelöltjei között, de mivel az Akadémia nyitott a nemzetközi alkotások irányába, sőt két éve az Élősködőket megválasztották az év legjobbjának, most itt van nekünk egy egészen érdekes japán film, mely ha itt nem is, de az idegen nyelvű filmek kategóriájában minden bizonnyal győzedelmeskedni fog!

4. Rémálmok sikátora

Négy évvel ezelőtt Guilermo del Toro filmje, A víz érintése győzedelmeskedett. A Rémálmok sikátora nagyszerű film, de jóval kevesebb eséllyel indul neki az estének, mint a rendező korábbi mozija. A Bradley Cooper és Cate Blanchett nevével fémjelzett film négy jelölést kapott.

3. Coda

Az este egyik nagy és kellemes meglepetése lehet ez a kisköltségvetésű Sundance film, ami egy francia remake (A Bélier család), és amit mind a közönség, mind a kritika nagyon-nagyon szeretett. A szívmelengető családi dráma, egy igazi filmélmény, amit megkönnyezünk és nem felejtünk, három jelölését pedig érdemes komolyan venni! A forgatókönyv nagyon rendben van, Troy Kotsur játéka pedig egészen rendkívüli!

2. A kutya karmai között

A kategória legnagyobb esélyese Jane Campion határokat feszegető, fordulatokban bővelkedő, friss és erős westernje, ami nemcsak legjobb filmként, de a színészi kategóriákban is győzedelmeskedhet: Benedict Cumberbatch zseniális, egészen más karaktert mutat mint 2015-ben, amikor a Kódjátszmáért jelölték. A tizenkét díjra jelölt film színészjelöltjei között van az eddig méltatlanul mellőzött Kristen Dunst férje, Jesse Plemons, és egy vadiúj tehetség, Kodi Smith-McPhee is.

1. Dűne

Az év valószínűleg legnagyobb dobása Dennis Villeneuve 10 díjra jelölt Dűnéje volt. Frank Herbert klasszikus sci-fijével már korábban David Lynch-nek is meggyűlt a baja. Ami Lynch-nek nem igazán jött össze, most Villeneuve összerakta! Kétségtelenül biztosra mentek, hiszen a francia rendező már bizonyított a műfajban (Érkezés, Szárnyas Fejvadász 2049), és ezt a státuszát most kőkeményen bebiztosította: a sci-fi nagymester egy olyan világot rakott le elénk, amit imádtunk nézni, és szívesen belemerülnénk még… és fogunk is, de csak 2023-ban.