test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Pozitív meglepetések: Oscar jelölések 2023

A napokban végre kihirdették a 2023-as Oscar-jelöléseket. A márciusi ceremónia sztárjait már az elmúlt hónapokban sokan előre jelezték, és persze a legtöbb betalált, de vannak azonban egész szép meglepetések, és persze mellőzések is. Mi most nézzük meg az utóbbiak táborát!

Bár a legutóbbi három legjobb film díjazottjai közül kettőt ázsiai filmesek rendeztek, az akadémia elmaradt az ázsiai származású színészek jelölése terén. Az olyan filmsikerek, mint az Élősködők vagy a Tigris és sárkány nem kaptak egyetlen jelölést sem színészeik számára. Az idei kiválasztottak száma viszont (Minden, mindenhol, mindenkor szereplői, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan és Stephanie Hsu, valamint A bálna mellékszereplője, Hong Chau) rekordot döntött az ázsiai származású színészek körében, akiket valaha is jelöltek egy adott évben. A 60 éves Yeoh mindössze a második ázsiai, akit a legjobb színésznő Oscar-díjára terjesztettek elő, mivel az első nem most volt: Merle Oberonnak 1935-ben még el kellett rejtenie keleti származását, amikor a Fekete angyalért nominálták.

Valamit valamiért, mondhatnánk. Többnyire színesbőrű jelöltekre számítottak a legjobb női főszereplő kategóriájában, de mind Viola Davist (The Woman King – A harcos), mind Danielle Deadwylert (Till) mellőzték végül. Különösen a hollywoodi kedvencnek számító Davis kihagyása lehet meglepő, aki eddig végigrobogott a szezonon és kiválasztottként kapott szerepet a Golden Globes, a Screen Actors Guild, a Critics Choice Awards és a BAFTA díjátadón is. Ám itt van nekünk az eddig többnyire független filmekben felbukkanó Andrea Riseborough a To Leslie című indie filmért, amiben egy züllött lottónyertest alakít. A mikro-költségvetésű filmért olyan sztárok kampányoltak az utolsó pillanatban, mint Gwyneth Paltrow és Edward Norton. A díj valószínűleg majd Cate Blanchett (Tár) és Michelle Yeoh kettőse közül kerül majd ki. A női mellékszereplő díja viszont Angela Bassett a legesélyesebb, aki Ramonda királynőjeként (Fekete párduc 2.) lenyűgözte a kritikusokat, és akár történelmet is írhat, mint a Marvel Studios első Oscar-díjas alakítása.

A férfiak mezőnyében két meglepetésjelölésnek örülünk nagyon. Egyikük Brian Tyree Henry, aki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést kapta A kiút című filmben nyújtott alakításáért, amelyben Jennifer Lawrence oldalán játszik. Henry a kritikuskedvenc Atlanta című sorozatban Alfred „Paper Boi” Miles szerepében nyújtott áttörése után olyan filmekben játszott, mint az Özvegyek vagy a Ha a Beale utca mesélni tudna. De talán még nagyobb meglepetés Paul Mescal, aki még csak néhány éve tűnt fel és lopta be magát a nézők szívébe a Hulu Sally Rooney könyvének adaptációjában, a Normális emberek című sorozatban, majd Maggie Gyllenhaal rendezői debütálásában, Az elveszett lányban. Mescal 2022-ben két főszerepet is vállalt. Az egyiket a Volt egyszer egy nyár című filmben, amelyben egy fiatal lány problémás apját alakítja, a másikat pedig a God’s Creatures címűben, amely egy szexuális zaklatással vádolt férfiról szól; mindkét filmet először a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be. Mescal végül a Volt egyszer egy nyár című filmmel került be az Oscar legjobb ötösébe.

És végül említsünk meg egy német Netflix produkciót, a Nyugaton a helyzet változatlan című alkotást, ami majdnem a legtöbb (összesen kilenc) jelölést gyűjtötte be idén. Erich Maria Remarque klasszikus I. világháborús regényének német nyelvű változata sok Oscar-szavazó kedvence volt, hiszen ne feledjük, az 1930-as adaptáció a harmadik Oscar-díjátadón a legjobb filmnek járó díjat nyerte el.