test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Tom Brady és a hírességek kriptodevizás támogatásának kockázata

A kriptovaluták világában a hírességek és a digitális eszközök sajátos partnerséget alakítottak ki. A startupok keresik a neves személyek támogatását, hogy ezáltal is hitelesebbek legyenek és persze a közönségüket is tudják bővíteni, míg a hírességek lehetőséget kapnak arra, hogy pénzt keressenek és az internetes kultúra élvonalában maradjanak. Ez a kapcsolat azonban durva csapást kapott, amikor az FTX kriptovaluta tőzsde összeomlott, ami jogi problémák lavinájához vezetett a hozzá kapcsolódó celebek számára.

Az FTX-et elkapták

Az FTX-botrány egyik legjelentősebb szereplője Tom Brady, a hétszeres Super Bowl-győztes irányító volt. Az FTX nagyköveteként a többszörös MVP konferenciákon és televíziós reklámokban is támogatta a tőzsdét, és a kriptók világában megbízható intézményként hirdette azt. Mivel azonban az FTX csőd előtt állt és az alapítóját, Sam Bankman-Friedet csalással vádolták meg, Brady bizonytalan helyzetben találta magát.

A sztársportoló 2021-ben kötött támogatói szerződést az FTX-szel, amiért 30 millió dollár értékű FTX-részvényt kapott fizetségként, míg akkori felesége, a szupermodell Gisele Bündchen 18 millió dollárt kapott ugyancsak FTX-részvényekben. Most az FTX vásárlói pert indítottak Brady és Bündchen ellen kártérítést követelve a veszteségeikért. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a párnak még mindig lehet adófizetési kötelezettsége az momentán már értéktelen FTX-részvények után.

Brady és Bündchen esete csak egy példa arra, hogy milyen számvetéssel kell szembenézniük azoknak a sztároknak, akik a fellendülés idején elkapkodták a kriptovalutákat. Többek között Paris Hilton, Snoop Dogg, Reese Witherspoon és Matt Damon is lelkesen támogatták a kriptoprojekteket vagy fektettek be azokba, kihasználva a szárnyaló árfolyamokat és felhívva a mainstream figyelmet a digitális valutákra. A kriptopénzek árfolyamának 2021-es összeomlása azonban hirtelen véget vetett a hírességek kriptobónuszának.

A jogi utóhatás

Több jogi lépést is tettek a kriptohitelesítésben részt vevő neves személyiségek ellen. Kim Kardashiant az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet 1,26 millió dollár megfizetésére kötelezte az EthereumMax kriptotoken támogatásával kapcsolatos nem megfelelő tájékoztatás miatt. Pert indítottak különböző kriptotársaságok ellen azzal vádolva őket, hogy az A-listás hírességek segítségével megtévesztették a befektetőket. Lindsay Lohan, Jake Paul, Soulja Boy és Lil Yachty ellen is vádat emeltek a kriptoeszközök illegális reklámozása miatt.

Az FTX bukásának utóélete rávilágít a kripto vállalkozásokban részt vevő celebek előtt álló kihívásokra. Az Autograph – a cégben Tom Brady mint társalapító van jelen -, amely a non-fungible tokenek (NFT-k) értékesítésére összpontosít, jelentős küzdelmet folytat, mivel bevételei csökkentek a kripto összeomlás során. Ezért a cég megváltoztatta a stratégiáját, így a hírességeknek a kriptotokenek forgalmazása helyett a rajongókkal való lojalitás kiépítésére kell helyezni a hangsúlyt, de emellett elbocsátásokat is végrehajtottak.
Az FTX összeomlása nemcsak a sztárokat érintette, hanem jelentős hatással volt a támogatásukat kereső startupokra is. Az FTX agresszívan törekedett a neves arcok beszerzésére, és Brady volt a lista élén. Az FTX összeomlása miatt az olyan celebek, mint Katy Perry és Taylor Swift, akik tárgyalásokat folytattak a partnerségről, csak hajszál híján úszták meg a lehetséges katasztrófát. Taylor Swift állítólag közel állt ahhoz, hogy 100 millió dolláros szerződést kössön az FTX-szel egy turné szponzorálásáról, de végül nem ment bele.

A hírességek kriptodevizás támogatásának felemelkedése és bukása elrettentő példaként szolgál a kriptovaluták változékony világában. Bár a gyors, könnyű pénz csábító lehet, a sztároknak, illetve a befektetőknek egyaránt óvatosan és körültekintően kell bánni a kripto vállalkozások ajánlataival, először is a megfelelő átvilágítást és a kockázatok megértését helyezve előtérbe. Az FTX összeomlása és az azt követő jogi csatározások emlékeztetőül szolgálhatnak arra, hogy a hírességek támogatása nem garantálja egy kriptopénz-projekt sikerét vagy legitimitását.