Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

True sport heroes – a legjobb sport dokumentumfilmek

„Egy komoly dokumentumfilm esetében a sztori nem szólhat csupán egy személyről vagy egy pillanatról” – mondja Ross Greenburg dokumentumfilm producer. „A történetnek egy korszakot, a történelmet kell visszaadnia. Nevettesd meg, könnyeztesd meg és persze gondolkoztasd el a nézőket”. Olyan sportdokumentumfilmeket ajánlunk, amik ma is ugyanolyan aktuálisak és erősek, mint az első bemutatásukkor.

Az 1997-es Oscar-díjjal kitüntetett Amikor királyok voltunk – Muhammad Ali (1996) a boksz legendás királyáról és fantasztikus pályájáról mutat be egy felejthetetlen portrét. A filmben megszólal B. B. King, Spike Lee, James Brown, és Zaire elnöke Mobutu is. A filmből megtudhatjuk, hogyan érte el legnagyobb sikereit és hogyan változott meg élete, amikor átértékelve addigi egész életét, Muhammad Ali az iszlám vallás fanatikus hívévé vált.

1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember Mozgalom nyolc palesztin terroristája betört az olimpiai faluba, és megszállta az izraeli versenyzők lakóépületét a Münchenben zajló nyári olimpiai játékok alatt, Németországban. Megöltek két sportolót, másik kilencet pedig túszul ejtettek. A ’72-es olimpiáról szóló lebilincselő, feszültséggel teli beszámoló, az Egy nap szeptemberben (1999) című dokumentumfilm új megvilágításba helyezi, hogyan vezetett egy tragikus tévedés a végső, brutális mészárláshoz a német repülőtéren.

Asif Kapadia Senna (2010) című filmje felöleli a legendás brazil Forma 1-es pilóta karrierjét 1984-től kezdve, amikor kiemelkedő tehetségként berobbant az F1 világába, egészen az 1994-ben bekövetkezett tragikus eseményekig. Bemutatja a versenypályán innen és túl folytatott testi és lelki küzdelmét azért, hogy tökéletes pilótává válhasson. A Senna-család és a Forma 1-es vezetőség önzetlen közreműködésével készült Senna a legendás pilóta életéről szóló első hivatalos és egyben a legjobb dokumentumfilm, benne számos, korábban még nem látható archív felvétellel.

Alex Honnold a világ talán legmerészebb sziklamászója, aki biztosítókötél nélkül vágott neki az El Capitan 900 méteres gránitfalának. A Yosemite Nemzeti Parkban található, szinte függőleges sziklafalat sokan próbálták már megmászni nem sok sikerrel. Honnold nem bízta tervét a véletlenre, csaknem hét éven keresztül készült a megvalósíthatatlannak tűnő vállalkozásra, edzett Európában, az Egyesült Államokban, Kínában és Marokkóban is. A National Geographic végigkövette a mászást és a felkészülés egy részét, az erről készült dokumentumfilm, a Free Solo (2018) pedig az Oscar-díjat is elnyerte.

Kapadia másik remekműve, a Diego Maradona (2019) egészen 1991-ig követi a futballikon történetét, aki a szegénységből indult, majd második hazájában, Nápolyban bálványstátuszba emelkedett. A nem mindennapi portré már csak azért is különleges, mert megmutat mindent, amit látni szeretnénk és azt is, amit talán már nem… A feltörekvő tehetséget, a futballista szupersztárt, a nápolyi istent, a gengszterek barátját és végül a bukást, amikor emberi ronccsá vált.

A The Last Dance (2020) középpontjában Michael Jordan utolsó szezonja áll a Chicago Bullsnál, és a nagy kísérletük arra, hogy nyolc év alatt megszerezzék a hatodik bajnoki címet. Láthatjuk a csapattársakat, akik mind lenyűgöző és megható történeteket mesélnek el… És persze „mellékszereplőnek” itt van nekünk az őrült Dennis Rodman, de a hangsúly soha nem kerül túl messze Jordantől; hihetetlen tehetségétől, dogmatikus elszántságától, a hatalmas tűztől és olykor persze a gyötrelmeitől. Összességében egy döbbenetes portrét kapunk egy igazán komplex sportikonról, aki bámulatosan használta ki a hibáit a tökéletesség elérése érdekében, de a rendező nem fél bemutatni Jordan olyan oldalát is, ami bizony nem túl szimpatikus. Láthatjuk az embert, aki egy ikonikus márkává változik, óriási filmsikerekkel és a legendás tornacipőkkel, amik már egy vagyonba kerülnek.