Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Will Smith: Emancipation

Az Apple izgatottan várta az Emancipation film forgatását, amiben Will Smith játszotta a főszerepet. A film a polgárháború idején játszódik, és egy Whipped Peter néven ismert rabszolga igaz történetén alapul, aki északra szökött, és csatlakozott az Unió hadseregéhez, hogy harcoljon egykori fogvatartói ellen. Magát a filmet Louisianában forgatták, és a különböző hurrikánok, illetve a Covid-19 okozta késések ellenére a munka idén februárban fejeződött be. Ez nagyjából egy hónappal azelőtt volt, hogy Will Smith az Oscar-gálán arcon vágta Chris Rockot, amiért az viccet csinált a feleségéből, Jada Pinkett Smithből. Emiatt az Apple most nagy bajban van.

Az Emancipation Oscar-díjra pályázott volna. Az Apple a tavalyi legjobb filmnek (CODA) járó díj után egy újabb filmmel kívánta megerősíteni státuszát az olyan stúdiók között, amelyek folyamatosan Oscar-jelölteket gyártanak. De mivel Will Smith-t a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 10 évre minden Oscar-gálától és akadémiai eseménytől eltiltotta, az Apple is nehéz helyzetbe került. A stúdió 120 millió dollárt költött egy olyan filmre, amely arra hivatott, hogy esélyes legyen a különböző díjakra. Még ha a film művészi szempontból fantasztikus is, senki sem tudja, hogy képes lesz-e túllépni a „pofon” árnyékán. Will Smith tettének következményei nemcsak neki és az Apple számára fog sokba kerülni, hanem Whipped Peter örökségének is. A rabszolgából lett katona csúnya sebhelyei az amerikai polgárháború idején az uniós katonák gyülekezési kiáltványává váltak. Ennek az embernek az élete megérdemli, hogy ünnepeljük, de hogyan teheti ezt meg most az Apple ebben a helyzetben?

Egy pofon felezési ideje

A New York Times nemrég megkérdezte az Apple-t, hogy hogyan és mikorra tervezték az Emancipation kiadását, de az nem volt hajlandó nyilatkozni a filmmel kapcsolatban. Beláthatjuk, nincsenek könnyű helyzetben. A cégnek el kell halasztania a film kiadását, így akár ablakon kidobott pénz is lehet az a 120 millió dollár, amit a filmre költöttek. Vagy elkezdik vetíteni és reménykednek abban, hogy a pofon nem árnyékolja be a film tartalmát, esetleg újraforgatják a film számos, hanem a legtöbb jelenetét egy másik színésszel. Ezek közül bármelyiket is választják, kritikákat fog kiváltani, és az Apple garantáltan pénzt fog veszíteni, bárhogy is döntsenek. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a hírnevük is kárt szenvedhet, akármilyen lépésre is szánják el magukat.

Miután Smith tavaly osztatlan sikert aratott a Richárd király című filmmel és az Oscar-díjat is átvehette érte, sokan már az Emancipationt is első számú esélyesként emlegették a főszereplő és a téma miatt. A film vetítései túlnyomórészt pozitív kritikákat kaptak az Apple szerint, azonban a történtek miatt az esélyei jelentősen – ha nem is teljesen – csökkentek. Ez azt jelenti, hogy Smith technikailag még mindig kaphat jelölést a filmben nyújtott munkájáért, de ennek a valószínűsége igen csekély, bármennyire transzcendens is az alakítása. Ráadásul a Times szerint vannak olyanok a szakmában, akik úgy vélik, hogy az Emancipáció más Oscar-jelöltekkel együtt történő idei bemutatása csak feldühíti az akadémiai szavazókat, akiket felháborított a színész tette. A film bemutatása arra kényszerítené az Akadémiát, hogy emlékezzen és ismételten foglalkozzon a történtekkel. Az Apple és az Akadémia egyaránt meg akarja védeni a mundér becsületét, amire Smith kifejezetten negatív hatással van. Egy dolgot azonban biztosan tudunk: mindkét szervezet mindent meg fog tenni, hogy megvédje a saját imidzsét, aminek valószínűleg a film fog áldozatául esni.