Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

777 Partners: Kibogozhatatlan pénzügyek

A 777 Partners amerikai befektetési cég ellen az egyik hitelező, a Leadenhall Capital Partners olyan vádakat fogalmazott meg, amik kétségeket vetnek a cég pénzügyi feddhetetlenségére. A New York-i szövetségi bíróságon benyújtott kereset több százmillió dollár értékű csalást állít, ami alapjaiban rengette meg a cég hitelességét.

A Leadenhall Capital Partners azt állítja, hogy több mint 600 millió dolláros finanszírozást nyújtott a 777 Partnersnek, csakhogy kiderült, hogy a mintegy 350 millió dollár értékű fedezeti eszközök jelentős része vagy nem a 777 ellenőrzése alatt állt, vagy már elzálogosították más hitelezőknek. A per következményei túlmutatnak a tárgyalóterem határain, különösen a 777 Partnersnek az angol Premier League-ben szereplő Everton labdarúgócsapat megvásárlására tett ajánlatát illetően. A Premier League még nem hagyta jóvá az eladást, és az Everton, amely pénzügyi nehézségekkel küzd, máris alternatív befektetőket keres. A 777 Partners pénzügyi egészségi állapotát övező bizonytalanság potenciálisan megzavarhatja a világ labdarúgópiacát, tekintettel a kontinenseken átívelő, kiterjedt csapatportfóliójára.

A perben a 777 Partners kulcsfigurái, köztük a tulajdonosok, Steven Pasko és Josh Wander, valamint fő pénzügyi támogatójuk, Kenneth King és cége, az ACAP szerepelnek. Bár az ACAP cáfolta a Leadenhall állításait, és azt állítja, hogy a 777 eszközei felett álló jogokat gyakorol, a per a vállalaton belüli pénzügyi rossz gazdálkodásról fest aggasztó képet, ugyanis a cég ismételt biztosítékai ellenére továbbra is kérdéses a vállalat pénzügyi stabilitása. A tény, hogy a vagyontárgyakat kétszeresen elzálogosították, valamint a csalárd rendszer működtetésével kapcsolatos vádak komoly aggodalmakat vetnek fel a vállalat életképességével kapcsolatban, mint a futballipar hosszú távú befektetője.

E leleplezések következményei már most érezhetőek a 777 futballvállalkozásaiban, a szurkolók és a vezetők egyaránt küzdenek a vállalat tulajdonában lévő klubok jövőjét övező bizonytalansággal. Az olyan esetek, mint a hiteltörlesztések késedelme és a nyilvános tiltakozások rávilágítanak a növekvő szkepticizmusra a vállalat azon képességével kapcsolatban, hogy képes-e betartani kötelezettségvállalásait.

A 777 Partners elleni per hangsúlyozza az átláthatóság és a kellő gondosság fontosságát az üzleti életben, különösen az olyan nagy tétekkel járó iparágakban, mint a profi sport. A jogi eljárás során a vádak következményei továbbra is visszhangozni fognak a globális futballközösségben, és arra késztetik az érdekelt feleket, hogy átértékeljék a 777 Partnersszel és a hozzá kapcsolódó szervezetekkel való kapcsolataikat.