test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A rugólábú Gianmarco Tamberi, Olaszország őrült zsenije

Gianmarco Tamberi, az olaszok olimpiai és világbajnok magasugrója hűen önmagához egy merész üzenetet fogalmazott meg a Roma 2024 atlétikai Európa-bajnokság előestéjén tartott sajtótájékoztatón: „Készüljetek fel, meg fogtok lepődni”!

Az olasz fővárosban megrendezett esemény 50. évfordulóján a hazai sportolók lehetőségeiről szólva a 32 éves táltos a tőle megszokott magabiztossággal nyilatkozott. „Nem egy közepes eredményt akarunk megcélozni. A csapatom arra készül, hogy őrülten jól teljesítsen ezeken a bajnokságokon” – mondta. Olaszország eddigi legjobb éremtermése egy atlétikai Európa-bajnokságon 12 volt – ezt még az 1990-es spliti versenyen szerezte. Két évvel ezelőtt Münchenben megközelítve ezt a rekordot már 11-et nyertek, és mivel olyan kaliberű atléták állnak rendelkezésre, mint Tamberi, a 100 méteres síkfutás olimpiai bajnoka, Marcell Jacobs és a 20 km-es gyaloglás olimpiai aranyérmese, Antonella Palmisano, az idei cél természetesen egy új csúcs felállítására volt. „Őrült csúcsra jutunk” – mondta a védjegyének számító félszakállal megjelenő Tamberi, aki Palmisanóval együtt a csapat kapitánya. „Ilyen eredményeket még soha nem láttunk Olaszországban. Európa egyik legjobb csapata vagyunk, így remélem, hogy hazánk az első helyen végez az éremtáblázaton. Úgyhogy nagy nyomást helyezek a srácokra!” A rekord sikerült, és mindenkit lesokkolt: összesen 24 (!) érmet gyűjtötték be az olaszok, köztük 11 aranyat!

„Egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon indulni nagyobb nyomást jelent, de amikor a dolgok nehezebbek, akkor egyben sokkal szórakoztatóbbak is. Szeretnék nyerni, de a fő célom az, hogy a teljesítményemre koncentráljak. Szeretnék egy jó magassággal a zsebemben távozni, és ha van arany is, az még jobb” – mondta. Tamberi viszonyleg későn kezdte a szezont, nyolc hónap kihagyás után a római Eb volt az első versenye, amivel nem kevés kockázatot vállalt, és nem is kezdődött simán a magasugrás döntője. A 226 centiméteren elsőre nem jutott át, miközben két ukrán, Vladiszlav Lavszkij és Oleh Doroscsuk látszólag könnyen hozták ezt a magasságot. Lavszkij a 229-et is első kísérletből teljesítette, Tamberi viszont kétszer is rontott. Ha harmadszor is hibázott volna, elveszítette volna az esélyét az aranyra. Utolsó kísérleténél koncentrált volt, átvitte a lécet, és taktikai verseny kezdődött. A 231-et Tamberi elsőre vitte, míg az ukrán már 233-ra emeltette a magasságot. Ott mindketten kétszer hibáztak, amivel már az olaszé volt az arany. Ennyivel nem elégedett meg, nagyobb győzelmet akart magának, és emelte a tétet: saját egyéni csúcsához (239 cm) közel, 237-re jelentett be kísérletet, amit aztán sikeresen át is ugrott. …és ekkor jött a show: Tamberi sérülést színlelve kászálódott le a matracról, és elbukdácsolt a pálya széléig, természetesen lesokkolva a közönséget. Ezután levette a cipőjét, és egy marék rugót szórt ki belőle.

„Tudtam, hogy kiváló formában vagyok, és ezt be is bizonyítottam” – mondta Tamberi. ” Nagyszerű dolgokat tettem. Most itt az olimpia ideje.” Tamberi egyébként immár 135. hete Európa első számú magasugrója, és ő viszi majd az olasz zászlót a párizsi olimpia megnyitó ünnepségén.