Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A sportfogadás üstökösszerű emelkedése az Egyesült Államokban

2022-ben az Egyesült Államok nagy részén már legális volt a sportfogadás, így manapság már nem lehet úgy megnézni eredményt, meccset vagy akár a stadion közelébe menni, hogy ne árasztanák el fogadásra buzdító reklámokkal. A New York Times nemrégiben egy kiváló cikksorozatot közölt a sportfogadási iparág felemelkedéséről az Egyesült Államokban, és az alábbiakban a legfontosabb tudnivalók következnek a beszámolóikból.

A szerencsejáték-vállalatok és a sportligák könnyedén irányítják az állami törvényhozókat.

A sportfogadás felfutásának óriási lökést adott egy 2018-as legfelsőbb bírósági döntés, amely legalizálta az online fogadásokat. Az ide vezető úton a sportfogadás mellett lobbizók hatalmas partikat rendeztek, milliós adományokat osztottak szét, és addig ütötték ily módon a „vasat”, amíg végül a törvényhozókat a maguk oldalára állították. De a fő érveik – amelyekkel a törvényhozók aztán igazolni tudták a döntéseiket – kétes adatokon alapultak. A lobbisták azt garantálták a törvényhozóknak, hogy államukat elárasztják az adóbevételek, azonban a Times szerint azok a számok, amelyekkel az ígéreteket alátámasztották közel sem pontosak. A felelősség részben magukat a törvényhozókat terheli, akik túlzott adómentességeket adtak ezeknek a szerencsejáték cégeknek. Ezek a mentességek viszont ténylegesen támogatják a szerencsejáték-társaságokat, hogy ingyenes fogadások és a nyereségesnek tűnő promóciók ígéretével csalogathassák az ügyfeleket. A The Times például azt állapította meg, hogy a cégek legalább nyolc egyetemnek fizettek azért, hogy az intézményekben szerencsejátékot reklámozhassanak. A PointsBet fogadócég és a Colorado Boulder Egyetem közötti megállapodásban például minden alkalommal, amikor valaki letölti a PointsBet alkalmazást és felhasznál egy speciális promóciós kódot, az egyetemnek 30 dolláros bevételt jelent.

Az állami szabályozók gyakran találták magukat abban a helyzetben, hogy elmaradtak a kor követelményeivel szemben.

A szövetségi kormány központilag nem szabályozza a sportfogadást. A Times felmérése szerint a fogadásokat legalizáló államokban a szabályok végrehajtása rendszertelen, a büntetések általában enyhék vagy nem léteznek, és a szabályalkotók arra számítanak, hogy az iparág saját magát felügyeli majd.

Minél többen fogadnak, annál több adót szednek be az államok, miközben a fogyasztók védelmére is törekszenek, és a szabályozókat arra ösztönzik, hogy segítsék a szerencsejáték-szolgáltatókat a gyors elindulásban. De néhány államban már azelőtt megkezdhették működésüket, hogy a szabályozó hatóságok befejezték volna az átfogó engedélyezési felülvizsgálatokat.

A sportfogadási iparág nagyon kreatívan találta ki azokat a módszereket, amelyekkel ráveheti az embereket, hogy folytassák a fogadást még akkor is, ha pénzt veszítenek, de a kiszállás megkönnyítésére szolgáló eszközök – amelyek közül néhányat a szerencsejáték-társaságok, másokat az államok működtetnek – nem mindig funkcionálnak megfelelően. Indianában például azok a szerencsejátékosok, akik az állami döntéshozókhoz fordultak az ügyben, hogy segítsék őket a „kiszállásban” azt tapasztalták, hogy továbbra is van lehetőségük fogadásokat kötni. És bár több tucatnyian megtették ezt, igazi eredmény még nem született a probléma megoldása terén.