test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A sportolók nem immunisak

Ivan Fedotov orosz jégkorongozó nemrég szerződött a Philadelphia Flyershez, de úgy tűnik, hogy a csapatnál töltött időnek vége lett, még mielőtt elkezdődhetett volna. Orosz hírügynökségek szerint Fedotovot őrizetbe vették Oroszországban arra hivatkozva, hogy ki akarja kerülni a katonai szolgálatot. Ez meglepő lépés az orosz kormány részéről, tekintve hogy Fedotov nemrég még tagja volt az orosz csapatnak a pekingi téli olimpián, ahol Orosz Olimpiai Bizottság néven ezüstérmet szerzett. A National Hockey League szóvivője miután kijelentette, hogy tud a helyzetről, óvatosságból nem volt hajlandó nyilatkozni valószínűleg azért, hogy elkerüljék a helyzet súlyosbodását. A Flyers vezérigazgatója szinte szóról szóra ugyanilyen választ adott.

Egy másik neves nemzetközi sportolót is letartóztattak Oroszországban, mégpedig Brittney Grinert. Griner az Egyesült Államok profi kosárlabdázója, akit egy moszkvai repülőtéren vettek őrizetbe, miután a poggyászában marihuána nyomait tartalmazó vape patronokat találtak. Griner tárgyalása még idén elkezdődik, de egyértelmű, hogy gyakorlatilag a politika miatt tartják fogva (lásd Oroszország ukrajnai inváziója). A háború előtt nem valószínű, hogy az oroszok bebörtönözték volna Grinert, hiszen nem akarták volna eltántorítani a nemzetközi szupersztárokat attól, hogy az orosz bajnokságban szerepeljenek. A WNBA legjobb játékosai szeretnek Oroszországban játszani, ahol szinte királynőkként kezelik őket, ami szöges ellentétben áll az Egyesült Államokban tapasztalt bánásmóddal, ahol a női kosárlabda sokkal kevésbé népszerű. Griner, aki kétszeres olimpiai aranyérmes a Team USA-val, a Phoenix Mercury játékosa, de 2014 óta minden WNBA holtszezonban Jekatyerinburgban játszott. Az orosz klubok, mint a Jekatyerinburg, évek óta felvásárolják a WNBA legjobb tehetségeit, az amerikai szupersztárok pedig szívesen töltik idejüket Szibéria közelében. Soha nem csak a busás fizetésről volt szó; minden jel szerint ezeket a nőket rendkívül szívélyes fogadtatásban részesítik, és imádják őket a tudásukért. A háború azonban mindent megváltoztatott. Március óta a világ gyorsan kizárta Oroszországot a legtöbb nemzetközi versenyből, de mára úgy tűnik, az ország egyre kevésbé fél attól, hogy tönkreteszi saját hírnevét és vonzerejét a külföldi játékosok számára.

A legfontosabb különbség Fedotov és Griner között az, hogy Fedotov orosz. Tavaly a CSKA Moszkva csapatában játszott, amely a KHL (Kontinentális Jégkorong Liga) egyik topklubja, és nagy múltra tekint vissza. A kapus segített csapatának megnyerni a bajnokságot, és sokan a liga legjobb hálóőrének tartották. Mivel azonban Oroszországban a fiatal férfiaknak egy évre be kell vonulniuk a hadseregbe, Fedotovot a szentpétervári hokipályáról egyenesen egy sorozóirodába vitték. A legtöbb olyan országban, ahol van kötelező katonai szolgálat, bizonyos emberek, köztük a legjobb sportolók számára is létezik felmentés, de mivel Oroszország egy háború kellős közepén van, lehet, hogy a kormány így próbál üzenni. És ez nem csak egy országon belüli üzenet lehet, mivel az NHL csapatai folyamatosan keresik a tehetségeket, és Oroszország mindig is bővelkedett fenoménekben, akiknek nagy többsége folytatta a tengerentúlon. Lehet, hogy Oroszország azt jelzi az NHL-nek, hogy ez a kapcsolat már nem fog működik.