Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A teljes kép / A késleltetett világbajnokság

A Curry hatás

Ha azt mondjuk, hogy Stephen Curry óriási hatással volt a kosárlabdára, akkor ez még enyhe kifejezés. A sportoló szinte egymaga vezette be a nehéz hárompontos dobások korszakát. Az ő pontossága a köríven túlról arra késztette a csapatokat, hogy megváltoztassák a védekezés és a támadás játékmódját; egyesek még azt is állítják, hogy a hárompontos forradalmával tönkretette a „nagyemberek” szerepét a ligában. Évekig csak az volt az egyetlen „gyenge pont” Curry önéletrajzában, hogy három NBA-bajnoki címe ellenére nem kapott NBA Finals MVP-díjat. Bár ezek az érvek abszurdan kicsinyesnek tűnhetnek, de nem azok, hiszen Curry versenyben van azért, hogy minden idők tíz legjobb kosárlabdázója között tartsák számon. Ezért a sportág ikonjaival kell szembeszállnia, és hibátlan eredménylistára van szüksége ahhoz, hogy bekerüljön a legendás szupersztárok közé.

Amikor tehát a Golden State Warriors az idén megnyerte az NBA-bajnoki címet (az elmúlt nyolc év alatt ez már a negyedik volt), Curry is kiérdemelte végre élete első NBA-döntő MVP-trófeáját. Az ember, akinek már nincs mit bizonyítania, még mindig szenzációsan kosárlabdázik, és nem tudni, hogy mire visszavonul, mennyi cím kerül még bele a róla szóló évkönyvekbe.

A késleltetett világbajnokság

Egy átlagos futball világbajnoki évben a világ legjobb csapatainak mérkőzései mostanában kezdődnének. Külön a VB-re készült dalokat hallanánk, és a televíziók világszerte meccsről meccsre közvetítenék az eseményeket. Idén azonban a dolgok késnek, és nem a COVID miatt, hanem azért, mert alig több mint egy évtizede a FIFA Katart választotta a labdarúgó-világbajnokság helyszínéül. A szervezet 2015-ben helyesen döntött úgy, hogy a szokásos nyári időponttól eltérően – a helyi időjárás miatt – decemberre halasztja az eseményt, amikor is a kis országban viszonylag elviselhető a hőmérséklet. A közelmúltban néhány nemzetnek lehetősége nyílt arra, hogy élesben tesztelje a rendezők által beharangozott intézkedéseket a hőség ellen, ami a játékosok és a szurkolók biztonságára érdekében történt. Katar három kvalifikációs mérkőzést rendezett, hogy kiderüljön, melyik az a két csapat, amelyik még kijut a világbajnokságra (Ausztrália és Costa Rica szerezte meg a helyét). Kérdés, hogy a kis ország rendelkezik-e az eseményhez szükséges szállodai és közlekedési infrastruktúrával. Bár a felkészülés részeként látványos előrelépéseket tettek ezek a tekintetében, de még mindig bizonytalan, hogy mindez elégséges lesz-e. Katar többek között azzal próbálta megoldani az esetleges túlzsúfoltság problémáját, hogy a világbajnokságon résztvevőknek igazolniuk kell a jegyvásárlást ahhoz, hogy beléphessenek az országba vagy akár szállodai szobát foglalhassanak. Ez ugyan lerombolja a korábbi események egy fontos aspektusát, de lényegesen kevesebb káoszt ígér. A világ lélegzetvisszafojtva várja, hogy sikeres lesz-e az esemény. Katar kiválasztásának ellentmondásos jellege miatt – valamint az ország némileg szeplős emberi jogi múltja miatt – sokan úgy vélik, hogy az esemény katasztrófa lesz. Reméljük, hogy mégsem így fogunk majd visszaemlékezni rá.