test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Bizonytalan jövő elé néz az Everton és a Nottingham Forest

Az Evertont egykor magasan jegyezték a Premier League-ben, de most egy katasztrofális második pontlevonással találta szemben magát, ami súlyosbítja a korábbi rekordot jelentő 10 pontos büntetését. Az új vádakat, amelyek a liga pénzügyi fair play-szabályainak megsértésével kapcsolatosak, az Everton hétfőn közleményben ismerte el. Ez az ügy a Nottingham Forest hasonló esetét követi, és ezzel tovább bőviti a világ egyik leggazdagabb labdarúgó-bajnokságának azon klubjainak listáját, amelyek ellen pénzügyi szabálytalanságok miatt folyik vizsgálat.

A Premier League hatóságai egymástól függetlenül működő bizottságokat állítottak fel, amelyek zárt ajtók mögött vizsgálják az Everton és a Nottingham Forest ellen felmerült vádakat. Ezen eljárások kimenetele pénzbírságokat, további pontlevonásokat vagy egyéb intézkedéseket vonhat maga után. A jelenleg a pénzügyi összeomlás szélén álló Everton számára ezek a vádak a legrosszabb pillanatban kerültek napvilágra, tovább bonyolítva ezzel a folyamatban lévő eladását a 777 Partners amerikai magánbefektetési társaságnak. A lehetséges büntetések jelentős veszélyt jelentenek mind az Everton, mind a Nottingham Forest számára, mivel így a kiesés réme fenyegeti őket a Premier League-ből, ami pénzügyi következményekkel is jár és veszélyeztetheti a klubok stabilitását. A jelenleg a 15. helyen álló Nottingham Forest és a két hellyel lejjebb lévő Everton a kiesés szempontjából nagyon kockázatos pozíciót foglal el a tabellán.

Az Everton eladása a 777 Partnersnek továbbra is bizonytalan, ami árnyékot vet a klub jövőjére. A pénzügyi gondok, valamint a közelgő pontbüntetés aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a csapat versenyképes lesz-e a Premier League-ban. Az Everton az új vádakra úgy reagált, hogy kritizálta a Premier League eljárását a szabályok hiányosságaira hivatkozva, és nemtetszését fejezte ki az általuk kettős mércének vélt hozzáállás miatt. A klub megnyugtatta szurkolóit, hogy a folyamatban lévő fellebbezés és az azt követő bizottsági meghallgatások során határozottan meg fogja védeni álláspontját.

Ezek az esetek hűen tükrözik a Premier League proaktív megközelítését a pénzügyi ügyekben, mivel tavaly gyorsított eljárásokat vezettek be a gazdag klubok elleni elhúzódó vizsgálatokkal kapcsolatos aggodalmak kezelésére. A módosított szabályok értelmében a kluboknak december 31-ig kell benyújtaniuk a naprakész pénzügyi adatokat, és a ligának 14 napja van arra, hogy állást foglaljon az esetleges jogsértésekben. Az Everton és a Nottingham Forest ügye várhatóan május végéig lezárul a lehetséges fellebbezésekkel együtt, így a büntetések – már ha kiszabásra kerülnek – kihatással lesznek a jelenlegi szezonbéli pontszámukra.

Az Everton korábbi 10 pontos büntetése felháborodást váltott ki a klub szurkolói körében, akik tisztességtelennek minősítették azt. A Premier League-re folyamatos nyomás nehezedik a Manchester City és a Chelsea régóta húzódó ügyeinek megoldása miatt, ami hozzájárul a pénzügyi vizsgálatok lefolytatásának sürgősségéhez.

Miközben a futballvilág az eljárások eredményére vár, mind az Evertonnak, mind a Nottingham Forestnek bizonytalan jövővel kell szembenéznie, mivel a pénzügyi stabilitásuk és a Premier League-státuszuk a tét. Az ügyek gyors megoldása nemcsak a jelenlegi szezonra lesz hatással, hanem az angol labdarúgás két nagy múltú, tiszteletet érdemlő klubjának a sorsát is meghatározza.