test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Djokovics, az időtlen

A profi tenisz világában Novak Djokovics neve a kiválóság, a rugalmasság és a kőkemény elszántság szinonimájává vált. A US Openen aratott legutóbbi diadalával Djokovics újabb fejezetet fűzött legendás karrierjéhez, és megszerezte 24. Grand Slam-győzelmét egyesben. Ezzel nemcsak megerősítette státuszát a sportág történetének egyik legnagyobb játékosaként, hanem beírta nevét a tenisztörténelembe is.

Vasárnap este az Arthur Ashe Stadionban Djokovics olyan mesteri szintet mutatott be, amelyet csak kevesen tudnak vagy tudtak utánozni. A sokoldalúságáról és alkalmazkodóképességéről ismert szerb az orosz Daniil Medvegyev ellen lépett pályára, aki félelmetes ellenfélnek számít. Djokovics teljesítménye ezen az estén egyszerűen lenyűgöző volt, ahogy korát meghazudtoló eleganciával játszotta végig a mérkőzést. Medvegyev hősies erőfeszítései ellenére Djokovics 6-3, 7-6 (7-5), 6-3 arányban diadalmaskodott és szerezte meg a US Open bajnoki címét.

Szeretve lenni

Ami különösen meghatóvá tette ezt a győzelmet, az Djokovics átalakulása volt az évek során, ahogyan a pályán néha gonoszkodó figurából szeretett főszereplővé vált. Pályafutása alatt gyakran került szembe a közönségkedvencekkel, például Rafael Nadallal és Roger Federerrel. Ezen az emlékezetes vasárnapon azonban a közel 24 000 néző dörgő tapssal fogadta őt, ami a karrierje során kivívott tisztelet és csodálat bizonyítéka.

Djokovics útja ehhez a pillanathoz nem volt kihívásoktól mentes. A 2020-as US Openről a COVID-19 korlátozások miatt való távolmaradása miatt már nagyon vágyott a New York-i közönség szeretetére. Amikor visszatért amerikai földre a Cincinnati melletti Western & Southern Openre, ugyanazt az elsöprő támogatást érezte, amely korábban könnyekig meghatotta.

A Medvegyev elleni US Open-döntő Djokovics fizikai és mentális ellenállóképességének kimerítő próbája volt. A mérkőzés második szettjében úgy tűnt Medvegyev kerekedhet felül, és Djokovics a szakadék szélére sodródik. Azonban a kimerült és levegő után kapkodó szerb fenomén minden akaraterejét és tudását összeszedve mégiscsak megnyerte a szettet egy szenzációs rövidítésben.

Belső motiváció

Djokovics felnőve a feladathoz nemcsak páratlan képességeit, hanem azt is bizonyította, hogy 36 évesen is képes rekordokat dönteni. Korábban az év során a 10. Australian Open-címét szerezte meg, amivel új csúcsot állított fel. A vasárnapi győzelem a 24. Grand Slam-győzelmét jelentette, amivel felülmúlta a saját rekordját (23), amit a francia nyílt teniszbajnokság megnyerése jelentett. Következetességét és hosszú profi pályafutását számos más csúcsteljesítmény is tükrözi, többek között az, hogy a 47. Grand Slam-elődöntőjében játszott, és páratlan az is, hogy 390 hetet töltött a világranglista első helyén.

Szívmelengető volt látni, ahogy Novak 6 éves kislányával, Tarával ünnepelte a győzelmét, aki a pálya széléről nézte végig édesapja diadalát. A történelmi tett után családját átölelve és a rajongók szeretetétől övezve Djokovics érzelmei is túlcsordultak, kiemelve mélyen emberi aspektusát is a sztársportolónak.

A kihívásokra és diadalokra visszatekintve Djokovics elismerte a New York-i közönség hatalmas támogatását. Megértette, hogy a szurkolók szeretete és az a vágy, hogy valami különlegesnek legyenek tanúi, egyszerre jelentett inspirációt és nyomást a múltban. Ezúttal úgy döntött, hogy nem bonyolítja túl a dolgokat, hanem az egyszerű és világos utat választva kizárólag a feladatra koncentrál, és mint a mellékelt ábra mutatja, ez fényesen sikerült neki.