Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

E-sport: A megújulás lehetőségeinek keresése

Miközben az e-sport iparág gazdasági nehézségekkel és a főbb szereplők távozásával szembesül, egyesek a megújulás és a növekedés lehetőségeiként tekintenek ezekre a kihívásokra. Andy Miller, az NRG Esports elnöke úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet nyitást jelent az új szervezetek számára, illetve lehetőséget a meglévő rajongók megtartására.

Kemény piac

Bár a Madison Square Garden Company megpróbált kiszállni az e-sport üzletágból a csapatai eladásával, de nem talált olyan vevőket, akik hajlandóak lettek volna annyit fizetni, hogy megtérüljön a befektetésük. A vállalat ezért úgy döntött, hogy League of Legends csapatát összevonja az NRG Esports-szal, és ráadásul még több millió dollárt is fizet az utóbbinak, hogy átvállalja a csapathoz kapcsolódó költségeket és fizetéseket. Bár ez visszalépésnek tűnhet, a Madison Square Garden megtartotta kisebbségi részesedését az NRG anyavállalatában, így biztosítva az e-sport ágazatban való folyamatos jelenlétét.

David Hopkinson, a Madison Square Garden Sports elnöke elismeri, hogy a jelenlegi légkör kihívásokkal teli, de továbbra is optimista azzal kapcsolatban, hogy az elkövetkező években is jelentős befektető marad az e-sportban. Andy Miller is osztja ezt az álláspontot, de esélyt lát arra is a jelenlegi helyzetben, hogy kihasználja a nagy játékosok és csapatok elvándorlását, és a meglévő szurkolóibázis jelentős részét magához vonzza.

Az e-sport egyik lehetséges bevételi forrása a játékon belüli tárgyeladásokban rejlik. A Riot Games arról számolt be, hogy a Valorant nevű játékukban az e-sportesemények témájához kapcsolódó tárgyak értékesítése 2022-ben 42 millió dollárt hozott, és a bevétel felét pedig a résztvevő csapatok között osztották szét. Ez jól mutatja, hogy az e-sportok pénzre válthatóak a játékon belüli tranzakciók révén, és hogy a rajongók ez által a kedvenc csapataikat támogathatják.

Mit kell kihasználni

Bár az iparág jelentős kihívásokkal néz szembe, azonban vannak pozitív szempontok, amelyeket ki lehet használni. Az e-sport nézőinek fiatal demográfiai rétege vonzó a hirdetők számára, és az iparág ezt célzott hirdetési lehetőségek felkínálásával aknázhatja ki. Emellett a hosszú távú növekedés szempontjából kulcsfontosságú a csökkenő nézőszám kezelése és az e-sportesemények iránti érdeklődés újbóli felkeltéséhez vezető módszereknek a megtalálása.

John Needham, a Riot Games e-sportért felelős elnöke elismeri az iparágon belüli problémákat és érzékeli a megoldások keresésére irányuló nyomást. Az „e-sport álom” jelentős eladási érv volt, de amikor a csapatoknak nehézséget okoz, hogy erre az álomra alapozva befektetéseket generáljanak, azt kudarcnak tekintik. Ez a felismerés hangsúlyozza, hogy az ágazat egészének alkalmazkodnia és fejlődnie kell, hogy megfeleljen a befektetők és a rajongók elvárásainak.

Összefoglalva, bár az e-sport kihívásokkal teli idők elé néz, azonban vannak lehetőségek a növekedésre és a megújulásra. A fiatal demográfiai réteg kihasználásával, az új bevételi források feltárásával és a nézettséget befolyásoló problémák kezelésével az iparág leküzdheti a jelenlegi akadályokat, és kikövezheti az utat a virágzó jövő felé.