test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Élni és élni hagyni?

Amikor a PGA Tour elkezdte felfüggeszteni azokat a játékosokat, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek a LIV Golf sorozatban, csak idő kérdése volt, hogy a dolgok a bíróságra kerüljenek. Múlt szerdán 11 ilyen felfüggesztett LIV golfozó trösztellenes pert indított az Egyesült Államok szövetségi bíróságán. A felperesek között van a major bajnok Phil Mickelson, Bryson DeChambeau és Dustin Johnson is. Fontos, hogy a tizenegy játékos közül három ideiglenes felfüggesztés ellen kér ideiglenes rendelkezést, hogy részt vehessenek egy közelgő PGA-tornán. A kért ideiglenes intézkedés mellett a felperesek azonban még egy sor súlyos vádat fogalmaztak meg a PGA Tour ellen.

Fő kifogásuk: a PGA Tour összejátszik a major tornák szervezőivel.

A PGA Tour már megtiltotta a LIV-játékosoknak, hogy PGA-versenyeken játsszanak. A négy major versenyt azonban külön irányító testületek irányítják, és ezek még nem jelentették be a LIV-ben szereplők eltiltását. Ennek ellenére jelentős nyomás nehezedett rájuk, hogy ne engedjék indulni a szóban forgó golfozókat az általuk rendezett versenyeken. A felperesek ügyvédei azzal vádolják a PGA Tourt, hogy indokolatlanul befolyásolja ezeket a független szervezeteket. Mint fogalmaznak, ha meg tudják akadályozni, hogy a LIV játékosok részt vehessenek a golf történelmileg legfontosabb eseményein, annál inkább gátat szabnak annak, hogy a LIV „kritikus tömegű” tehetséget toborozzon és tartson meg.

A sérülés bizonyítása

Mint minden bírósági ügyben, a felpereseknek kell bizonyítaniuk, hogy kárt szenvedtek. Azonban ez kifejezetten nehéz lesz, mivel a legtöbb játékos, aki a PGA Tourról „disszidált” a LIV golfklubhoz 100 és 200 millió USD közötti összegeket kapott. Ráadásul hatalmas pénzdíjakért versenyeznek egy viszonylag gyenge és sekélyes játékosállomány ellen, ami azt jelenti, hogy a kereseti lehetőségeik jelentősen megnőttek. Tehát a PGA az, amelyik az igazi megpróbáltatásokat elszenvedi, de mégis maguk a játékosok a felperesek. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy a szaúdi rezsim mély zsebe egyhamar üresen fog kongani. A LIV Golf vezérigazgatója, Greg Norman szerint állítólag 700 és 800 millió USD közötti összeget ajánlottak Tiger Woodsnak, hogy csatlakozzon a LIV Tourhoz.

Szponzorok és képmutatás

Az egész ügy egyik lenyűgöző aspektusa, hogy a szponzorok feltételezetten nyomást gyakorolnak a játékosokra, hogy ne csatlakozzanak a LIV-hez, részben a szaúdi rezsimhez fűződő kapcsolat miatt. De ebben az állítólagos erényjelzésben nagy képmutatás rejlik. Ahogy Norman fogalmazott: „A PGA Tournak azt hiszem, körülbelül 27 szponzora van, akik évente több mint 40 milliárd dollár értékű üzletet kötnek Szaúd-Arábiában. Miért nem hívja fel a PGA Tour ezeknek a szervezeteknek a vezérigazgatóit azzal, hogy ‘Sajnálom, hogy nem tudunk üzletet kötni önökkel, mert Szaúd-Arábiával üzletelnek’. Miért pikkelnek a profi golfozókra?”. Norman arra is rámutatott, hogy a női turné egyik fő szponzora az Aramco, ami egy szaúd-arábiai olajvállalat. A dolgok még politikai, jogi oldalon is nagy vitákat kavarnak, mielőtt még ez a szappanopera véget ér.