Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Élni és élni hagyni?

Amikor a PGA Tour elkezdte felfüggeszteni azokat a játékosokat, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek a LIV Golf sorozatban, csak idő kérdése volt, hogy a dolgok a bíróságra kerüljenek. Múlt szerdán 11 ilyen felfüggesztett LIV golfozó trösztellenes pert indított az Egyesült Államok szövetségi bíróságán. A felperesek között van a major bajnok Phil Mickelson, Bryson DeChambeau és Dustin Johnson is. Fontos, hogy a tizenegy játékos közül három ideiglenes felfüggesztés ellen kér ideiglenes rendelkezést, hogy részt vehessenek egy közelgő PGA-tornán. A kért ideiglenes intézkedés mellett a felperesek azonban még egy sor súlyos vádat fogalmaztak meg a PGA Tour ellen.

Fő kifogásuk: a PGA Tour összejátszik a major tornák szervezőivel.

A PGA Tour már megtiltotta a LIV-játékosoknak, hogy PGA-versenyeken játsszanak. A négy major versenyt azonban külön irányító testületek irányítják, és ezek még nem jelentették be a LIV-ben szereplők eltiltását. Ennek ellenére jelentős nyomás nehezedett rájuk, hogy ne engedjék indulni a szóban forgó golfozókat az általuk rendezett versenyeken. A felperesek ügyvédei azzal vádolják a PGA Tourt, hogy indokolatlanul befolyásolja ezeket a független szervezeteket. Mint fogalmaznak, ha meg tudják akadályozni, hogy a LIV játékosok részt vehessenek a golf történelmileg legfontosabb eseményein, annál inkább gátat szabnak annak, hogy a LIV „kritikus tömegű” tehetséget toborozzon és tartson meg.

A sérülés bizonyítása

Mint minden bírósági ügyben, a felpereseknek kell bizonyítaniuk, hogy kárt szenvedtek. Azonban ez kifejezetten nehéz lesz, mivel a legtöbb játékos, aki a PGA Tourról „disszidált” a LIV golfklubhoz 100 és 200 millió USD közötti összegeket kapott. Ráadásul hatalmas pénzdíjakért versenyeznek egy viszonylag gyenge és sekélyes játékosállomány ellen, ami azt jelenti, hogy a kereseti lehetőségeik jelentősen megnőttek. Tehát a PGA az, amelyik az igazi megpróbáltatásokat elszenvedi, de mégis maguk a játékosok a felperesek. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy a szaúdi rezsim mély zsebe egyhamar üresen fog kongani. A LIV Golf vezérigazgatója, Greg Norman szerint állítólag 700 és 800 millió USD közötti összeget ajánlottak Tiger Woodsnak, hogy csatlakozzon a LIV Tourhoz.

Szponzorok és képmutatás

Az egész ügy egyik lenyűgöző aspektusa, hogy a szponzorok feltételezetten nyomást gyakorolnak a játékosokra, hogy ne csatlakozzanak a LIV-hez, részben a szaúdi rezsimhez fűződő kapcsolat miatt. De ebben az állítólagos erényjelzésben nagy képmutatás rejlik. Ahogy Norman fogalmazott: „A PGA Tournak azt hiszem, körülbelül 27 szponzora van, akik évente több mint 40 milliárd dollár értékű üzletet kötnek Szaúd-Arábiában. Miért nem hívja fel a PGA Tour ezeknek a szervezeteknek a vezérigazgatóit azzal, hogy ‘Sajnálom, hogy nem tudunk üzletet kötni önökkel, mert Szaúd-Arábiával üzletelnek’. Miért pikkelnek a profi golfozókra?”. Norman arra is rámutatott, hogy a női turné egyik fő szponzora az Aramco, ami egy szaúd-arábiai olajvállalat. A dolgok még politikai, jogi oldalon is nagy vitákat kavarnak, mielőtt még ez a szappanopera véget ér.