Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

GOAT: LeBron James

A február 7-én lejátszott Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder (130-133) mérkőzésen LeBron James lett az NBA történetének új alapszakasz pontkirálya. Az összecsapáson James 38 pontot szórt és ezzel 38390 növelte az alapszakaszban dobott pontjainak számát, amivel megdöntötte a hatszoros NBA MVP, Kareem Abdul-Jabbar 39 évig fennálló rekordját.

A 38 éves játékosnak ehhez ráadásul jóval kevesebb meccsre (1410) volt szüksége, mint a legendás szemüveges centernek (1560), hogy a pontszerző lista élére kerüljön. James teljesítménye talán még lenyűgözőbb annak tükrében, hogy a ligában a passzolós játékosok között tartják számon, hiszen LeBron jelenleg az NBA egész történetét tekintve az asszisztlista negyedik helyén áll.

Kareem 1969-ben szerepelt először az NBA-ben, miután három évig az UCLA (University of California, Los Angeles) színeiben játszott, ahol minden évben megnyerte az NCAA nemzeti bajnokságot. Minden idők egyik legjobban várt játékosaként mutatkozott be az egyetemi csapatban. Tudni kell, hogy az NCAA betiltotta a zsákolást, hogy lelassítsa őt (ez nem vált be). Majd a Milwaukee Bucks draftolta az első helyen, és egy lenyűgöző Rookie of the Year (Az év újonca) szezonnal gyorsan megváltoztatta a kétkedők véleményét. Második NBA szezonjában Kareem 31,7 pontos és 16 lepattanós átlagával az alapszakasz és egyben a döntő MVP-je is lett a Baltimore Bullets elleni négymeccses söprésben nyújtott teljesítményéért, így ő lett a második játékos, aki egy szezonban mindkét díjat elnyerte. A következő két évtizedben Kareem neve egyet jelentett a következetességgel és a kiválósággal. Aztán 1984-ben lehetősége nyílt arra, hogy saját történelmet írjon. Minden idők pontlistáját akkoriban a Philadelphia 76ers játékosa, Wilt Chamberlain vezette, aki 31o419 pontot szerzett karrierje során. 1984. április 5-én, a Utah Jazz elleni győzelem alkalmával Kareem aztán megdöntötte ezt a rekordot. További öt szezont játszott még, és pályafutását a lenyűgöző 38o387 karrierpontos összpontszámmal fejezte be, amivel szinte elérhetetlen magasságokba állította a mércét a következő generációk előtt.

1984. december 30-án, alig több mint hat hónappal azután, hogy Kareem megdöntötte Wilt rekordját, az ohiói Akronban megszületett LeBron Raymone James. Edzője, Frank Walker vezette be az ifjú LeBront a kosárlabdába, és ötödik osztályban már az AAU (Amateur Athletic Union) meccsein játszott. Mire a középiskolába, a Saint Vincent-Saint Mary’s-be került, LeBronra már felfigyeltek a teljesítménye miatt. Másodéves korára az egyetemi csapatnak már az Akroni Egyetem stadionjában kellett játszania a hazai meccseit, hogy eleget tegyenek az egyre több rajongónak és játékosmegfigyelőnek, akik mind az ország legjobb középiskolás kosárlabdázóját akarták látni.

LeBron rekordja beteljesítette a várakozásokat, hiszen még 2002-ben a Sport Illustrated egy címlapsztoriban „A kiválasztottnak” nevezte. Egy évre rá 2003-ban 16 éves csodagyerekként a középiskolából az NBA Cleveland Cavaliershez igazolt. Abban az időben ez a kijelentés egybevágott a LeBronról alkotott általános véleménnyel. LeBron még ebben az évben pályára is lépett az NBA-be, és Kareemhez hasonlóan ő is a csúcsra jutott. Sőt már a második szezonjában az NBA legjobb játékosának számított. Kareemhez hasonlóan LeBron is két évtizede uralja a ligát, MVP-trófeákat és gyűrűket nyer, és évről évre még mindig az NBA egyik, hanem a legjobb játékosa.

Adam Silver közleményt adott ki, amelyben gratulált Jamesnek „a sportág egyik legszentebb rekordjának megdöntéséhez”. „Ez egy hatalmas teljesítmény, amely a ligában eltöltött 20 szezonon át tartó kiválóságáról árulkodik. És egészen elképesztő, hogy LeBron továbbra is elit szinten játszik, és a kosárlabda történelme még mindig vele íródik tovább.”